Γιατί το ελεύθερο παιχνίδι είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στα παιδιά σου το καλοκαίρι

Εκείνο που θυμάμαι πιο έντονα από τα παιδικά μου χρόνια είναι το παιχνίδι. Δεν με απασχολούσαν κινητά και υπολογιστές, γιατί δεν είχα. Δεν με ένοιαζε αν η φωτογραφία μου θα άρεσε, γιατί έβγαζα ελάχιστες. Με ένοιαζε, όμως, να παίζω. Αν μπορούσα κάθε μέρα να ήμουν στην πλατεία, το γήπεδο και την αυλή μαζί με τα αδέρφια και τους φίλους μου το έκανα.

Το καλοκαίρι μπορούσα εύκολα να πετύχω, αυτόν το στόχο. Τον χειμώνα, όμως, τα πράγματα δυσκόλευαν. Το σχολείο και ο άστατος, κρύος καιρός δεν μου επέτρεπαν να είμαι τόσο ανέμελη. Θύμωνα και νευρίαζα με τους γονείς μου που δε μου άφηναν να παίζω όσο ήθελα και έξω και μέσα στο σπίτι. Αν, βέβαια, γνώριζαν τότε, ότι το παιχνίδι έξω από το σπίτι βελτιώνει τις σχολικές επιδόσεις, τότε, σίγουρα, θα ήταν λιγότερο αυστηροί σε αυτό το θέμα.

Πρόσφατα, διάβασα ένα άρθρο, το οποίο συνδέει το ελεύθερο παιχνίδι με την εκπαίδευση των παιδιών και υποστηρίζει ότι τα παιδιά που παίζουν ανέμελα τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο. Και μπορεί οι γονείς να γνωρίζουν, ότι το παιχνίδι είναι βασικό σημείο για τη σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού, δύσκολα το συνδυάζουν, όμως, με τις σχολικές τους επιδόσεις.

Την άποψη του άρθρου στηρίζουν και πολλές έρευνες, οι οποιές αναφέρουν ότι το ελεύθερο παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να πειθαρχήσουν πάνω στον εαυτό τους και στην ικανότητά τους να ακολουθούν κανόνες, πράγμα που συμβάλλει στην ηρεμία τους και τη συγκέντρωσή τους μέσα στην τάξη.

Τόσο το ελεύθερο παιχνίδι όσο και οι συντονισμένες δραστηριότητες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη των παιδιών. Σήμερα, όμως, είναι δύσκολο τα παιδιά να βγουν και να παίξουν έξω από το σπίτι, με αποτέλεσμα το ελεύθερο παιχνίδι να είναι περιορισμένο.

Πώς θα μπορέσουμε, λοιπόν, να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να παίζουν περισσότερο ελεύθερα;

  • Πηγαίνοντας συχνά στην παιδική χαρά ή την πλατεία
  • Κάνοντας επισκέψεις σε φάρμες, πάρκα, άλση και σημεία που τα παιδιά μπορούν να έρθουν πιο κοντά με την φύση.
  • Φτιάχνοντας ένα πρόγραμμα για τα παιδιά μας, το οποίο θα τους επιτρέπει για λίγη ώρα μέσα στην ημέρα να ηρεμήσουν από υποχρεώσεις και να διασκεδάσουν χωρίς περιορισμούς.

 Πηγή: activeforlife.com