Θες το παιδί σου να φέρεται όμορφα; Σταμάτα να κοιτάς το κινητό σου!

Οι γονείς μπορεί να «πληγώνουν» τα παιδιά τους επειδή ασχολούνται τόσο πολύ με τα κινητά τους, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά, όπως η υπερευαισθησία, τα δυνατά ξεσπάσματα, το κλαψούρισμα ή η υπερένταση, σχετίζονται με γονείς οι οποίοι – ακόμα και πιο σπάνια – διακόπτουν την ώρα που περνούν με τα παιδιά τους και την οικογένειά τους για να ασχοληθούν με το κινητό ή το tablet τους.

«Στην έρευνα μας, εξετάσαμε μια πλειάδα παραγόντων, όπως το άγχος των γονιών, η κατάθλιψη και η χρήση που κάνουν τα παιδιά σε οθόνες», δήλωσε ο Brandon McDaniel, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, όπου διεξήχθη η μελέτη.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Child Development, συμμετείχαν 170 γονείς, οι οποίοι ρωτήθηκαν σχετικά με την χρήση των κινητών, των tablets και των υπολογιστών και το πώς αυτή «διέκοπτε» τον χρόνο που περνούσαν με την οικογένειά τους. Για παράδειγμα, τσέκαραν ποτέ οι γονείς το κινητό τους την ώρα του φαγητού;

Όπως αποδείχθηκε, πάνω  από τους μισούς γονείς, παραδέχθηκαν ότι μέσα στην ημέρα διέκοπταν για πάνω από 3 φορές ασχολίες που είχαν με την οικογένειά τους για να ασχοληθούν με την τεχνολογία. Μόλις το 11% των γονιών ανέφεραν ότι δεν ασχολήθηκαν καθόλου με οθόνες όσο ήταν μαζί με τα παιδιά τους.

Το σημαντικότερο εύρημα

Το πιο ενδιαφέρον ήταν ότι οι μαμάδες που χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία και έχαναν στιγμές από την οικογένειά τους επηρέαζαν σε μεγαλύτερο βαθμό την ψυχολογία και τη συμπεριφορά των παιδιών τους, από τους μπαμπάδες που έκαναν το ίδιο ακριβώς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι απολύτως βέβαια, ενώ και το θα μπορούσε να είναι πραγματικότητα και το αντίστροφο – τα παιδιά, δηλαδή, με προβλήματα συμπεριφοράς να αγχώνουν σε τέτοιο βαθμό τους γονείς τους, με αποτέλεσμα εκείνοι να στρέφονται στις οθόνες για ψυχολογική αποφόρτιση.

Περισσότερη έρευνα πάνω στο θέμα επιβάλλεται. Εν τω μεταξύ όμως, ο ερευνητής McDaniel, γονιός και ο ίδιος παραδέχεται ότι η έρευνα τον έκανε να σκεφτεί περισσότερο και να μειώσει τον χρόνο που ασχολούνταν με κινητά, οθόνες και ηλεκτρονικές συσκευές. «Θέλω τα παιδιά μου να ξέρουν ότι είναι σημαντικά για εμένα, οπότε κάνω ό,τι μπορώ για να τους δείχνω και αφήνω στην άκρη τα κινητά ή τα tablets, όποτε μπαίνουν στο δωμάτιο», λέει συγκεκριμένα.

Πηγή: fatherly.com