Οδοντίατρος αφαίρεσε πάνω από 500 δόντια από το στόμα 7χρονου!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! 526 δόντια αφαίρεσε πριν από λίγο καιρό οδοντίατρος από το στόμα 7χρονου στην Ινδία.

Ο λόγος για τον P. Senthilnathan, καθηγητή στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής στο Saveetha Dental College, ο οποίος όταν οι γονείς του 7χρονου έφεραν το παιδί μπροστά του, εκείνος διαπίστωσε πως ο μικρός έπασχε από οδόντωμα, έναν καλοήθη όγκο στα ούλα.

Αμέσως ο γιατρός ανέλαβε την περίπτωση και με ομάδα οδοντιάτρων προχώρησαν σε ακτινογραφίες αλλά και αξονική τομογραφία στο στόμα του αγοριού στην κάτω γνάθο του οποίου είχε αναπτυχθεί ο όγκος. Κανείς, όμως, δεν υπολόγιζε τόσο μεγάλο αριθμό δοντιών!

«Τα δόντια ήταν σε διαφορετικά μεγέθη που κυμαίνονταν μεταξύ 0,1 έως 15 χιλιοστά. Έμοιαζαν με μαργαριτάρια σε στρείδι. Ακόμη και το μικρότερο κομμάτι είχε κορώνα, ρίζα και επικάλυψη σμάλτου σαν δόντι», ανέφερε μετά την επέμβαση ο ιατρός Senthilnathan.

Τα δόντια, τα οποία βρίσκονταν μέσα στο το ούλο, ανάγκαζαν την κάτω γνάθο του αγοριού να είναι συνέχεια πρησμένη.

Ο όγκος τελικά αφαιρέθηκε έπειτα από εγχείρηση που κράτησε 1,5 ώρα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο όγκος αυτός προκλήθηκε εξαιτίας γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Παρόμοιο περιστατικό το 2014

Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που οδοντίατροι στην Ινδία έρχονται αντιμέτωποι με περιστατικό οδοντώματος. Το 2014 χειρουργοί στη Βομβάη αφαίρεσαν από το στόμα 17χρονου 232 δόντια. Για την περίπτωση του χρειάστηκαν 7,5 ώρες προκειμένου να ολοκληρωθεί το χειρουργείο!

πηγή: New Indian Express