Τα lockdown που επιβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 είχα φαίνεται και μια θετική επίπτωση: Επέφεραν αλλαγές στα νεογέννητα μωρά που μπορεί να τα προστατεύουν από αλλεργίες, σύμφωνα με μια μελέτη.
Ιρλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βρέφη που μεγάλωσαν όταν ίσχυαν οι περιορισμοί κοινωνικής αποστασιοποίησης του κορωνοϊού είχαν περισσότερα από τα ευεργετικά μικρόβια που αποκτήθηκαν μετά τη γέννηση από τη μητέρα τους, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως άμυνα έναντι των ασθενειών.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Sky News, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οδήγησε τα «μωρά της πανδημίας» να έχουν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα ποσοστά αλλεργικών καταστάσεων, όπως στο φαγητό, σε σύγκριση με τα μωρά πριν από τη νόσο COVID.
Η έρευνα
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Allergy, υπογράμμισαν τα οφέλη για την υγεία του εντέρου για τους νέους ως αποτέλεσμα των περιορισμών για τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων ποσοστών μόλυνσης και της συνακόλουθης χρήσης αντιβιοτικών και της αυξημένης διάρκειας του θηλασμού.
Το οικοσύστημα των φυσικών βακτηρίων στο έντερο, γνωστό ως μικροβίωμα, παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα κοπράνων από 351 μωρά που γεννήθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες της πανδημίας, συγκρίνοντάς τα με μια ομάδα πριν από την πανδημία.
Χρησιμοποιήθηκαν διαδικτυακά ερωτηματολόγια για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη διατροφή, το περιβάλλον του σπιτιού και την υγεία.
Δείγματα κοπράνων συλλέχθηκαν στους έξι, 12 και 24 μήνες και δοκιμές αλλεργίας έγιναν στους 12 και 24 μήνες.
Σημαντικές διαφορές στην ανάπτυξη του μικροβιώματος
Η μελέτη τόνισε σημαντικές διαφορές στην ανάπτυξη του μικροβιώματος των μωρών που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια περιόδων lockdown σε σύγκριση με τα μωρά πριν από την πανδημία.
Αποκάλυψε ότι μόνο το 5% περίπου των μωρών που είχαν αποκλειστεί είχε αναπτύξει τροφική αλλεργία στην ηλικία του ενός έτους, σε σύγκριση με το 22,8% στην ομάδα πριν από τη νόσο COVID.
Λιγότερες λοιμώξεις λόγω της μη έκθεσης σε μικρόβια μείωσαν επίσης την ανάγκη για αντιβιοτικά, τα οποία σκοτώνουν τα καλά βακτήρια.
Από τα μωρά που είχαν περιοριστεί μόνο το 17% χρειάζονταν αντιβιοτικό μέχρι την ηλικία του ενός έτους.
Στην ομάδα πριν από την πανδημία, το 80% των βρεφών είχαν πάρει αντιβιοτικά μέχρι τους 12 μήνες.
Ο καθηγητής Jonathan Hourihane, σύμβουλος παιδίατρος στο Children’s Health Ireland Temple Street και από κοινού ανώτερος συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη προσφέρει μια νέα προοπτική για τον αντίκτυπο της κοινωνικής απομόνωσης στην πρώιμη ζωή στο μικροβίωμα του εντέρου.
«Ιδιαίτερα, τα χαμηλότερα ποσοστά αλλεργίας μεταξύ των νεογνών κατά τη διάρκεια του lockdown θα μπορούσαν να υπογραμμίσουν τον αντίκτυπο του τρόπου ζωής και των περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η συχνή χρήση αντιβιοτικών, στην αύξηση των αλλεργικών ασθενειών.
«Ελπίζουμε να επανεξετάσουμε αυτά τα παιδιά όταν είναι πέντε ετών για να δούμε αν υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των ενδιαφέρουσες αλλαγές στο πρώιμο μικροβίωμα του εντέρου».
Ο συνάδελφος συγγραφέας Liam O’Mahony, καθηγητής ανοσολογίας στο University College Cork, δήλωσε: «Ενώ όλοι ξεκινάμε τη ζωή μας στείροι, οι κοινότητες ωφέλιμων μικροβίων που κατοικούν στο έντερό μας αναπτύσσονται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής.
«Εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία να μελετήσουμε την ανάπτυξη μικροβιώματος σε βρέφη που μεγάλωσαν κατά την πρώιμη εποχή του COVID-19, όταν ίσχυαν αυστηροί περιορισμοί κοινωνικής απόστασης, καθώς η πολυπλοκότητα της πρώιμης έκθεσης μειώθηκε και αυτό διευκόλυνε τον ακριβέστερο προσδιορισμό των βασικών εκθέσεων πρώιμης ζωής. .
«Πριν από αυτή τη μελέτη ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί πλήρως η σχετική συμβολή αυτών των πολλαπλών περιβαλλοντικών εκθέσεων και των διατροφικών παραγόντων στην ανάπτυξη μικροβιώματος πρώιμης ζωής».
Και πρόσθεσε: «Ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα είναι ότι λόγω της μειωμένης έκθεσης του ανθρώπου και της προστασίας από λοιμώξεις, μόνο το 17% των βρεφών χρειαζόταν αντιβιοτικό μέχρι την ηλικία του ενός έτους, κάτι που συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα ωφέλιμων βακτηρίων όπως τα bifidobacteria.
«Η μελέτη παρείχε μια πλούσια αποθήκη δεδομένων, τα οποία θα συνεχίσουμε να αναλύουμε και να διερευνούμε στο μέλλον».
Διαβάστε επίσης
«Too Much»: H νέα κωμική σειρά του Netflix με ένα καστ αστέρων
Ο Δημήτρης Τσιερκέζος ο φετινός Βασιλιάς του καρναβαλιού Αμμοχώστου