Πώς θα αποφύγετε δυσάρεστες «επισκέψεις» από έντομα και τρωκτικά στο σπίτι σας

Πώς θα αποφύγετε δυσάρεστες «επισκέψεις» από έντομα και τρωκτικά στο σπίτι σας

Το καλοκαίρι μαζί με τη ζέστη ξυπνάνε και τα έντομα που οι  «επισκέψεις» τους στο σπίτι μας μόνο ευχάριστες δεν είναι.

Πόσο μάλλον και στο νησί μας που οι καιρικές συνθήκες  ευνοούν σημαντικά την εμφάνιση ανεπιθύμητων εντόμων όπως οι μύγες, τα κουνούπια και οι κατσαρίδες, αλλά και τρωκτικών (ποντίκια/ νυφίτσες).

Για αποφυγή της εμφάνισης εντόμων και τρωκτικών στις οικίες μας ο Δήμος Λευκωσίας εξέδωσε μία σειρά απλών μέτρων:

1. Φροντίζουμε με επιμέλεια την καθαριότητα του σπιτιού μας ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα τροφών και ροφημάτων, κυρίως στους χώρους της κουζίνας και του καθιστικού.

2. Δεν αφήνουμε εκτεθειμένα τρόφιμα και ανοικτά δοχεία στους πάγκους της κουζίνας και τα ντουλαπάκια. Αντιθέτως, χρησιμοποιούμε πλαστικά δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς για τη φύλαξη των ανοικτών συσκευασιών τροφίμων.

3. Δεν αφήνουμε χρησιμοποιημένα πιάτα και ποτήρια στους νεροχύτες ή και τους πάγκους μας, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

4. Φροντίζουμε όπως τα σκυβαλοδοχεία που υπάρχουν στους βοηθητικούς χώρους και την κουζίνα να φέρουν κάλυμμα και να παραμένουν πάντοτε κλειστά.

5. Φροντίζουμε ώστε οι κάδοι των αχρήστων να αδειάζουν σε τακτική βάση και μεταφέρουμε τις δεμένες σακούλες στα κατάλληλα σκυβαλοδοχεία, σκυβαλοκιβώτια ή σκυβαλαποθήκες του υποστατικού μας για συλλογή από τα συνεργεία του Δήμου. Πλένουμε τα σκυβαλοδοχεία και σκυβαλοκιβώτια σε τακτά χρονικά διαστήματα.

6. Οι κατσαρίδες συνωστίζονται σε χώρους με υγρασία, ησυχία και άφθονη οργανική ουσία (χαρτοκιβώτια, άχρηστα αντικείμενα, υπολείμματα τροφών κλπ), οπότε φροντίζουμε οι αποθήκες και οι υπόγειοι χώροι των κτιρίων μας να διατηρούνται καθαροί, με κατάλληλο εξαερισμό.

7. Να γίνεται σωστός καθαρισμός πίσω από τις ηλεκτρικές συσκευές στις κουζίνες (ψυγεία, τοστιέρες, φούρνοι μικροκυμάτων, πλυντήρια πιάτων κλπ), ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

8. Φροντίζουμε τα ηλεκτρικά καλώδια των συσκευών να είναι συμμαζεμένα και τακτοποιημένα.

9. Λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα εφαρμόζοντας κατάλληλα σκευάσματα για οικιακή χρήση στα ερμαράκια και κάτω από τη βρύση της κουζίνας, καθώς και στις ντουλάπες της οικίας μας, δύο φορές το χρόνο. Νοείται ότι αποφεύγουμε την εφαρμογή οποιωνδήποτε σκευασμάτων σε παιδικά δωμάτια και δωμάτια ατόμων με ευαισθησία.

10. Δεν αφήνουμε μονίμως εκτεθειμένη την τροφή των κατοικίδιων ζώων μας γιατί είναι παράγοντας έλξης εντομών και τρωκτικών υγειονομικής σημασίας.

11. Φροντίζουμε ώστε τα φυτά της περίφραξης να είναι καθαρά στη βάση τους σε ύψος μέχρι 20 εκατοστά και απομακρύνουμε τα πεσμένα φύλλα. Επιπρόσθετα αποφεύγουμε να έχουμε αναρριχητικά φυτά στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου μας γιατί επιτρέπουν την αναρρίχηση και το φώλιασμα των εντόμων και τρωκτικών.

12. Εφοδιάζουμε τα παράθυρα και τα ανοίγματα των εξαερισμών με δικτυωτά πλέγματα (σίτες), ενώ καλή πρακτική είναι και η εφαρμογή βούρτσας στη βάση των θυρών.

13. Για την αποφυγή της εμφάνισης εντόμων αποθηκών και χάρτου, προγραμματίζουμε κάθε τρεις μήνες τη μετακίνηση, τον καθαρισμό και την επανατοποθέτηση των βιβλίων επάνω σε βιβλιοθήκες.

Διαβάστε επίσης:

Η απίστευτη ιστορία της Holly Mary: Ήταν βρέφος όταν σκότωσαν τους γονείς της – Πώς εντοπίστηκε

Βραβεία για αυτές τις τρεις ζωγραφιές… κοινωνικής ευθύνης μαθητών από τη Λάρνακα!

Γονείς αντί για μπομπονιέρα στη βάπτιση του γιου τους, έκαναν κάτι αξιέπαινο