Σχολικοί συνοδοί και βοηθοί: Ένας για 3 μαθητές – Τι απαντά το Υπουργείο Παιδείας

Σάλος έχει προκληθεί από το πρωί με τις καταγγελίες γονέων παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους αναφορικά με το γεγονός πως οι βοηθοί και συνοδοί είναι πολλοί λίγοι σε αριθμό.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», μητέρα παιδιού με μερική τύφλωση εξήγησε πως, «το παιδί μου και το δεύτερο παιδί που είναι επίσης τυφλό μοιράζονται την ίδια συνοδό για τρίτη χρονιά. Τα παιδιά λειτουργούν μια χαρά μαζί γιατί η ιδιαιτερότητά τους είναι σχεδόν είναι η ίδια και έφτιαξαν μια πολύ καλή ομάδα».

Ανέφερε πως «φέτος τα παιδιά θα φοιτήσουν στην Προδημοτική και ενημερωθήκαμε λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ότι θα φοιτήσει μαζί τους άλλο ένα παιδάκι και θα μοιράζονται την συνοδό. Το παιδάκι αυτό βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού  και είναι διαφορετικές οι ανάγκες του. Χρειάζεται συνεχή επίβλεψη όπως και τα δικά μας παιδιά. Μ’ αυτή την απόφαση η Επαρχιακή Διοίκηση θα πάρει πίσω τα παιδιά».

Η ίδια, όπως και οι γονείς του παιδιού που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, έστειλαν επιστολή, προχώρησαν σε ένσταση και παρευρέθηκαν στη συνεδρία της Επαρχιακής.

Δείτε παρακάτω τι καταγγέλλει η μητέρα:

Η απάντηση του Υπουργείου

Ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα εξέδωσε και το Υπουργείο Παιδείας, στην οποία διευκρινίζει πως οι αποφάσεις λαμβάνονται αφού οι αιτήσεις εξεταστούν από ειδικές επιτροπές.

Διαβάστε αναλυτικά την απάντηση του Υπουργείου:

Όσον αφορά την Ειδική Εκπαίδευση και την απασχόληση σχολικών βοηθών/συνοδών παιδιών με ειδικές ανάγκες, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) ενημερώνει ότι oι αποφάσεις λαμβάνονται στη βάση των σχετικών κανονισμών και ότι οι αιτήσεις εξετάζονται και εγκρίνονται από τις ειδικές επιτροπές που προβλέπεται να λειτουργούν.

Ο αριθμός των απασχολούμενων σχολικών συνοδών αυξάνεται διαρκώς και αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 1120, 41% περισσότεροι σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Η απασχόληση σχολικών βοηθών/συνοδών εντάσσεται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού στη βάση του οποίου λειτουργούν τα σχολεία.

Η Κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην Ειδική Εκπαίδευση με δαπάνη €74,1 εκατομμυρίων το προηγούμενο σχολικό έτος, η οποία παρουσίασε ετήσια αύξηση 11,4%. Ας σημειωθεί ότι κατά το τρέχον σχολικό έτος 30% των πρόσθετων έκτακτων εκπαιδευτικών (72 εκπαιδευτικοί) απασχολούνται στην Ειδική Εκπαίδευση.