Πώς να είσαι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος: Το συγκινητικό γράμμα του Καρόλου Ντίκενς στον γιο του

Τους έχουμε στο μυαλό μας ως γίγαντες της λογοτεχνίας, ωστόσο οι άγνωστες πτυχές της ζωής τους τους κάνουν ακόμη πιο συναρπαστικούς. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο Καρόλου Ντίκενς, ο οποίος γεννήθηκε  7 Φεβρουαρίου 1812 και πέθανε στις 9 Ιουνίου 1870.

Ο Ντίκενς έγραψε ένα γράμμα στον μικρότερο -10ο κατά σειρά!- γιο του, Edward Bulwer Lytton (ψευδώνυμο: Plorn), όταν αυτός έφυγε τον Σεπτέμβριο του 1868 για σπουδές στην Αυστραλία.

Ο Ντίκενς, όπως αποκαλύπτεται από άλλο γράμμα που έστειλε στη γυναίκα του, λυπήθηκε βαθιά για την αναχώρηση του Βενιαμίν του, ενώ για καιρό έλεγε πως δεν μπορούσε να σταματήσει να τον σκέφτεται.

Το Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς, λοιπόν, αποφάσισε να γράψει στον μικρό του Plorn το παρακάτω γράμμα, το οποίο, διαβάζοντάς το σήμερα συνειδητοποιούμε, ότι περιλαμβάνει συμβουλές με διαχρονική αξία…

«Αγαπημένε μου Plorn,

Σου γράφω σήμερα αυτό το γράμμα γιατί η αναχώρησή σου παραμένει έντονη στο μυαλό μου και γιατί θέλω να έχεις ορισμένες κουβέντες αποχαιρετισμού από εμένα, για να σκέφτεσαι πού και πού, σε στιγμές ηρεμίας. Δεν χρειάζεται να σου πω, ότι σε αγαπώ βαθιά και ότι λυπάμαι τόσο μα τόσο πολύ που είμαι μακριά σου. Αλλά η ζωή αυτή είναι, εν μέρει, φτιαγμένη από αποχωρισμούς και αυτοί οι πόνοι πρέπει να αντέχονται.

Νιώθω ανακουφισμένος και βαθιά πεπεισμένος, ότι θα προσπαθήσεις για τη ζωή που σου ταιριάζει καλύτερα. Πιστεύω ότι η ελευθερία και η άγρια φύση σου ταιριάζουν περισσότερο από οποιοδήποτε πείραμα σε μελέτη ή από κάθε γραφείο. Χωρίς αυτή την εκπαίδευση δεν θα μπορούσες να ακολουθήσεις κάποιο άλλο επάγγελμα που να σου ταιριάξει.Όσα ήθελες μέχρι τώρα έχουν γίνει ο σταθερός και μόνιμος σκοπός σου.

Γι’αυτό σε ξορκίζω να διατηρήσεις αυτή την σαφή αποφασιστικότητά σου στο να κάνεις αυτό που θέλεις, όσο καλύτερα μπορείς. Δεν ήμουν τόσο μεγάλος όσο εσύ τώρα, όταν χρειάστηκε να πρωτοκερδίσω το ψωμί μου, όμως ήμουν εξίσου αποφασισμένος, και από τότε δεν σταμάτησα ποτέ να προσπαθώ.

Ποτέ μην εκμεταλλευτείς κανέναν σε καμία συνδιαλλαγή σου και ποτέ να μην είσαι σκληρός με τους ανθρώπους που βρίσκονται υπό την ισχύ σου. Προσπάθησε να κάνεις στους άλλους αυτό που θα ήθελες να κάνουν σε εσένα και μην αποθαρρύνεσαι αν μερικές φορές αποτυγχάνουν. Είναι πολύ καλύτερο για εσένα να αποτυγχάνουν εκείνοι να υποταχθούν στον σπουδαιότερο κανόνα που έθεσε ο Σωτήρας μας, παρά εσύ.

Έβαλα την Καινή Διαθήκη ανάμεσα στα βιβλία σου, για τους ίδιους ακριβώς λόγους και με τους ίδιους σκοπούς που με έκαναν να σου την γράψω με απλά λόγια, όταν ήσουν μικρό παιδί. Γιατί είναι το καλύτερο βιβλίο που έγινε ποτέ γνωστό στον κόσμο, και επειδή σε διδάσκει τα καλύτερα μαθήματα από τα οποία κάθε πλάσμα που προσπαθεί να είναι ειλικρινές και πιστό στο καθήκον έχει να διδαχθεί.

Όπως στα αδέλφια σου που έχουν φύγει μακριά ένα προς ένα, έχω γράψει αντίστοιχα λόγια, έτσι τώρα γράφω και σε εσένα, και τους έχω συμβουλέψει όλους να βαδίζουν στη ζωή τους καθοδηγούμενοι από αυτό το βιβλίο, βάζοντας στην άκρη τα κακώς κείμενα των άλλων.Θα θυμάσαι, ότι ποτέ στο σπίτι μας δεν σε κουράσαμε με θρησκευτικές τυπικότητες.

Είχα πάντα το άγχος να μην κουράσω τα παιδιά μου με αυτά τα πράγματα πριν μεγαλώσουν αρκετά, ώστε να διαμορφώσουν τις δικές τους απόψεις. Θα καταλαβαίνεις, λοιπόν, καλύτερα, ότι πολύ σεμνά σου παραθέτω την αλήθεια και την ομορφιά της χριστιανικής θρησκείας, όπως προήλθε από τον Χριστό τον ίδιο, και το γεγονός ότι είναι αδύνατον να πορευθείς εντελώς λάθος στη ζωή σου αν σεβαστείς τη θρησκεία αυτή με την καρδιά σου.

Ένα μόνο πράγμα ακόμα: Όσο πιο ειλικρινά το νιώθουμε, τόσο λιγότερο χρειάζεται να το επιδεικνύουμε. Ποτέ μην εγκαταλείψεις τις βραδινές και πρωινές προσευχές σου. Εγώ δεν εγκατέλειψα ποτέ αυτή τη συνήθεια και ξέρω καλά πόση ανακούφιση μου δίνει.Ελπίζω να μπορείς πάντα λες, όταν δεν θα είμαι πια εδώ, ότι είχες έναν καλό πατέρα. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να του δείξεις την αγάπη σου και να τον κάνεις χαρούμενο, από το να εκτελείς το καθήκον σου.Ο αγαπητός σου πατέρας»

Για την ιστορία ο Plorn ατύχησε στην Αυστραλία. Παρόλο που αρχικά δούλεψε σε έναν σταθμό βοοειδών και μετά εκλέχθηκε ως δημοτικός σύμβουλος, κάποιες πολύ κακές επενδύσεις τον ανάγκασαν να τα παρατήσει όλα και να δουλέψει σε κάποιες αξιολύπητες θέσεις στο δημόσιο. Τελικά πέθανε πάμφτωχος στα 50 του, από πολύ κακή υγεία.

Πηγή: brainpickings.org