Τεστ ΠΑΠ: Τι ισχύει στο εξωτερικό και τι στην Κύπρο

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά την ανακοίνωση του ΟΑΥ για το πολύ σημαντικό -για την υγεία της γυναίκας- Τεστ Παπανικολάου, το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΓεΣΥ, αλλά διατίθεται δωρεάν κάθε δύο χρόνια.

Η Γυναικολογική εταιρεία Κύπρου εξέφρασε την αντίθεσή της με το παραπάνω ψήφισμα και τόνισε την αναγκαιότητα θέσπισης πολιτικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Από την άλλη, ο ΟΑΥ, υποστηρίζει την παρούσα εφαρμογή συγκρίνοντας την με τα προηγούμενα δεδομένα, ενώ παράλληλα είναι ανοιχτός σε συζήτηση για το θέμα.

Το Τεστ ΠΑΠ ανά τον κόσμο

Το τεστ Παπανικολάου αφορά όλες τις γυναίκες άνω 18 ετών ή από την ηλικία που η κοπέλα ξεκινήσει να έχει σεξουαλική επαφή (αν είναι πιο νωρίς) μέχρι και την ηλικία των 65. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στις κατευθυντήριες οδηγίες δίνει την ευελιξία σε κάθε χώρα να κάνει το δικό της πρωτόκολλο. Δεν υπάρχει αυστηρός κανόνος για το τι πρέπει να γίνεται κάθε ένα, δύο ή τρία χρόνια. Κάθε χώρα καθορίζει μόνη της την εθνική στρατηγική και τα πρωτόκολλα της με βάση τον πληθυσμό της.

Υπάρχουν χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Αγγλία, που δεν επιβάλλουν την ετήσια εξέταση του τραχήλου μέσω του Τεστ Παπανικολάου. Αντίθετα, χώρες, όπως η Γερμανία, η Ουκρανία και η Αυστρία, παροτρύνουν τις γυναίκες να υποβάλλονται στο τεστ κάθε χρόνο.

Το Τεστ ΠΑΠ στην Κύπρο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Offsite στην Κύπρο εδώ και αρκετά χρόνια αποφασίστηκε από τη Γυναικολογική Εταιρεία ότι είναι καλό to Tεστ ΠΑΠ να γίνεται κάθε χρόνο και με εκστρατείες προωθείται η φιλοσοφία αυτή. 

“Δεν γίνεται ξαφνικά γιατί σε κάποιο σύστημα υγείας το έχουν κάθε τρία ή πέντε χρόνια, αμέσως να το υιοθετούμε και εμείς. Το μόνο δεδομένο είναι ότι θα εξοικονομίσουν λεφτά, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να λέει ότι η Κύπρια άρρωστη δε θα πάθει καρκίνο του τραχήλου ή δυσπλασίες, εμείς εκεί διαφωνήσαμε. Αλλάζεις κάτι αλλά με βάση κάποιο δεδομένο όχι με βάση τα χρήματα”, δήλωσε η κα. Ελισσαίου, Πρόεδρος της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας Κύπρου,

Όπως τονίζει η Δρ. Ελισσαίου το σχέδιο αυτό είναι άδικο: “Εμείς οι γυναίκες είναι το μόνο τεστ που έχουμε μαζί με τη μαστογραφία, δεν έχουμε κάτι άλλο προληπτικό και θέλουν να μας το περιορίσουν, Το θεωρούμε άδικο”. 

Παράλληλα, η Δρ. Ελισσαίου ανέφερε ότι σε περίπτωση που ο καρκίνος του τραχήλου διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, μέσω του τεστ Παπανικολάου, τότε μπορεί να είναι ιάσιμος, γεγονός που καθιστά την εξέταση ακόμη πιο σημαντική.

“Με την εξέταση προλαβαίνεις το περιστατικό. Είναι ένα τεστ που δεν είναι 100% αλλά 85-90%. Έτσι χάνονται κάποια περιστατικά, οπότε υιοθετούμε τη λογική ότι όσο πιο συχνά το κάνεις τόσο πιο λίγα περιστατικά θα χάνονται” .