«Σκεφτείτε τους γονείς και τους παππούδες σας»: Νέα έκκληση του Υπ. Υγείας στους νέους για τον κορωνοϊό

Εκ νέου έκκληση προς τη νεολαία, αλλά και τον υπόλοιπο πληθυσμό απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας, προκειμένου να τηρήσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Με το πέρας της έκτακτης συνάντησης με την επιδημιολογική ομάδα ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρήθηκαν πολλά περιστατικά με άτομα που προσπάθησαν να ξεγελάσουν το σύστημα.

Υποχρεωτική μάσκα στους κλειστούς χώρους

Τα μέτρα που είναι σε ισχύ είναι αρκετά είπε ο Υπουργός ενώ συμπλήρωσε ότι θα είναι υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους. Συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα φαίνεται να είναι στη Λεμεσό και μετά να ακολουθεί η Λευκωσία.

Εντός της μέρας θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες για τη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η μάσκα θα είναι απαραίτητη σε όλους τους κλειστούς χώρους όχι μόνο εκεί που υπάρχει εξυπηρέτηση κοινού. Οπουδήποτε υπάρχουν πάνω από δυο άτομα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μάσκα.

«Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν κατ’ επανάληψη προειδοποιήσεις ότι «η επιδημιολογική εικόνα είναι εξαιρετικά εύθραυστη και από την ανάλυση των δεδομένων φαινόταν ότι δεν υπάρχει και δεν υπάρχει ακόμα πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων», ανέφερε ο υπουργός.

Ανησυχία για τις μη δηλωμένες επαφές

Αναφερόμενος στους συμπτωματικούς ασθενείς που αγνοούν τα συμπτώματα για αρκετές μέρες προτού υποβληθούν σε εργαστηριακή εξέταση, ενώ εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις στενές επαφές που δεν δηλώνονταν στην ιχνηλάτηση, αλλά και στις περιπτώσεις ατόμων που προσπαθούσαν να ξεγελάσουν τα μέτρα. «Για παράδειγμα, ποδοσφαιρικές ομάδες που έκλειναν γήπεδα σε άλλες Επαρχίες για να μην χάσουν “τα μωρά” την προπόνηση», ανέφερε.

«Ας τηρήσουμε τα μέτρα»

Ακολούθως, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι είναι κατανοητή και αντιληπτή η κόπωση και η κούραση όλων, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου. Ωστόσο, υπογράμμισε, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αφού «έχουμε να κάνουμε με ένα ιό, ο οποίος είναι εδώ, είναι ανάμεσα μας και είναι θανατηφόρος. Εφόσον δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο και δεν προβλέπεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και δεν υπάρχει στοχευμένη θεραπεία, η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η τήρηση των μέτρων και των πρωτοκόλλων. Χέρια-Μάσκες-Αποστάσεις και τα άλλα πρωτόκολλων. Η ευθύνη για περιορισμό, εν ολίγοις είναι στα χέρια μας».

«Οι νέοι ας σκεφτούν τους γονείς, τους παππούδες , τις γιαγιάδες»

Απευθυνόμενος στους νέους, ο Υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση όπως τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. «Εάν οι ίδιοι δεν ενδιαφέρονται για την υγεία τους, ας σκεφτούν τους γονείς τους, τους παππούδες, τις γιαγιάδες τους, τους ευάλωτους ή ας σκεφτούν τους επαγγελματίες υγείας που το επόμενο διάστημα θα κληθούν να αναλάβουν τους ασθενείς στα νοσοκομεία με κίνδυνο τη δική τους την υγεία», είπε χαρακτηριστικά.

«Κάνω έκκληση στους εργοδότες για τα πρωτόκολλα»

Στη συνέχεια, επανέλαβε την έκκληση προς τους εργοδότες όπως διασφαλίσουν ότι θα τηρούνται τα πρωτόκολλα που υπάρχουν και τα οποία έχουν απλοποιηθεί. Σημείωσε ότι προγραμματίστηκε συνάντηση την Παρασκευή για να επεξηγηθούν ξανά τα πρωτόκολλα αυτά.

«Κάνω έκκληση και στις επιχειρήσεις. Να ενεργοποιηθούν οι υπεύθυνοι ασφάλειας και να μην περιμένει κανένας από τους επιθεωρητές ή από την Αστυνομία. Αυτό το πράγμα θα γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και αν δεν υπάρξει συνεργασία από όλους και από το σύνολο των πολιτών δεν θα έχουμε απ οτέλεσμα. Μέτρα υπάρχουν. Κρατάμε τις ζωές μας αλλά και των συμπολιτών μας στα χέρια μας», είπε.

Σε σχέση με τη σημερινή έκτακτη συνάντηση με την επιδημιολογική ομάδα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι έγινε αξιολόγηση της κατάστασης, τόσο γεωγραφικά όσο και ποιοτικά.