Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους αυτούς που συνέβαλλαν για να είναι σήμερα καλά το πρόωρο μωρό μου

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους αυτούς που συνέβαλλαν για να είναι σήμερα καλά το πρόωρο μωρό μου

Είναι από αυτά που ποτέ δεν προγραμματίζεις. Περιμένεις, ότι θα λάμπεις από ευτυχία όταν θα κρατάς στα χέρια σου για πρώτη φορά το όμορφο και υγιές μωρό σου. Περιμένεις, ότι η ημέρα του τοκετού σου θα είναι ένα όνειρο… Δεν φαντάζεσαι ποτέ, όμως, τι σημαίνει να σου σπάνε τα νερά στις 24 εβδομάδες κύησης.

5 ολόκληρους μήνες. Τόσο έμεινε η Ανδρούλα μου στη ΜΕΝΝ. Τόσο διήρκεσε ο αγώνας της, αφού ήρθε στη ζωή, προκειμένου να παραμείνει σε αυτήν με το «έτσι θέλω». Και γι’αυτό δεν θα σταματήσω ποτέ να είμαι υπερήφανη για το παιδί μου. Μπορεί εκείνη να μη θυμάται μεγαλώνοντας την δύναμη που επέδειξε τους πρώτους αυτούς μήνες. Όμως εγώ ξέρω πως η δύναμη αυτή θα βρίσκεται πάντα μέσα της και θα την βγάζει ασπροπρόσωπη σε κάθε δυσκολία.

Ευγνωμοσύνη για όσους στάθηκαν στο πλευρό μας

Δεν μπορώ να μην είμαι ευγνώμων προς όλους αυτούς που συνέβαλλαν για να είναι σήμερα το μωρό μου εδώ, γερό και δυνατό! Δεν μπορώ να ξεχάσω την ιατρική ομάδα που έσωσε το παιδί μου κατά τις πιο τρομακτικές ημέρες της ζωής του. Όταν μετρούσα κάθε λεπτό που περνάει, καθώς παρατηρούσα μέσα από τη «γυάλα» της ΜΕΝΝ τα μικροσκοπικά σωληνάκια να μπαίνουν και να βγαίνουν από το σώμα του. Γιατροί και νοσηλευτές έγιναν τους μήνες εκείνους ένα με την οικογένειά μας και μας στήριξαν με κάθε τρόπο, σωματικά και ψυχολογικά.

Και δεν μπορώ να μην τονίσω την τεράστια συμβολή της επιστήμης, σε κάθε έκφανσή της, προκειμένου να κάνει τη ζωή των πρόωρων μωρών στη ΜΕΝΝ όσο το δυνατόν καλύτερη.

Την επιστήμη αυτή επιστράτευσαν και τα Pampers, τα οποία κατάφεραν να δημιουργήσουν τις πάνες Pampers Preemie Protection – τις πιο μικρές και απαλές πάνες για μωρά με εξαιρετικά χαμηλό βάρος, από 800 γραμμάρια, που επιτρέπουν συνεχόμενο ύπνο χωρίς διαταραχές.

Με τις πάνες Pampers Preemie Protection τα προωράκια απολαμβάνουν τον ύπνο τους χωρίς διακοπές, ενώ χάρη στον άριστο σχεδιασμό τους και το περιμετρικό τους κλείσιμο μπορούν να παραμένουν στεγνά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όταν, λοιπόν, τρέμεις για κάθε τι που έχει να κάνει με το πρόωρο μωρό σου, για το πώς θα το κρατήσεις με ασφάλεια, τους τους ερεθισμούς που απειλούν το ευαίσθητο δερματάκι του αν δεν παραμένει αρκετά στεγνό, είναι μεγάλη ανακούφιση να ξέρεις, ότι μπορείς να βασιστείς στις πάνες Pampers Preemie Protection για τη φροντίδα του. Δεν χωρούσε συζήτηση, ότι αυτές τις πάνες θα εμπιστευόμουν πάντα από εκείνη τη στιγμή και μετά.

