«Συναισθηματική Αυτορρύθμιση» είναι η δυνατότητα που όλοι μας έχουμε να διαχειριζόμαστε τα δύσκολα συναισθήματά μας, όταν κανείς άλλος δεν μπορεί να μας βοηθήσει. Κάποιοι άνθρωποι έχουν έμφυτα την ικανότητα να το κάνουν αυτό -όπως π.χ. κάποιοι άνθρωποι δείχνουν πιο εύκολα να αντέχουν στις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Για κάποιους άλλους, όμως, και ειδικά για τα παιδιά, η αυτορρύθμιση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τα καλά νέα είναι, ότι η νευροψυχολογία έχει να μας προτείνει τα δικά της εργαλεία που μπορούμε να υιοθετήσουμε και να επιστρατεύουμε κάθε φορά που νιώθουμε τα συναισθήματα αυτά να μας πνίγουν. Και… γιατί να μην τα διδάξουμε και στα παιδιά μας;
Δύσκολα συναισθήματα και πώς να τα διαχειριζόμαστε σωστά
Στρες: Αναπνεύστε με τον εξής τρόπο: δύο εισπνοές από την μύτη που ακολουθούνται από μια μακριά εκπνοή από το στόμα, για περίπου 5 λεπτά.
Άγχος: Περπατήστε ώστε να απενεργοποιηθεί η αμυγδαλή -το σημείο που ρυθμίζει τα συναισθήματα και τις ορμόνες «της χαράς» στον εγκέφαλο.
Θλίψη: Αναγνωρίστε να συναισθήματά σας, και μετά κινήστε το σώμα σας ώστε να ελευθερωθούν ενδορφίνες.
Θυμός: Κοιτάξτε μακριά (πχ έξω από το παράθυρο) ώστε να αμβλύνετε την έκκριση νοραδρεναλίνης, για να σκεφτείτε καθαρά.
Χαμηλό κίνητρο: Συγκεντρώστε το βλέμμα σε μια τελεία στον υπολογιστή σας για 1 λεπτό ώστε να απελευθερώσετε νοραδρεναλίνη – το να πλησιάσουν οι κόρες των ματιών αυξάνει την συγκέντρωση.
Χαμηλή αυτοεκτίμηση/ανασφάλεια: Καταγράψτε τα δυνατά σας σημεία. Αυτό οδηγεί σε λογική σκέψη, που μειώνει την δραστηριότητα του μεταιχμιακού συστήματος.
Πηγή: nicoleneuroscience
Μετάφραση: Μαρία Μαγγανάρη
MSc in Person Centred Counseling and Psychotherapy, University of Strathclyde
P.E.T., T.E.T., M.B.A.
mariamanganari.gr
Διαβάστε ακόμα:
Πώς θα αποφύγετε δυσάρεστες «επισκέψεις» από έντομα και τρωκτικά στο σπίτι σας
Γονείς αντί για μπομπονιέρα στη βάπτιση του γιου τους, έκαναν κάτι αξιέπαινο