Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους

Τα συναισθήματα μπορεί να μοιάζουν πολύ τρομακτικά όταν είσαι παιδί. Είτε είσαι πολύ μικρό παιδάκι είτε είσαι στην εφηβεία.

Και ενώ εμείς νομίζουμε, ότι τα παιδιά είναι ικανά να κατανοήσουν και να εκφράσουν αυτά που νιώθουν, η αλήθεια είναι, πως δεν γνωρίζουν πώς να το κάνουν και είναι κάτι, το οποίο πρέπει να διδαχθούν.

Ποιοι είναι οι καταλληλότεροι για να το κάνουν αυτό; Μα, φυσικά, οι γονείς!

Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους.

Δώστε ονόματα στα συναισθήματα

Πολύ συχνά, εμείς οι ενήλικες ξεχνάμε, ότι τα μικρά παιδιά φοβούνται ό,τι δεν έχει όνομα. Επίσης, ξεχνάμε, πως δεν ξέρουν πάντα τι τους συμβαίνει, ειδικά όταν βρίσκονται στην μέση ενός συναισθηματικού ξεσπάσματος.

Στα μωρά και τα νήπια καλό είναι να εκφράζετε με λέξεις τα όσα νιώθουν. Για παράδειγμα, πείτε: «Τώρα νιώθεις θυμωμένος». Έτσι τα βοηθάτε να καταλάβουν τι τους συμβαίνει ακριβώς.

Στα μεγαλύτερα παιδιά και στους εφήβους θα ήταν καλύτερο να εξηγήσουμε τα όσα βιώνουν και να τους ξεκαθαρίσουμε, ότι τα έντονα συναισθήματα που νιώθουν είναι φυσιολογικά για την ηλικία τους.

Τα συναισθήματα δεν είναι «λάθος»

Μερικές φορές στην προσπάθεια μας το παιδί μας να νιώσει καλύτερα, εμείς οι γονείς προσπαθούμε να του δώσουμε κατευθύνσεις για το πώς θα νιώσει. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να ελέγξει το πώς θα αντιδράσει ή θα νιώσει για κάτι.

Αντί να προσπαθείτε να «διορθώσετε» τα συναισθήματα των παιδιών σας, επικυρώστε τα συναισθήματά τους λέγοντας «Καταλαβαίνω, ότι νιώθεις απογοητευμένος και αυτό δεν είναι λάθος», προσπαθώντας ταυτόχρονα να δείξετε ποια είναι η σωστή συμπεριφορά: «Μπορεί να νιώθεις απογοητευμένος, αλλά δεν μπορείς να πετάς πράγματα παντού. Αν θες ούρλιαξε σε αυτό το μαξιλάρι».

Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε στο παιδί μια διέξοδο για να ξεσπάσει, ώστε να μάθει ποια είναι η αποδεκτή συμπεριφορά.

Μιλήστε για τα δικά σας συναισθήματα

Φανερώστε τι νιώθετε. Εκφράστε τα συναισθήματά σας με λέξεις. Πείτε, ότι θυμώσατε ή ότι ενθουσιαστήκατε με κάτι. Φυσικά, προσπαθήστε να έχετε και την αντίδραση που θα θέλατε το παιδί σας να έχει, ώστε να παραδειγματιστεί από εσάς.

Μιλήστε για τα συναισθήματα των άλλων

Αφού το παιδί σας καταλάβει ποιες λέξεις αντιστοιχούν σε ποια συναισθήματα ή, για τα μεγαλύτερα παιδιά, τους λόγους πίσω από ορισμένα συναισθήματα, μπορείτε να του δείξετε και πώς οι συμπεριφορές τους επηρεάζουν άλλους ανθρώπους. Και έτσι θα μάθουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν και τα συναισθήματα των άλλων.

Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε στον γιο σας, ότι αντιλαμβάνεστε, πως νιώθει θυμό, αλλά με το να φωνάζει και να πετά πράγματα κάνει την αδερφή του λυπημένη. Η κόρη σας θα καταλάβει τι σημαίνει «λυπημένη» και πιθανότατα να μην θέλει να συνεχίσει να πειράζει τον αδερφό της. Αυτή η κίνηση θα βοηθήσει και την μετέπειτα σχέση των παιδιών σας.