Πρωτοποριακή μεταμόσχευση καρδιάς και θύμου αδένα σε 6 μηνών βρέφος!

Πρωτοποριακή μεταμόσχευση καρδιάς και θύμου αδένα σε 6 μηνών βρέφος!

Όταν η Kaitlyn Sinnamon ήταν 20 εβδομάδων έγκυος με το δεύτερο παιδί της, οι γιατροί της είπαν, ότι ότι το βρέφος θα γεννιόταν με κάποια καρδιακή δυσλειτουργία για την οποία θα έπρεπε να χειρουργηθεί.

Το παιδί γεννήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Duke, στη Β. Καρολίνα, με καρδιακή νόσο μονής κοιλίας. Η καρδιά του, δηλαδή, είχε μόνο μία κοιλία αντί για δύο που απαιτούνται για να αντλείται κανονικά αίμα σε όλο το σώμα.

Έπειτα από δύο αποτυχημένα χειρουργεία, τα οποία δεν κατάφεραν να επιδιορθώσουν την βαλβίδα που συνδεόταν με το πρόβλημα, η χειρουργική ομάδα του Duke αποφάσισε πως το μωρό θα χρειαζόταν καινούργια καρδιά. Αυτό, όμως, θα σήμαινε πως το παιδί θα έπρεπε να λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για μια ζωή, ώστε το σώμα του να μην αποβάλλει το νέο όργανο.

Τα φάρμακα αυτά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου και να αποβούν τοξικά για τα νεφρά, ενώ κάνουν τους ασθενείς ευάλωτους στις λοιμώξεις.

Παράλληλα, όσο ο Eaton βρισκόταν εν αναμονή μοσχεύματος, οι γιατροί ανακάλυψαν, ότι κάποιες επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις που είχε σήμαιναν μία ακόμα δυσλειτουργία, στα Τ κύτταρα. Αυτά ωριμάζουν στον θύμο αδένα, ένα όργανο ακριβώς μπροστά από την καρδιά. Έπρεπε, λοιπόν, να αντιμετωπιστεί και αυτό το πρόβλημα.

Νέα καρδια και νεοσ θυμοσ αδενασ για το βρέφοσ

Το μόσχευμα του θύμου αδένα

Το καλοκαίρι του 2021, όταν ο Easton Sinnamon ήταν μόλις 6 μηνών, υποβλήθηκε στην πρώτη στο είδος μεταμόσχευση καρδιάς. Μια μεταμόσχευση καρδιάς που συνοδεύτηκε από μια τεχνική «μπόνους» για να προσπαθήσει να αποτρέψει την απόρριψη του νέου οργάνου. Ο θύμος αδένας παίζει κρίσιμο ρόλο στην οικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι γιατροί αναρωτήθηκαν εάν η εμφύτευση κάποιου θύμου ιστού που ταιριάζει με το όργανο θα μπορούσε να τον βοηθήσει να επιβιώσει χωρίς ο λήπτης να χρειάζεται τοξικά φάρμακα κατά της απόρριψης. Και το επιχείρησαν.

Την περασμένη Δευτέρα, οι γιατροί έμαθαν ότι τα ειδικά επεξεργασμένα εμφυτεύματα θύμου φαίνεται να λειτουργούν όπως ήλπιζαν. Παράγοντας ανοσοκύτταρα που δεν αντιμετωπίζουν τη νέα καρδιά του παιδιού σαν ξένο ιστό. Ανακοίνωσαν, λοιπόν, για πρώτη φορά πως το βρέφος είναι κάθε μέρα και καλύτερα! Είπαν, μάλιστα, πως θα προσπαθήσουν να απογαλακτίσουν τον Easton από τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που απαιτούνται μετά τη μεταμόσχευση. Αυτό δήλωσε ο Δρ Τζόζεφ Τούρεκ, επικεφαλής της παιδοκαρδιοχειρουργικής του Duke.

Μια άκρως πρωτοποριακή μεταμόσχευση καρδιάς

Η έρευνα βρίσκεται σε πολύ πρώιμα στάδια και μόνο μια πιθανή μέθοδος δοκιμάζουν οι επιστήμονες με την ελπίδα να προκαλέσουν αυτό που ονομάζεται ανοσολογική ανοχή σε μια μεταμόσχευση. Αλλά ο Turek λέει ότι εάν λειτουργήσει, θα μπορούσε να επιχειρηθεί με μεταμοσχεύσεις άλλων οργάνων, όχι μόνο της καρδιάς.

Μερικά μωρά γεννιούνται χωρίς θύμο, ο οποίος διεγείρει την ανάπτυξη τμήματος του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι γνωστό ως Τ κύτταρα. Ξεχωριστά, οι ερευνητές του Duke εργάζονταν με την Enzyvant Therapeutics για να αναπτύξουν εργαστηριακά εμφυτεύματα από δωρεά θύμου ιστού για τη θεραπεία αυτής της σπάνιας διαταραχής. Ο Easton πήρε έναν συνδυασμό των δύο διαδικασιών. Οι πρώτοι χειρουργοί εμφύτευσαν τη νέα του καρδιά ενώ ο θύμος αδένας στάλθηκε σε εργαστήριο. Περίπου δύο εβδομάδες αργότερα, έκανε μια δεύτερη εγχείρηση για την εμφύτευση του επεξεργασμένου θύμου ιστού. Ο δικός του θύμος αδένας που εργαζόταν μερικώς αφαιρέθηκε, για να ανοίξει ο δρόμος για νέα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δείτε την ιστορία του μικρούλη εδώ:

Διαβάστε ακόμα:

Το κορίτσι με το όπλο και το γλυφιτζούρι: Ο συμβολισμός μίας ερασιτεχνικής φωτό που κάνει τον γύρο του κόσμου (εικόνες)

Παρολίγον τραγωδία στην στην Κ. Πάφο: Δείτε από τι κινδύνευσε οικογένεια και λάβετε τα μέτρα σας!

Λάρνακα: Ετοιμάζεται ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα αστικά πάρκα στην Κύπρο!