Τέσσερα χρόνια ΓεΣΥ

Συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, η εφαρμογή του οποίου χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση.

Το ΓεΣΥ τέθηκε σε εφαρμογή έχοντας ως βασικούς στόχους την καθολική κάλυψη του πληθυσμού, την ισότιμη μεταχείριση όλων των δικαιούχων, την παροχή ενός ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών φροντίδας υγείας, την ελεύθερη επιλογή παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας από το δικαιούχο και την κοινωνική αλληλεγγύη.

η ιστορια του

  • Η πρώτη φάση του ΓεΣΥ ξεκίνησε την 1 Ιουνίου 2019 με την παροχή εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών υγείας. Την 1η Ιουνίου του 2020, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, τέθηκε σε εφαρμογή η β’ φάση με την παροχή ενδονοσοκειακών υπηρεσιών υγείας.
  • Τα έσοδα του Ταμείου του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) προέρχονται από εισφορές, συμπληρωμές, συνεισφορές, δωρεές και κληροδοτήματα και προσόδους από περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού. Καθώς και κάθε άλλο έσοδο που προκύπτει από τις δραστηριότητες του Οργανισμού.

τα οφελη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, περίπου 927.000 δικαιούχοι είχαν εγγραφεί στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού. Ταυτόχρονα είχαν συμβληθεί με τον ΟΑΥ (Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας) 2.036 Ειδικοί Ιατροί, 592 Προσωπικοί Ιατροί ενηλίκων, 201 Προσωπικοί Ιατροί παιδιών, 160 εργαστήρια, 1.491 άλλοι Επαγγελματίες Υγείας, 188 Νοσηλευτές, 710 Οδοντίατροι, 8 Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), 60 νοσηλευτήρια και 595 φαρμακεία.

οι προκλησεισ

Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, βασικές προκλήσεις για τη λειτουργία του συστήματος είναι ο έλεγχος και εποπτεία της χρήσης του συστήματος, η ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων, ο ιατρικός έλεγχος (medical audit), αλλά και η αντιμετώπιση των λιστών αναμονής.

Διαβάστε επίσης:

Μάλτα: Πρώτη στον πίνακα μεταλλίων η χώρα μας!

Ευρωπαϊκή διάκριση για Αργάκα, Γιαλιά και Πωμό

Επίδομα πολύτεκνης μάνας: Ξεκινούν οι καταβολές