Σταδιακή η άρση του lockdown – Προβληματισμός για τα σχολεία και τις Παγκύπριες Εξετάσεις

Τι θα γίνει με τους μαθητές που αρνούνται το Safepass

Τις εισηγήσεις τους για την άρση του lockdown στη χώρα μας κατέθεσαν σε μαραθώνια τηλεδιάσκεψη τα μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας.

Δέκα ημέρες μετά από την εφαρμογή του lockdown, και η επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων φαίνεται ότι έχει βελτιωθεί, λόγω των μέτρων που εφαρμόστηκαν τον Δεκέμβριο, αφού όπως τονίζουν μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας, είναι νωρίς να φανούν τα αποτελέσματα του lockdown.

Αυτή όμως που θα κρίνει την όποια χαλάρωση, δεν είναι άλλη από την κατάσταση στα νοσοκομεία. Τα δημόσια νοσηλευτήρια συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις με τον αριθμό των νοσηλευομένων να έχει σταθεροποιηθεί στα ψηλά.

Οι πρώτες σκέψεις

Κατά την χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη της Επιδημιολογικής Ομάδας, δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση σε ό,τι έχει να κάνει με το πλάνο «ξεκλειδώματος» της Κύπρου. Οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές, με τους ειδικούς να ζητούν μια «παράταση» αφού θέλουν να επεξεργαστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και των επόμενων ημερών πριν οριστικοποιήσουν τις εισηγήσεις τους.

Όπως πληροφορούμαστε, το «ξεκλείδωμα» θα γίνεται ανά 15νθήμερο, αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου.

Κατά την πρώτη φάση αναμένεται ότι θα επαναλειτουργήσει το λιανικό εμπόριο, και θα ανοίξουν ξανά κουρεία, κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής.

Παράλληλα, παραμένει το μέτρο του περιορισμού της διακίνησης, δηλαδή το SMS, το οποίο απ’ότι φαίνεται θα είναι στη ζωή μας τουλάχιστον μέχρι την δεύτερη φάση του «ξεκλειδώματος». Παραμένει και η απαγόρευση της διακίνηση από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Όσον αφορά τις συναθροίσεις, φαίνεται ότι παραμένει τουλάχιστον μέχρι το πρώτο 15νθήμερο Φεβρουαρίου. Δεδομένο θεωρείται ότι δεν επαναλειτουργούν οι χώροι εστίασης.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Ερωτηματικό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία και ειδικότερα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου οι οποίοι θα έχουν και τις παγκύπριες εξετάσεις.

Η τελική απόφαση για τα σχολεία θα κριθεί από την επιδημιολογική κατάσταση και από το γεγονός εάν το κράτος έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τους γονείς που θα μείνουν στο σπίτι για να προσέχουν τα παιδιά τους.

Οι οποιεσδήποτε άλλες χαλαρώσεις, θα τελούν υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων κάθε περιόδου.