Η ζωή στη ΜΕΝΝ

Όταν περάσουν οι πρώτες ημέρες του μωρού σου στη ΜΕΝΝ έρχεται η στιγμή που συνειδητοποιείς, ότι τα προωράκια συνήθως κάνουν ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω. Η ζωή της οικογένειας μετριέται σε λεπτά και ώρες και όσο το μωρό σου κοιμάται εσύ δεν σταματάς να προσεύχεσαι στο προσκέφαλό του…

Το ξέρατε, ότι τα πρόωρα μωρά κοιμούνται έως και το 97% του χρόνου; Ο ύπνος αυτός πραγματικά τα θρέφει, καθώς αποτελεί το θεμέλιο της υγιούς σωματικής και συναισθηματικής ανάπτυξής τους. Όμως κάθε τόσο κάτι συμβαίνει στη μονάδα που τα ταράζει: ο φωτισμός, ο θόρυβος, η συχνή αλλαγή θέσης, οι τακτικές ιατρικές παρεμβάσεις, ακόμα και η αλλαγή της πάνας επηρεάζουν τον κύκλο του ύπνου τους και εσύ το μόνο που θέλεις εκείνη τη στιγμή είναι το μωράκι σου να είναι ήρεμο και γαλήνιο.

Παρατηρείς το λεπτεπίλεπτο δερματάκι του που δεν έχει προλάβει να σχηματιστεί σωστά. Ξέρατε, ότι το δέρμα των πρόωρων μωρών μπορεί να είναι έως και δύο φορές πιο λεπτό από αυτό των τελειόμηνων μωρών, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο και εκτεθειμένο στον κόσμο γύρω του; Αυτός είναι ο λόγος που η αγκαλιά σου είναι θαυματουργή, όταν σου επιτρέπουν πλέον να το κρατήσεις πάνω στο γυμνό σου δέρμα. Θέλεις μέσα από το δερματάκι του να εισπράξει όλη τη ζεστασιά και την αγάπη σου και θέλεις τίποτα να μην το πληγώσει ποτέ.

Πολύ σύντομα η ζωή στη ΜΕΝΝ «μπαίνει στον αυτόματο». Γνωρίζεσαι με άλλους γονείς που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εσένα και για κάποιους μήνες γίνονται οι καλύτεροί σου φίλου. Οι δικοί σου άνθρωποι, κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να σε στηρίξουν τις ώρες που δεν είσαι εκεί. Σου φέρνουν φαγητά, σε καλύπτουν στη δουλειά σου, σου δανείζουν χρήματα. Πώς να μην τους ευγνωμονείς όλους αυτούς για πάντα;

Και έρχεται κάποτε η μέρα που το μωρό σου δυναμώνει αρκετά, ώστε να μπορέσει επιτέλους να πάει στο σπίτι του. Θεωρείς, ότι η προωρότητα τελείωσε. Όμως αυτό είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει πραγματικά ποτέ. Απλά όσο περνούν τα χρόνια ξέρεις πως έχοντας δίπλα σου τους κατάλληλους ανθρώπους και προϊόντα όπως τα Pampers… δεν έχεις να φοβάσαι πλέον τίποτα!

Τα Pampers στο πλευρό των πρόωρων μωρών της Κύπρου

Οι γονείς των πρόωρων μωρών ξέρουν, ότι μόνο τα Pampers μπορούν να εμπιστευτούν για τη φροντίδα του μωρού τους, τόσο κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, όσο και μετά. Και τα Pampers το ανταποδίδουν αυτό στους Κύπριους γονείς με τον καλύτερο τρόπο, δωρίζοντας περισσότερες από 65.000 πανούλες για τα πρόωρα μωρά που γεννιούνται στο δημόσιο νοσοκομείο του νησιού μας. Έτσι, διασφαλίζουν ότι κάθε μωρό, που γεννιέται πρόωρα, θα έχει πρόσβαση σε πάνες ειδικά σχεδιασμένες για να υποστηρίξουν τις μοναδικές αναπτυξιακές του ανάγκες.

Τα Pampers, λοιπόν, θυμίζουν στους γονείς των πρόωρων μωρών, ότι… στο ταξίδι αυτό δεν είναι μόνοι τους!