Σε αυτό το χρωματιστό χωριό αξίζει να απολαύσετε μία όμορφη οικογενειακή εκδρομή (εικόνες)

Αν ψάχνετε ένα γραφικό χωριό με λιθόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακά σπίτια με ξύλινες πόρτες, μεγάλα παράθυρα, στενά μπαλκόνια και εσωτερικές αυλές, με πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά, είναι ευκαιρία να για μία οικογενειακή απόδραση στο Βουνί στην ορεινή Λεμεσό.

Πρόσφατα έχει λάβει και την πιστοποίηση «Χρωματιστά Χωριά της Κύπρου» από το Υφυπουργείο Τουρισμού!

Το Βουνί είναι κτισμένο σε υψόμετρο 770 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στα βορειοδυτικά συνορεύει με το Όμοδος, στα δυτικά με την Κισσούσα και την Ποταμιού, στα νοτιοδυτικά με την Πάχνα, στα νότια με τον Άγιο Αμβρόσιο, στα νοτιοανατολικά με τον Άγιο Θεράπων, στα ανατολικά με τη Λόφου και στα βορειοανατολικά με το Κοιλάνι.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, στη θέση του σύγχρονου χωριού υπήρχαν τέσσερις οικισμοί. Ήταν κτισμένοι σε χαμηλά βουνά. Οι τρεις από αυτούς, το Πέρα Βουνίν, η Βελόνακα και ο Άης Μάμας πλήγησαν από την επιδημία λέπρας που μεταδόθηκε στην Κύπρο το 1692 και ερημώθηκαν. Διαδόθηκε μόνο ο οικισμός Βουνί, στον οποίο εγκαταστάθηκαν και όσοι κάτοικοι των άλλων τριών οικισμών που διασώθηκαν.

Στα μέσα του 20ου αιώνα ο πληθυσμός έφτανε τους 2000 κατοίκους. Σήμερα, φιλοξενεί μόλις 170 μόνιμους κατοίκους.

Τι μπορείτε να δείτε στο Βουνί

Την Πλατεία

Ο «Μεσόχωρος» αποτελεί σήμερα την κύρια πλατεία του χωριού, με το χαρακτηριστικό της καφενείο, «Η Πλατεία». Εδώ, βρίσκεται και το Ταβερνάκι της Λένιας. Στα σκαλιά μπροστά από την είσοδο του, τοποθετήθηκαν μαξιλάρια που προσελκύουν καθημερινά τους ντόπιους και τους επισκέπτες του χωριού.

Σπήλαια

Νότια του χωριού υπάρχουν 2 παμπάλαια σπήλαια, που εικάζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν και ως κατακόμβες της πρωτοχριστιανικής περιόδου.

Το σχολείο

Στην κορυφή του χωριού βρίσκεται το παλιό Δημοτικό Σχολείο, που έχει αναπαλαιωθεί πλήρως και εξυπηρετεί ως χώρος εκδηλώσεων, ενώ στην αυλή του φιλοξενείται το μνημείο με τους αδριάντες και τα ονόματα των πεσόντων του χωριού στον αγώνα κατά των Άγγλων το ’55 – ’59 και κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Μουσεία – Μνημεία

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης: Στοιχεία της καθημερινής ζωής, έπιπλα και ενδυμασίες των ανθρώπων που έζησαν κατά τον προηγούμενο αιώνα στο χωριό, φυλάσσονται στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.

Χαβούζες: Στην είσοδο του χωριού βρίσκονται οι 2 δεξαμενές (χαβούζες) που κατασκευάστηκαν κατά την Ενετοκρατία και κατά την Τουρκοκρατία, για να προμηθεύουν με φρέσκο νερό τους κατοίκους.

Ελιόμυλος: Ως χωριό του οποίου οι κάτοικοι επιδίδονταν σε γεωργικές εργασίες, το Βουνί είχε τον δικό του Ελιόμυλο, ο οποίος έχεις συντηρηθεί και είναι χώρος επισκέψιμος.

Οινολογικό κέντρο: Δίπλα στο κοινοτικό πάρκο, κοντά στην είσοδο του χωριού, έχει δημιουργηθεί ένας χώρος αφιερωμένος στην παράδοση του κρασιού. Δίπλα ακριβώς από το Οινολογικό Κέντρο, βρίσκεται ένα σύγχρονο πάρκο με παιδότοπο και υπαίθριο αμφιθέατρο, που φιλοξενεί εκδηλώσεις.

Εκκλησιαστικό Μουσείο: Ακριβώς δίπλα στην εκκλησία Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Ιδρύθηκε το 2021 και φιλοξενεί τις αρχαίες εικόνες της εκκλησίας του χωριού που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα.

Παράλληλα, στο χωριό είναι χτισμένες και αρκετές εκκλησίες που μπορείτε να επισκεφθείτε.

Το Βουνί έχει αρκετές επιλογές για διαμονή, κυρίως σε αναπαλαιωμένα σπίτια, κατάλληλα τόσο για οικογένειες και μεγάλες παρέες, όσο και για ζευγάρια.

Διαβάστε επίσης:

«Το μαγικό φιλί»: Ένα τρυφερό παραμύθι για τις πρώτες μέρες του παιδιού στο σχολείο

O Paddington αποχαιρετά την Βασίλισσα Ελισάβετ – Το γλυκό σκίτσο που έκανε το γύρο του κόσμου (εικόνα)

Πώς το μέλι έσωσε 3χρονη που κατάπιε μπαταρία – Η διαφωτιστική εικόνα που πρέπει να δείτε (video)