Προσοχή στις μαργαριτοειδείς κύστες που ταλαιπωρούν συχνά τα μωράκια

Ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης με ανάρτησή του προειδοποιεί τους γονείς νεογέννητων κυρίως παιδιών για μια συχνή αλλά συνάμα άγνωστη δερματική βλάβη που εμφανίζεται στον ουρανίσκο.

Τα Μαργαριτάρια του Epstein

Αν λοιπόν παρατηρήσετε μικρές λευκές κύστες στο μέγεθος κεφαλής καρφίτσας στη μέση του ουρανίσκου του μωρού σας, μην ανησυχείτε και απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας. Πρόκειται για τα «Μαργαριτάρια του Epstein» ή αλλιώς τις Μαργαριτοειδείς κύστες που αποτελούν ένα φυσιολογικό εύρημα και εξαφανίζονται σταδιακά μόνες τους.

Παιδίατρος: Προσοχή στις μαργαριτοειδείς κύστες που ταλαιπωρούν συχνά τα μωράκια

Όπως εξηγεί ο κ. Δουλγέρης οι εν λόγω κύστες εμφανίζονται στη μέση γραμμή της υπερώας (ουρανίσκος) και κάποιες φορές στα ούλα. Μπορεί να είναι μία ή περισσότερες. Περιγράφηκαν για πρώτη φορά από τον Epstein το 1880 γι’ αυτό και πήραν το όνομά του. Προκαλούνται από παγιδευμένο επιθήλιο κατά την εμβρυική ανάπτυξη της υπερώας.Είναι καλοήθεις και ανώδυνες. Ο οργανισμός τις απορροφά σταδιακά και εξαφανίζονται τελείως μέσα σε λίγες εβδομάδες.  Ο γιατρός θα ξεχωρίσει τις μαργαριταροειδείς κύστεις από άλλες πιθανές βλάβες του στόματος. Δεν απαιτείται καμία θεραπευτική παρέμβαση.

Διαβάστε επίσης:

Οδοντίατρος αφαίρεσε πάνω από 500 δόντια από το στόμα 7χρονου!

Γιατί δεν πρέπει να αναπνέουμε από το στόμα; Πώς η σωστή αναπνοή σε απαλλάσσει από πολλά προβλήματα υγείας

Το 14 ημερών κοριτσάκι τους πέθανε από επιχείλιο έρπητα και αυτοί τώρα προειδοποιούν τους γονείς