Τα δεύτερα παιδιά είναι τα πιο «δύσκολα», λένε οι έρευνες

Πολλοί γονείς θα συμφωνήσουν, ότι ενώ το πρώτο τους παιδί τους «βγήκε» αγγελούδι, το δεύτερο διεκδικεί επάξια τον τίτλο του οικογενειακού… ταραξία. Αυτό πλέον το επιβεβαιώνουν και έρευνες, όπως αυτή του Joseph Doyle, ενός οικονομολόγου από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ, ο οποίος μελέτησε δεκάδες χιλιάδες παιδιά, από την Δανία και τη Φλόριντα, για να καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι η σειρά γέννησης μέσα στην οικογένεια, μπορεί να έχει επίδραση στις πιθανότητες ενός ατόμου να μπλέκει συχνά σε προβλήματα, τόσο στο σχολείο, στην εφηβεία, όσο και στην ενήλικη ζωή του.

Ο Doyle και οι συνάδελφοί του, χρησιμοποίησαν δεδομένα από τα δύο πρώτα παιδιά σε οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά (και για την ακρίβεια αδέρφια από την ίδια μάνα και πατέρα, ενώ τα δίδυμα αποκλείστηκαν) και επικεντρώθηκαν σε οικογένειες, στις οποίες το δεύτερο παιδί ήταν αγόρι (αφού τα αγόρια στην εφηβεία «μπλέκουν» συχνότερα από τα κορίτσια).

Η έρευνα βρήκε, ότι τα δευτερότοκα αγόρια έχουν 20-40% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν επιπτώσεις πειθαρχίας στο σχολείο ή δικαστικά, από τα πρωτότοκα αγόρια. Αυτή η τάση, να είναι τα δεύτερα παιδιά οι «ταραχοποιοί», είναι πολύ πιο έκδηλη όταν και τα δύο παιδιά είναι αγόρια, παρά όταν υπάρχει και ένα κορίτσι στην οικογένεια. Οι ερευνητές, επίσης, βρήκαν, ότι παρά τις διαφορές σε Φλόριντα και Δανία σε κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά, αλλά και στο δικαστικό τους σύστημα, οι επιπτώσεις στο να γεννηθεί ένα παιδί δεύτερο είναι παρεμφερείς και στα δύο μέρη.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό και τι ρόλο μπορεί να παίζουν οι γονείς; Σύμφωνα με τους μελετητές, «θεωρούμε, ότι υπάρχουν διαφορές στην προσοχή που δίνουν οι γονείς στο δεύτερο παιδί, ως βασικό παράγοντα στα ποσοστά εγκληματικότητας που σχετίζονται με τη σειρά γέννησης».

Επιστρέφουμε, λοιπόν, στην κλασική θεωρία που θέλει τα πρωτότοκα παιδιά να λαμβάνουν όλη την προσοχή των γονιών, ενώ τα δευτερότοκα να μεγαλώνουν σχεδόν… μόνα τους! Η έρευνα, ωστόσο, ανέδειξε και έναν ακόμα λιγότερο γνωστό λόγο: Τα πρωτότοκα παιδιά, έχουν πρότυπα που είναι οι ενήλικες με τους οποίους περνούν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Τα παιδιά που ακολουθούν σε σειρά γέννησης, έχουν πρότυπα που είναι μόνο λίγα χρόνια μεγαλύτερά τους –τα μεγαλύτερα αδέρφια τους.

Οι επιστήμονες καταλήγουν, ότι η έρευνα αυτή δείχνει μια γενική εικόνα. Σε καμία περίπτωση δεν περιγράφει τι συμβαίνει σε κάθε ξεχωριστή οικογένεια. Προκύπτουν, όμως, ορισμένα στοιχεία από αυτή που μας κάνουν να σκεφτούμε λίγο καλύτερα, αν δίνουμε αρκετή προσοχή στον Βενιαμίν μας!

Πηγή: scarymommy.com