Προωράκι ήταν 5 μήνες μόνο στην εντατική – Η κίνηση μίας νοσοκόμας που μας έκανε να δακρύσουμε

Προωράκι ήταν 5 μήνες μόνο στην εντατική - Η κίνηση μίας νοσοκόμας που μας έκανε να δακρύσουμε

Ο σοφός λαός λέει ότι μάνα δεν είναι αυτή που γεννάει, αλλά αυτή που μεγαλώνει. Κι αυτή η ιστορία έχει να μας διδάξει πολλά. Ένα πρόωρο μωράκι επί πέντε μήνες βρισκόταν στην εντατική νεογνών σε νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Και όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν το επισκέφτηκε κανείς, ούτε γονιός, ούτε συγγενής.

Το μωρό γεννήθηκε το 2016 και διαγνώστηκε με νεογνικό στερητικό σύνδρομο. Όπως έγραψε το Boston.com, η τότε επικεφαλής του Φραγκισκανικού Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Μπράιτον, Λιζ Σμιθ, περπατούσε προς το ασανσέρ, όταν εντόπισε ένα 8 μηνών κοριτσάκι με μπλε μάτια και καστανά σγουρά μαλλιά.

«Ποιο είναι αυτό το άγγελάκι», ρώτησε μία νοσοκόμα που ερχόταν προς το μέρος της. «Τη λένε Ζιζέλ», απάντησε η νοσηλεύτρια.

Η μικρούλα είχε πάει στο συγκεκριμένο νοσοκομείο πέντε μήνες πριν, καθώς είχε γεννηθεί πρόωρα σε διαφορετικό νοσοκομείο τον Ιούλιο του 2016 και διαγνώστηκε με το συγκεκριμένο σύνδρομο, κατά το οποίο το παιδιά πρέπει να απεξαρτηθούν από ουσίες στις οποίες έχουν εκτεθεί πριν από τη γέννησή τους, όπως οπιοειδή ή ηρωίνη.

Αυτό το σύνρδομο ανάγκασε τη μικρή Ζιζέλ να απομακρυνθεί από τη φροντίδα της μητέρας της, όταν ήταν 3 μηνών και μεταφέρθηκε στην εντατική νεογνών του Φραγκισκανικού Παιδιατρικού Νοσοκομείου, καθώς οι πνεύμονές της χρειάζονταν εξειδικευμένη θεραπεία. Είχε επίσης αναπτύξει στομαχική διαταραχή, ένα σύνηθες φαινόμενο σε μωρά που δεν έχουν βιώσει ποτέ ευχαρίστηση από το φαγητό και δεν μπορούσε να φάει. Η Σμιθ της τοποθέτησε σωλήνα σίτισης για να τη βοηθήσει να σιτιστεί.

Ωστόσο παρά το γεγονός, ότι η κατάστασή της άρχισε να βελτιώνεται, είχε κάποια αναπτυξιακά προβλήματα.

5 μήνες δεν τη ζήτησε κανείς

Όταν θα γινόταν καλά, θα χρειαζόταν μία ανάδοχη οικογένεια. Όμως, επί πέντε μήνες που βρισκόταν στο νοσοκομείο κανείς δεν σταμάτησε για να δει αυτό το μικρό κορισάκι. Οι κοινωνικοί λειτουργοί μάταια προσπάθησαν να την βάλουν σε μία μονάδα αναδοχής.

Τότε η Σμιθ έκανε μία σκέψη που για εκείνη ήταν μονόδρομος. Θα υιοθετούσε εκείνη τη μικρούλα. «Θα γίνω εγώ η μαμά της», σκέφτηκε.

«Από τότε που πέθανε η μητέρα μου από καρκίνο, όταν ήμουν 19 χρόνων, ήξερα πως θα ήθελε να κρατήσω ζωντανή της μνήμη της ζώντας μία ζωή με αυταπάρνηση. Ο ορισμός της οικογένειας για μένα ήταν πάντα: Να παντρευτώ στα 20κάτι, να αποκτήσω παιδιά, μία μεγάλη οικογένεια, όπως αυτή στην οποία μεγάλωσα. Πιστεύω ότι πολλές γυναίκες ταυτίζονται με αυτήν την πίεση που νιώθουμε», είπε στη Boston Globe η Σμιθ.

Έτσι αποφάσισε να προσπαθήσει να μείνει έγκυος μόνη της με εξωσωματικές, που όμως δεν πέτυχαν.

«Πίστευα πως δεν θα ένιωθα ποτέ τη χαρά της μητρότητας. Όμως, όταν είδα τη Ζιζέλ ένιωσα αυτή τη σύνδεση. Τα μπλε ματάκια της μου κέρδισαν την καρδιά. Ένιωσα ότι χρειάζομαι να αγαπήσω αυτό το παιδί και να την κρατήσω ασφαλή», συνέχισε.

Για κάποιο διάστημα, οι βιολογικοί γονείς της την επισκέπτονταν υπό επιτήρηση, ωστόσο κρίθηκε πως δεν ήταν σε θέση να τη μεγαλώσουν και να τη φροντήσουν, έτσι τα γονεϊκά τους δικαιώματα παύθηκαν. Χωρίς άλλο μέλος της οικογένειας να μπορεί να αναλάβει την κηδεμονία της, η Σμιθ τελικά έγινε η μαμά της.

Σήμερα, 6 χρόνια μετά ακόμη χρειάζεται σωλήνα σίτισης, όμως τρώει, δείχνει υγιέστερη κάθε μέρα που περνά, είναι ενεργητική και της αρέσει να τραγουδά…

Πηγή: Cafemom

Διαβάστε επίσης:

«Το Ταξίδι Της Παπλωματούς» έρχεται στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας!

Αδιανόητο: Νοσοκόμα δηλητηρίαζε σκόπιμα βρέφος – Πέθανε στην εντατική

Θρήνος στη Λάρνακα: Τραγικός θάνατος 40χρονου πατέρα δύο μικρών παιδιών