Τα γυμνασμένα παιδιά παρουσιάζουν αυξημένες διανοητικές ικανότητες

Το αρχαίο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» αποδεικνύεται αληθές για τα παιδιά που βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση. Αμερικανοί ερευνητές απέδειξαν για πρώτη φορά ότι οι νέοι που είναι πιο δραστήριοι έχουν περισσότερη λευκή ουσία στον εγκέφαλο, η οποία αποτελεί δείκτη για τη βελτίωση της μνήμης και της προσοχής.

Μια νέα μελέτη χρησιμοποίησε απεικονίσεις του εγκεφάλου για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ σωματικής και διανοητικής ικανότητας σε παιδιά ηλικίας 9-10 ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν 24 παιδιά που υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία διάχυσης, προκειμένου να διερευνήσουν πέντε τμήματα της λευκής ουσίας.

Επιπλέον, έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η κοινωνική και οικονομική κατάσταση, η χρονική στιγμή της εφηβείας, ο δείκτης νοημοσύνης ή άλλες δυσκολίες μάθησης που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις διαφορές στον εγκέφαλο.

Τα παιδιά με υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης παρατηρήθηκε ότι είχαν επίσης εγκέφαλο με πιο ινώδη και συμπαγή λευκή ουσία, γεγονός που επιτυγχάνει τη γρήγορη και συγχρονισμένη ανταλλαγή μηνυμάτων από διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

Η συγγραφέας της μελέτης Laura Chaddock-Heyman, από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, αναφέρει: «Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά με καλύτερη φυσική κατάσταση έχουν περισσότερη φαιά ουσία, το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου που παίζει ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση. Για πρώτη φορά διερευνάται τώρα πώς η αεροβική ικανότητα σχετίζεται με τη λευκή ουσία του εγκεφάλου των παιδιών».