Πώς σταμάτησα τα ξεσπάσματα θυμού του παιδιού μου

Όλες οι μαμάδες έχουμε βρεθεί σε αυτήν τη θέση και νιώθουμε το ίδιο άσχημα όταν συμβαίνει είτε βρισκόμαστε στο σπίτι μας είτε βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο.

Τα ξεσπάσματα θυμού του παιδιού μας μας προκαλούν άγχος, νεύρα, ένταση και τελικά διαπληκτισμούς με τα μικρά μας.

Υπάρχει τρόπος να τα νικήσουμε; Μία μαμά ισχυρίζεται, πως ναι και μάς δείχνει τον τρόπο που κατάφερε εκείνη να τα μειώσει, αλλά και να κάνει το παιδί της ευτυχισμένο.

«“Δυσκολεύεται να περιορίσει τον εαυτό του”, έλεγα πάντα μέσα μου, όταν ο 5 χρονών γιος μου ξεσπούσε σε δυνατά κλάματα και φωνές ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα. Ο παιδίατρός μάς είχε διαβεβαιώσει, ότι ο μικρός είναι απόλυτα φυσιολογικός. Όλα ήταν εντάξει. Κι αν είστε σαν και εμένα ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να έχεις ένα παιδί που φωνάζει, χτυπιέται, ουρλιάζει και κλαίει. Δεν διαχειριζόμουν σωστά τους θυμούς του. Θύμωνα με εκείνον, επειδή δεν μπορούσε να συγκρατηθεί. Ήθελα να είναι σαν τα άλλα παιδιά, που έδειχναν να μην τα ενοχλούν και πολλά…

Και ενώ – όπως λένε τα βιβλία – τα παιδιά ξεσπούν για να χειραγωγήσουν τους γονείς τους, ο γιος μου δεν άνηκε σε αυτήν την κατηγορία. Ήταν είτε πολύ χαρούμενος είτε πολύ νευριασμένος. Δεν υπήρχε μέση κατάσταση. Τουλάχιστον, μέχρι να καταλάβω, ότι δουλειά μου δεν ήταν να τον τιμωρήσω ή να του φωνάξω, αλλά να του διδάξω πώς θα ηρεμεί και θα ελέγχει τον εαυτό του.

Πώς τα κατάφερα, λοιπόν;

Σταμάτησα να είμαι θυμωμένη μαζί του

Αντί να εύχομαι το παιδί μου να ήταν διαφορετικό και να του θυμώνω για τα ξεσπάσματά του, αποδέχτηκα ποιος ήταν και άρχισα να τον βοηθάω.

Σταμάτησα να αγνοώ τον γιο μου

Και ξεκίνησα να αγνοώ τον θυμό. Παρατήρησα, ότι κάθε φορά που προσπαθούσα να του μιλήσω στην διάρκεια ή αμέσως μετά το τέλος της “κρίσης” του έριχνα λάδι στην φωτιά. Οπότε αν βρισκόμασταν έξω σιγουρευόμουν, ότι οι γύρω μας ήταν ασφαλείς και το μόνο που έλεγα ήταν “Σε αγαπώ και θα είμαι εδώ όταν ηρεμήσεις για να μιλήσουμε”. Και το ίδιο έκανα και στο σπίτι. Το παιδί μου πρέπει να ξέρει, ότι τον αγαπώ και να μη νιώθει άσχημα επειδή νευρίασε.

Σταμάτησα να θυμώνω

Ένα παιδί που δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του δεν θα καταλάβει τι κάνει αν ξαφνικά η μαμά του αρχίσει να του φωνάζει να σταματήσει. Ο γιος μου με χρειάζεται ήρεμη και ευγενική για να του δείξω πώς να αντιδρά.

Έγινα το παράδειγμά του

Ο παιδίατρός μάς πρότεινε να διδάξω στον γιο μου πώς να ελέγχει τα ξεσπάσματα θυμού του. Πρώτον, έπρεπε να μην του μιλάω όταν αυτά συνέβαιναν, γιατί έκανα τα πράγματα χειρότερα και δεύτερον, μπορούσα να αρχίσω να διαβάζω ένα από τα αγαπημένα του βιβλία του δυνατά, ώστε να με ακούει. Έτσι θα μάθει και εκείνος τι να κάνει, όταν δεν μπορεί να συγκρατηθεί. Θα με άκουγε και θα ακολουθούσε – με τον καιρό – το παράδειγμά μου. Τώρα, αρκετά συχνά ο γιος μου μου ζητά να του διαβάσω ένα βιβλίο όταν νιώθει συγχυσμένος ή διαβάζει ένα μόνος του.

Δεν μιλάω για το ξέσπασμα μετά

Το μόνο που έκανε η κουβέντα μετά ήταν να δίνει περισσότερο βάρος στην κατάσταση από όσο της άξιζε. Αν δεν το αναφέρει το παιδί, δεν το συζητώ. Προχωράμε μπροστά…

Τον αγαπώ χωρίς όρους

Δοκίμασα όσα συστήματα επιβράβευσης υπήρχαν, αλλά αποτέλεσμα δεν υπήρχε. Είναι γεγονός, ότι πολλά παιδία ξεσπούν επειδή νιώθουν άγχος, φοβούνται πως θα χάσουν κάτι. Ο γιος μου χρειάζεται να ξέρει, ότι τον αγαπώ χωρίς όρους. Οπότε άφησα στην άκρη τα συστήματα και προσπάθησα να αντιμετωπίσω το πρόβλημα. Για καιρό ο γιος μου είχε ξεσπάσματα θυμού συνέχεια και χωρίς προφανή –σε εμένα – λόγο.

Τώρα, γυρίζοντας πίσω βλέπω ξεκάθαρα το γιατί και προσπαθώ να προλάβω καταστάσεις. Πλέον, έχει περάσει πολύς καιρός από το τελευταίο του ξέσπασμα και την επόμενη φορά που θα ξανασυμβεί θα του πω, ότι τον αγαπώ, θα του διαβάσω το βιβλίο του. Δεν είμαι θυμωμένη, τον βοηθάω. Αυτή είναι και η δουλειά μου άλλωστε, σωστά;»

Πηγή: mom.me.com