Έχουμε ακούσει κατά καιρούς πολλές ειδήσεις για γονείς που ξέχασαν τα μωρά τους στο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους. Συνήθως αυτές τις περιπτώσεις τις συναντάμε σε ένα χρονικό διάστημα από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο, χωρίς, βεβαίως, αυτό να σημαίνει, ότι δεν συμβαίνουν και άλλους μήνες. Ωστόσο, αυτό το διάστημα είναι αυτό που χαρακτηρίζεται ως το πλέον επικίνδυνο.
Μπορεί να μοιάζει στους περισσότερους από εμάς αδιανόητο να ξεχάσουμε το παιδί μέσα στο αυτοκίνητο, όμως είναι κάτι που συμβαίνει, δυστυχώς. Μικρές ζωούλες έχουν χαθεί τόσο άδικα, όταν οι γονείς τους τα ξέχασαν στο αυτοκίνητο. Στην συντριπτική πλειονότητά τους αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν λόγω των «ξεχασιάρηδων» γονέων μέσα σε όλη τη στρεσογόνο καθημερινότητά τους. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, τούς διαφεύγει, ότι έχουν και ένα μωρό στο πίσω κάθισμα.
Ίσως, όσοι διαβάζουν για τέτοια περιστατικά να θεωρήσουν αυτούς τους γονείς απερίσκεπτους και «κακούς», πιστεύοντας, ότι σε αυτούς δεν θα συνέβαινε ποτέ κάτι τέτοιο. Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και αυτό μπορεί να συμβεί στον καθέναν, ακόμη και στον πιο υπεύθυνο και οργανωτικό γονέα. Και σε αυτό έχει εξήγηση η επιστήμη, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει να κάνει με το αν ο γονιός είναι καλός ή κακός αλλά με τη στιγμιαία απώλεια μνήμης.
Τι είναι το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού
Αναφέρεται στους ενήλικες που αφήνουν ξεχασμένο το μωρό ή το νήπιό τους σε ένα κλειδωμένο όχημα, κάτι το οποίο τις περισσότερες φορές οδηγεί στον θάνατο του παιδιού. Κυρίως, οφείλεται στο γεγονός, ότι οι γονείς σκέφτοντα όλα τα υπόλοιπα πράγματα που έχουν να κάνουν μέσα στη μέρα, αντί να εστιάσουν σε αυτό που κάνουν εκείνη τη στιγμή.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ γονιού, που είναι περισσότερο επιρρεπής σε αυτό το σύνδρομο, αλλά μπορεί να επηρεάσει τον καθέναν, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, μορφωτικού επιπέδου ή προσωπικότητας.
Τείνει μάλιστα, να επηρεάζει συχνότερα γονείς που έχουν αλλαγές στην καθημερινότητά τους ή σκέφτονται ένα σωρό πράγματα την ώρα που οδηγούν.
Τι λέει για αυτό η επιστήμη
Επί 15 και πλέον χρόνια, ο καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα, David Diamond, εξειδικευμένος στη γνωστική νευροεπιστήμη, μελετά τις αιτίες, που ενδέχεται να οδηγήσουν στο Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού. Για εκείνον είναι η «προσωρινή απώλεια μνήμης» των γονιών και όχι -τουλάχιστον στο συνηθέστερο- η αμέλεια.
«Το να ξεχάσεις το παιδί σου δεν είναι θέμα αμέλειας αλλά πρόβλημα μνήμης. Η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι ότι μόνο κακοί ή αμελείς γονείς ξεχνούν τα παιδιά στα αυτοκίνητα. Είναι όμως θέμα συνθηκών. Μπορεί να συμβεί σε όλους», υποστηρίζει ο David Diamond.
Τα πιο συχνά αίτια που οδηγούν σε αυτήν την στιγμιαία «αμνησία»:
- Ο γονιός οδηγός χάνει την επίγνωση της παρουσίας του παιδιού του στο αυτοκίνητο.
- Ο γονιός συχνά έχει «παροδική» αποτυχία μνήμης.
- Υπάρχουν διάφοροι περισπασμοί κατά την οδήγηση και παράγοντες που αγχώνουν τον οδηγό και συμβάλλουν στην πιθανή αστοχία της μνήμης.
Ο Diamond κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε όλες τις περιπτώσεις που μελετήθηκαν γονείς οι οποίοι ξέχασαν τα παιδιά μέσα στο αυτοκίνητό τους, υπήρξε απώλεια της μνήμης εργασίας που είναι το μικρότερο σε είδος μνήμης καθώς αποθηκεύει πληροφορίες διάρκειας περίπου 2 λεπτών και σχετίζεται με την προσοχή και τη συγκέντρωση.
Πώς να το αποφύγουμε
Τώρα, που γνωρίζουμε, πως μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, λόγω προσωρινής απώλειας μνήμης, μπορούμε να κάνουμε πράγματα για να το αποτρέψουμε.
Ειδικότερα:
Να συνεννοούμαστε για παράδειγμα με τον παιδικό σταθμό ή τη μπέιμπι σίτερ, να μας τηλεφωνεί, όταν κάτι αλλάζει στη καθημερινότητα. Πχ, αν η δασκάλα παρατηρήσει, ότι το παιδί δεν έχει έρθει στην τάξη, να μας καλέσει για να δει τι συμβαίνει
Να βάλουμε υπενθυμίσεις στο κινητό μας
Χρήσιμα apps υπενθύμισης να τσεκάρουμε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι, ότι οι ενήλικες επίσης αποτυγχάνουν να κατανοήσουν, πώς το μυαλό τους μπλόκαρε και αποδίδουν το φταίξιμο στον εαυτό τους. Στην πραγματικότητα, όμως, σύμφωνα με τον Diamond, η μνήμη μας και ο εγκέφαλός μας να μας εγκαταλείψει.
Πηγή: youaremom.com
Διαβάστε επίσης:
Και επισήμως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία – Πότε ξεκινά και ποιες βαθμίδες αφορά
8χρονη κόρη μεγιστάνα απαρνήθηκε τα διαμάντια του μπαμπά της κι έγινε… μοναχή!
Αυτό είναι το κυπριακό προϊόν της χρονιάς που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσουμε όλοι!