«Πρωταθλήτρια» στην παιδική παχυσαρκία η Κύπρος – Ποια σχολικά μαθήματα μπορούν να τη «φρενάρουν»

«Πρωταθλήτρια» στην παιδική παχυσαρκία η Κύπρος - Ποια σχολικά μαθήματα μπορούν να τη «φρενάρουν»

Στις πρώτες χώρες με πολύ υψηλό ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας συγκαταλέγεται η Κύπρος, όπως αναφέρθηκε την Πέμπτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας, η αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής, Σάβια Ορφανίδου, είπε ότι συζήτησαν σήμερα στην Επιτροπή Υγείας το πολύ σημαντικό θέμα της παιδικής παχυσαρκίας.

«Δυστυχώς, η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες με πολύ ψηλό ποσοστό για το εν λόγω θέμα και σίγουρα όπως μας έχουν ενημερώσει αυτή είναι η πιο μακροχρόνια πανδημία και η μάστιγα της εποχής», πρόσθεσε.

Για αυτό το λόγο, συνέχισε η κα. Ορφανίδου, «και χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας για τη σύσταση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στο Υπουργείο Υγείας και αναμένουμε να ενισχυθεί αυτή η Επιτροπή, όπως αναμένουμε να προωθηθεί άμεσα και το Σχέδιο Δράσης για τα θέματα που αντιμετωπίζουν την παιδική παχυσαρκία».

Τόνισε, παράλληλα, ότι θα πρέπει τόσο Υπουργείο Υγείας όσο και Υπουργείο Παιδείας να συνεργαστούν για να προωθηθούν πιο ενεργά και πιο έντονα τα θέματα άσκησης σε όλες τις βαθμίδες και σε όλες τις τάξεις στην εκπαίδευση μας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι από όλους όσοι ήταν καλεσμένοι την Πέμπτη στην Επιτροπή Υγείας για το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας, παρουσιάστηκαν έρευνες ότι τα παιδιά δυστυχώς πάσχουν από αυτή την ασθένεια, την παχυσαρκία.

Όπως είπε, όλες οι έρευνες καταδεικνύουν ότι η Κύπρος βρίσκεται μεταξύ των δύο πρώτων χωρών σε θέματα παχυσαρκίας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ο κ. Σαββίδης, σε μια έρευνα των ηλικιών 7-9 χρόνων η Κύπρος ήταν στην πρώτη θέση με 49% το 2021.

Αναμένεται, είπε, ότι το 2022 η Κύπρος θα ξεπεράσει το 49%.

Ποια μαθήματα παίζουν καταλυτικό ρόλο

«Πέραν αυτού, εκείνο το οποίο προβληματίζει ενώ άπαντες αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, εντούτοις δεν βλέπουμε κινήσεις προς αντιμετώπιση του προβλήματος. Έχουμε δεχθεί καταγγελίες ότι το μάθημα της φυσικής αγωγής στο λυκειακό κύκλο είναι 1 ώρα την εβδομάδα, ενώ άπαντες καθηγητές φυσικής αγωγής ζητούν περισσότερες ώρες. Μας έχει γίνει καταγγελία ότι το μάθημα της οικιακής οικονομίας είναι μόνο 1 ώρα στη Β΄ και Γ ΄ Γυμνασίου», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι θεωρούνται αυτά τα δύο μαθήματα πως παίζουν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Ενώ μας λένε οι διατροφολόγοι/ διαιτολόγοι πρέπει να ακολουθείται μια σωστή καθημερινή διατροφή, εντούτοις τα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα έχουν αποτύχει. Άρα, εκείνο το οποίο αναμένεται και ο λογικός θα ανάμενε είναι μια αναδιάρθρωση του όλου σχεδιασμού που έχει το Υπουργείο Παιδείας στα θέματα παιδικής παχυσαρκίας…Το Υπουργείο Υγείας έχει διαλύσει το Τμήμα Διατροφής που είχε», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Νίκα: Η έφηβη σύμβολο που της έσπασαν το κρανίο για την ελευθερία των κοριτσιών (εικόνες+vid)

«Ήθελα να στείλω λίγη από την τέφρα της θετής μου κόρης στη βιολογική της μαμά… Ήμασταν κι οι δύο κομμάτια της»

Πρωτοποριακή πολυσπλαχνική μεταμόσχευση έσωσε μωρό που γεννήθηκε με πολύ βραχύ έντερο