Ρίζες υδροξυλίου: Τα απολυμαντικά της φύσης που καταπολεμούν τους ιούς στους εσωτερικούς χώρους

Τώρα που έρχεται φθινόπωρο θα περάσουμε περισσότερες ώρες στο σπίτι και γενικά σε εσωτερικούς χώρους οι οποίοι, όταν δεν έχουν συνεχή και επαρκή φυσικό αερισμό, γεμίζουν εύκολα με κάθε είδους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Στα παθογόνα αυτά συμπεριλαμβάνονται ιοί, βακτήρια, μύκητες και αλλεργιογόνα, που άλλοτε αιωρούνται στον αέρα και άλλοτε καταλήγουν στις επιφάνειες των αντικειμένων και μπορεί να προκαλέσουν από μικρά έως και πολύ μεγάλα προβλήματα στην υγεία μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι περνάμε κατά μέσο όρο το 87% της ημέρας σε εσωτερικούς χώρους.

Η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε σε αυτούς είναι καθοριστική για την υγεία μας, γιατί εισπνέουμε 6-10 λίτρα αέρα κάθε λεπτό ή 15.000 λίτρα αέρα την ημέρα.

Σύμφωνα όμως με άλλες έρευνες, που πραγματοποίησε την τελευταία 20ετία ο αμερικανικός Οργανισμός Περιβαλλοντικής Προστασίας (Environmental Protection Agency), ο αέρας στους εσωτερικούς χώρους συχνά φέρει περισσότερους ρύπους απ’ ό,τι αυτός στους υπαίθριους.

Μάλιστα η ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών χώρων αποτελεί έναν από τους πέντε κυριότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Συνέπειες του κακού αέρα

Η συνεχής έκθεση σε φτωχής ποιότητας, μολυσμένο αέρα στους εσωτερικούς χώρους, έχει συχνά αρνητικές συνέπειες για την υγεία

Έχει βρεθεί ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη νοσημάτων των πνευμόνων και της καρδιάς, αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού, μπορεί να επιδεινώσει τις αλλεργίες και το άσθμα, να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό ή να οδηγήσει σε κόπωση και ναυτία.

Επιπλέον, σε έναν κλειστό και ελλιπώς αεριζόμενο χώρο εύκολα διασπείρονται οι ιοί της γρίπης, τα παθογόνα που προκαλούν πνευμονία ή γαστρεντερίτιδα, αλλά και ο νέος κορωνοϊός, ο οποίος προσβάλλει ολοένα περισσότερους ανθρώπους στη χώρα μας.

Επιπρόσθετα, ο φτωχός αερισμός ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας η οποία από μόνη της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εξάρσεις αλλεργιών όπως το άσθμα. Ακόμα και ξενιστές όπως τα κουνούπια αποτελούν μεγαλύτερη απειλή σε χώρους με παγιδευμένο αέρα.

Έχει υπολογιστεί πως η βελτίωση του φυσικού αερισμού στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να μειώσει κατά τουλάχιστον 20% τις πνευμονοπάθειες.

Πώς θα γίνει ο καθαρισμός του αέρα

Ωστόσο δεν έχουν όλα τα κτίρια τη δυνατότητα επαρκούς φυσικού αερισμού των χώρων τους, ενώ αμέτρητα είναι όσα διαθέτουν χώρους που δεν αερίζονται (π.χ. δεν διαθέτουν παράθυρο).

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι αρμόδιοι οργανισμοί όπως ο αμερικανικός Οργανισμός Περιβαλλοντικής Προστασίας (Environmental Protection Agency, EPA) συνιστούν καθαρισμό του αέρα με φορητές συσκευές που τον καθαρίζουν και απολυμαίνουν, καθώς και αναβάθμιση των φίλτρων αέρα στα κεντρικά συστήματα αερισμού, θέρμανσης και κλιματισμού που επηρεάζουν ολόκληρα τα κτίρια.

Οι καθαριστές αέρα στον εσωτερικό χώρο μειώνουν σημαντικά τους παθογόνους μικροοργανισμούς στο εσωτερικό περιβάλλον

Οι φορητές συσκευές καθαρισμού και απολύμανσης του αέρα είναι σχεδιασμένες για να καθαρίζουν τον αέρα σε έναν ενιαίο χώρο ή δωμάτιο και να μειώνουν σημαντικά την εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση.
Υπάρχουν καινοτόμες συσκευές που δρουν χωρίς να ανακυκλώνουν τον αέρα, αποτρέποντας έτσι τη διασπορά των παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ κατορθώνουν να απομακρύνουν από τον αέρα και τα παθογόνα, χάρη στην πρωτοποριακή τεχνολογία υδροξυλίων που διαθέτουν.
Περισσότερα στο  Infowoman.gr

Διαβάστε επίσης:

Γιατί να βάλετε ένα μωρομάντηλο στο πλυντήριο;

5 χρήσεις για το μαλακτικό ρούχων που δεν σας έχουν περάσει καν από το μυαλό!

5 λάθη στο βάψιμο του σπιτιού που κάνουν τους τοίχους να φαίνονται βρώμικοι