Eπικίνδυνα πράγματα που κάνουν ακόμα και οι πιο προσεκτικοί γονείς και θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά τους

Η ασφάλεια των παιδιών μας είναι το πρώτο μέλημά μας. Καμιά φορά, όμως, οι γονείς πέφτουμε σε λάθη χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε και μπορεί έτσι να θέτουμε σε κίνδυνο το ίδιο μας το παιδί.

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε ορισμένες περιπτώσεις, στις οποίες ακόμα και οι πιο προσεκτικοί γονείς έχουμε κάνει σφάλματα… ασφαλείας.

 1. Κάνετε τσουλήθρα μαζί με τα μικρά σας

  Είστε στην παιδική χαρά και το μικρό σας θέλει να κάνει τσουλήθρα. Όχι, όμως, εκείνη που αντιστοιχεί στην ηλικία και το ύψος του. Αλλά στην άλλη, για τα μεγάλα παιδιά. Εσείς κάθεστε δίπλα του – μπορεί και να το κρατάτε ή να κάθεστε μαζί του – και χαίρεστε που το παιδί σας μεγαλώνει. Αυτή είναι η σωστή αντίδραση, αλλά την επόμενη φορά σκεφτείτε, ότι σύμφωνα με έρευνα πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, το 14% των παιδικών σοβαρών ατυχημάτων παρατηρείται σε μικρά παιδιά – έως 3 ετών – τα οποία ήταν στην αγκαλιά ενός ενήλικα κάνοντας τσουλήθρα. Για να το προλάβετε μπορείτε να τοποθετήσετε το παιδί σας στην μέση της τσουλήθρας για τα μεγάλα παιδιά και να το κρατήσετε για να τσουλήσει από αυτό το σημείο και έπειτα.

 2. Αφήνετε φάρμακα στις τσάντες σας

  Θεωρείτε, ότι είναι ασφαλές σημείο, αλλά θυμηθείτε πόσες φορές έχει ανοίξει το παιδί σας την τσάντα σας. Στοιχεία από την Αμερική δείχνουν, ότι 60.000 παιδιά δηλητηριάζονται κάθε χρόνο από την κατάποση φαρμάκων. Μάλιστα, έρευνες αποδεικνύουν, ότι ένα στα πέντε παιδιά παίρνει το φάρμακο από μια τσάντα ή ένα πορτοφόλι. Σκεφτείτε, λοιπόν, πού αποθηκεύετε τα φάρμακα, τα χάπια ή τις κρέμες σας και προτιμήστε να τα τοποθετείτε σε ψηλά και καλά κλειστά ντουλάπια ή ράφια.

 3. Έχετε γεμίσει με μαξιλαράκια την κούνια του μωρού


  Όλοι τα έχουμε στις κούνιες των παιδιών μας. Κάνουν το κρεβατάκι του μωρού μας να δείχνει μαλακό και χουχουλιάρικο, αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν, ότι μεταξύ του 2006 και του 2012 23 μωρά στις ΗΠΑ πέθαναν εξαιτίας αυτών. Τα μωρά τοποθετούν το πρόσωπό τους πάνω σε αυτά τα μαξιλαράκια ή σφηνώνουν ανάμεσα στο μαξιλάρι και το στρώμα της κούνιας με αποτέλεσμα να ασφυκτιούν. Ένα στρώμα καλυμμένο με ένα χοντρό ύφασμα είναι η καλύτερη λύση για την προστασία του μωρού μας.

 4. Χαλαρώνετε στις πισίνες

  Όταν βρίσκεστε στις πισίνες προσέχετε τα πάντα. Το περπάτημα, το τρέξιμο, τις βουτιές, το αντηλιακό. Ξεχνάτε, όμως, τις αποχετεύσεις. Όταν αυτές δεν είναι καλά καλυμμένες ή κλεισμένες, τα άκρα του παιδιού ή τα μαλλιά του μπορεί να πιαστούν σε αυτές και εκείνο να τραυματιστεί πολύ σοβαρά. Μάλιστα, αναφορές δείχνουν, ότι αρκετοί άνθρωποι τραυματίζονται από αυτές και ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Οπότε πέρα από τα υπόλοιπα, προειδοποιήστε τα παιδιά σας και γι’ αυτό. Εξηγήστε τους τι είναι η αποχέτευση και τι μπορεί να τους συμβεί αν δεν προσέξουν.

 5. Η προσοχή σας αποσπάται στο αυτοκίνητο

  Νομίζετε, ότι μόνο το κινητό μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας στην οδήγηση; Κι όμως! Σύμφωνα με Αμερικάνικη Ένωση Αυτοκινούμενων οχημάτων, τα βρέφη μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή ενός οδηγού οκτώ φορές περισσότερο από το κινητό. Είναι φυσιολογικό να τσεκάρετε τι συμβαίνει στα πίσω καθίσματα με τα παιδιά σας, αλλά όχι για πολύ. Αν θεωρείτε, ότι πρέπει να διευθετήσετε μία κατάσταση ανάμεσα στα αδέρφια στο πίσω κάθισμα ή ότι το μωρό σας θέλει κάποια βοήθεια σταματήστε στην άκρη του δρόμου και λύστε με ασφάλεια το ζήτημα.