Πόσο επικίνδυνες είναι οι ψείρες της θάλασσας; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η ιστορία ενός 16χρονου αγοριού από την Αυστραλία που το 2017 λίγο έλειψε να χάσει το πόδι του από δάγκωμα θαλάσσιας ψείρας είχε θορυβήσει τους λουόμενους σε κάθε περιοχή του κόσμου.

Μια νέα καταγγελία για εμφάνιση θαλάσσιων ψειρών, αυτή τη φορά σε δημοφιλή παραλία της γειτονικής μας Ελλάδας, έρχεται και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ένα πολύ σοβαρό θέμα.

Δεδομένου ότι οι ψείρες της θάλασσας αποτελούν προνύμφες των μεδουσών και ότι ο πληθυσμός των δεύτερων έχει αυξηθεί στις παραλίες του νησιού μας, οφείλουμε να γνωρίζουμε τι είναι οι ψείρες της θάλασσας και πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν για τον άνθρωπο.

Tι είναι οι ψείρες της θάλασσας

Oι «ψείρες της θάλασσας» (επιστημονικά λέγονται καλιγίδες) είναι μικροσκοπικά (συνήθως έχουν μέγεθος μερικά χιλιοστά) παρασιτικά καρκινοειδή που φυσιολογικά τρέφονται από τους βλεννογόνους, το δέρμα και το αίμα των ψαριών. Οι οργανισμοί αυτοί ζουν οπουδήποτε στη θάλασσα, από τις ακτές έως μεγάλα βάθη (800 μέτρα) και αριθμούν πολλά δισεκατομμύρια διότι αποτελούν βασικό τμήμα του ιστού της ζωής στη θάλασσα. Υπάρχουν εκατοντάδες αναγνωρισμένα είδη καλιγιδών, μερικά εκ των οποίων είναι τόσο μικρά, ώστε χρειάζεται μικροσκόπιο για να τα δει κανείς.

Ο κίνδυνος για τα παιδιά

Παρά το μέγεθός τους, όμως, έχουν κοφτερά δόντια και έτσι προκαλούν κνησμό στο δέρμα αν το δαγκώσουν. Οι καλιγίδες είναι ιδιαιτέρως προβληματικές για τα μικρά παιδιά, διότι συχνά βρίσκονται στα ρηχά νερά και μπορεί να μπουν μέσα από το μαγιό τους και να τα δαγκώνουν κατ’ επανάληψιν.

Παρά το όνομά τους, οι «θαλάσσιες ψείρες» δεν είναι έντομα, ούτε αρθρόποδα αλλά προνύμφες των γνωστών μας μεδουσών, και διαθέτουν εξίσου οδυνηρό τσίμπημα με τα ενήλικες τσούχτρες.

Κολυμπούν σε τεράστιες ποσότητες και δεν φαίνονται εύκολα (έχουν μέγεθος καρφίτσας), αλλά προκαλούν έντονο κνησμό και εξανθήματα. Το εξάνθημα, μάλιστα, από τις «θαλάσσιες ψείρες» συνοδεύεται από συμπτώματα δηλητηρίασης (εμετούς, ναυτίες, ζαλάδες, κλπ) και χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα για να υποχωρήσει.

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν ψείρες της θάλασσας

Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσετε το τσίμπημα είναι… να μην μπείτε στο νερό. Ωστόσο, αν θέλετε πολύ να κολυμπήσετε, αποφύγετε τα περιττά ρούχα καθώς οι μικροσκοπικοί οργανισμοί μπορεί να κολλήσουν πάνω τους και να σας τσιμπήσουν πιο εύκολα.

Όταν βγείτε από το νερό μην σκουπιστείτε έντονα με την πετσέτα, παρά ξεπλύνετε καλά το κορμί σας. Οποιαδήποτε επαφή με άλλο ύφασμα ή τριβή μπορεί να προκαλέσει εντονότερο κνησμό και φαγούρα.

Αν, παρ’ όλα αυτά σας τσιμπήσουν ψείρες της θάλασσας, αφού ξεπλύνετε το σώμα σας χρησιμοποιείστε ένα ενυδατικό γαλάκτωμα με αντικνησμώδη δράση και συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τυχόν χορήγηση αντισταμινικών ή κορτιζονούχων κρεμών.