Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: η συνήθεια που στοιχίζει ζωές

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος η 31η Μαΐου και η κακή συνήθεια  συνεχίζει να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτων που μπορούν να προληφθούν. Κι όμως, κάθε λεπτό, 10 εκατομμύρια καπνιστές ανάβουν τσιγάρο και 15 άνθρωποι πεθαίνουν λόγω του καπνίσματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το The Tobacco Atlas, δημοσιεύει τα στοιχεία που δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρα. Σύμφωνα με αυτά από τους 8 δισ. ανθρώπους στη γη, περίπου το 1 δισ. είναι καπνιστές.

Το The Tobacco Atlas, κέντρο πληροφόρησης για το κάπνισμα της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Vital Strategies και του πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο, υπολογίζει ότι κάθε χρόνο καταναλώνονται περισσότερα από 5.000 δισ. τσιγάρα. Και μπορεί ο αριθμός των καπνιστών να μειώνεται εδώ και αρκετά χρόνια, χάρη στα αντικαπνιστικά μέτρα, όπως η αύξηση των φόρων, αλλά το τιγαρο αποτελεί ακόμα, αιτία θανάτων.

με αριθμούς  και στοιχεία

  • Κίνα:  300 εκατ. καπνιστές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ για το 2020.
  • Ινδονησία: το 62,7% όσων αντρών είναι άνω των 15 ετών καπνίζει.
  • Το 80% των καπνιστών ζει σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα.
  • Αφρική και  Μέση Ανατολή μικρή μείωση του ποσοστού καπνιστών
  • Αίγυπτος και το Ιράκ ανοδικό ποσοστό καπνιζόντων
  • Πρώτη αιτία θανάτων που μπορούν να προληφθούν
  • Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα, λόγω του καπνίσματος.

Το ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα σκότωσε σχεδόν 9 εκατ. ανθρώπους το 2019, σύμφωνα με την έρευνα «Global Burden of Disease» που δημοσιεύθηκε το 2021 στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.Καρκίνοι, κυρίως των πνευμόνων, αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα είναι οι βασικές ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα. Τον 20ο αιώνα, εξαιτίας του καπνίσματος, έχασαν τη ζωή τους 100 εκατ. άνθρωποι, βάσει έρευνας που δημοσιεύθηκε το 2009 στο περιοδικό Nature, αριθμός μεγαλύτερος από τους 60 με 80 εκατ. νεκρούς του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τους 18 εκατ. νεκρούς του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Το πρώτο μισό του 21ου αιώνα, ενδέχεται να πεθάνουν από το κάπνισμα 450 εκατ. άνθρωποι. Παράλληλα, κοστίζει πολύ στην κοινωνία: απορροφά το 6% των παγκόσμιων δαπανών για την υγεία, σύμφωνα με έρευνα που συντόνισε ο ΠΟΥ και δημοσιεύθηκε το 2018 στο περιοδικό Tobacco Control.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στον πλανήτη;

  • Τα τσιγάρα βλάπτουν όχι μόνο τους πνεύμονες και τις αρτηρίες των καπνιστών, αλλά και τον πλανήτη. Η παραγωγή και η κατανάλωση καπνού προκαλούν την έκλυση 84 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
  • Σχεδόν ένα εκατομμύριο τόνοι από γόπες πετιούνται ετησίως, μαζί με τα μη βιοδιασπώμενα φίλτρα τους, που περιέχουν οξικό άλας. Η καλλιέργεια καπνού χρειάζεται κάθε χρόνο 22 δισεκ. τόνους νερού και η καπνοβιομηχανία παράγει 25 εκατ. τόνους στερεών απορριμμάτων.

Κύπρος: πόσο καπνίζουμε εμείς;

Το 2022 αρκετοί ήταν οι Κύπριοι που προσπάθησαν να απαλλαγούν από τη κακιά συνήθεια. Το κάπνισμα διαπιστώσαμε ότι σύμφωνα με τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας διακόσιοι τριάντα επτά Κύπριοι πολίτες κατάφεραν μέσα στο 2021 να απεξαρτηθούν από το τσιγάρο, ακολουθώντας τα ειδικά θεραπευτικά προγράμματα που εφαρμόζονται από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας. Οι περισσότεροι άντρες που έκοψαν το κάπνισμα ήταν στη Λευκωσία, ενώ οι περισσότερες γυναίκες στη Λεμεσό. Τα στατιστικά στοιχεία των ΥΨΥ ωστόσο, καταδεικνύουν ότι οι μισοί σχεδόν από όσους εντάσσονται αρχικά στα ειδικά προγράμματα, κατορθώνουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Προγράμματα Διακοπής του Καπνίσματος

Τα Προγράμματα Διακοπής του Καπνίσματος της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας έχουν ως στόχο την ενημέρωση, πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος στην Κύπρο. Στο παρόν στάδιο απευθύνονται σε νεαρούς ενήλικες και ενήλικες, από 17 ετών και άνω, με στόχο τη διεύρυνση της  λειτουργίας τους και σε μικρότερες ηλικίες. Το πρώτο βήμα επαφής με τα Προγράμματα Διακοπής του Καπνίσματος είναι μέσω της  δωρεάν Παγκύπριας τηλεφωνικής γραμμής 1431 η οποία λειτουργεί καθημερινά και απαντάται από εκπαιδευμένα άτομα στις διαδικασίες διακοπής καπνίσματος.

Μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1431 μπορούν να επικοινωνήσουν άτομα που ενδιαφέρονται είτε να ενημερωθούν αναφορικά με τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία είτε να διακόψουν το κάπνισμα.  Οι λειτουργοί των προγραμμάτων διακοπής του καπνίσματος παίρνουν το αίτημα του καλούντα και ακολούθως συνδέουν τον καλούντα με την επαρχία από την οποία καλεί ώστε να διευθετηθεί μία συνάντηση με λειτουργό στην επαρχία του. Στα Προγράμματα Διακοπής του Καπνίσματος  παρέχονται ατομικές και ομαδικές συμβουλευτικές παρεμβάσεις καθώς και φαρμακευτική παρέμβαση μέσω της χορήγησης εμπλάστρων νικοτίνης.Τα Προγράμματα Διακοπής του Καπνίσματος προσφέρονται σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου (Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού, Πάφου, Αμμοχώστου)

Διαβάστε επίσης:

Θετική ενέργεια: Ναι, ευχαριστώ!

θέσπισης πληρωμένων αδειών πένθους και γάμου ζητά η Ισότητα

Sia: «Είμαι στο φάσμα του αυτισμού και είμαι σε ανάρρωση»