Ο Γουτεμβέργιος ήταν ο σπουδαίος αυτός εφευρέτης, η συμβολή του οποίου υπήρξε καθοριστική για την διάδοση της μάθησης.
Παρότι δεν εφηύρε ο ίδιος την μηχανική εκτύπωση με κινητά στοιχεία, ήταν ο πρώτος που συνέταξε και ολοκλήρωσε τη μέθοδο για τη μαζική εκτύπωση βιβλίων.
Η τυπογραφική μέθοδος του Γουτεμβέργιου θεωρείται ευρέως ως η πιο σημαντική εφεύρεση της δεύτερης χιλιετίας και το γεγονός που εγκαινίασε τη νεότερη Εποχή της ανθρώπινης ιστορίας.
Πόσα γνωρίζουμε όμως, για τον Γουτεμβέργιο; Ιδού μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Γερμανό εφευρέτη.
1. To επώνυμό του προέρχεται από τον οίκο των προγόνων του
Γεννημένος στο Μάιντς της Γερμανίας ο Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg ήταν ο νεότερος γιος του Friele Gensfleisch zur Laden και της δεύτερης συζύγου του, Else Wyrich. Η χρονιά της γέννησής του δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα. Συνήθως, οι ιστορικοί την τοποθετούν ανάμεσα στο 1394 και το 1404. Στην Γερμανία του 15ου αιώνα παραδοιακά τα παιδιά έπαιρναν το επώνυμο ενός εκ των δύο οικογενειών. Η οικογένεια του Γουτεμβέργιου ζούσε στον πατρογονικό οίκο του που ονομαζόταν Hof Zum Gutenberg. Ενώ ο πατέρας του είχε πάρει το επώνυμο Gensfleisch zur Laden από άλλες οικογενειακούς οίκους, ο Γιοχάνες πήρε το επώνυμο από τον οίκο Hof Zum Gutenberg.
2. Ο πατέρας του είχε διευθυντικό ρόλο στο Νομισματοκοπείο του Μάιντς
Ο μπαμπάς του Γουτεμέργιου ήταν χρυσοχόος, ενώ είχε διατελέσει και ως δημοτικός σύμβουλος. Η μητέρα του ήταν κόρη ενός αξιοσέβαστου υποδηματοποιού στο Μάιντς. Ο Friele, είχε επίσης, διευθυντικό ρόλο στο Νομισματοκομείο του Μάιντς και έτσι ο μικρός Γιοχάνες πιθανότατα μεγάλωσε γνωρίζοντας πώς «κόβονται» τα νομίσματα. Ο Γουτεμβέργιος είχε έναν αδελφό και μία αδελφή, οι οποίοι είχαν τα ονόματα των γονιών τους, Friele και Else. Ακόμη είχε δύο ετεροθαλή αδέλφια από τον πρώτο γάμο του πατέρα του.
3. Αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη
Η οικογένεια του Γουτεμβέργιου θεωρούνταν πατρίκιοι, ένας όρος που αποδιδόταν στις αριστοκρατικές οικογένειες, που ζούσαν εκείνη την εποχή στην Ευρώπη. Πλήρωναν ελάχιστους ή καθόλου φόρους στο Μάιντς και τους δίδονταν ετήσιες πληρωμές, που προέρχονταν από τη φορολόγηση των πολιτών που δεν ήταν πατρίκιοι. Λόγω της βουβωνικής πανώλης που έπληξε την Ευρώπη εκείνη την εποχή, υπήρξε εξέγερση εναντίον των πατρικίων και έτσι η οικογένεια του Γουτεμβέργιου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη το 1411. Πιθανότατα μετακόμισαν στο Eltville, όπου η μητέρα του είχε κληρονομήσει ένα ακίνητο. Δεν υπάρχει κάτι που να έχει γίνει γνωστό για την εκπαίδευσή του, αν και πιθανώς λέγτεται ότι σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Erfurt.
4. Ίσως δεν παντρεύτηκε και δεν έκανε παιδιά ποτέ
Ο πατέρας του Γουτεμβέργιου πέθανε το 1419. Η οικογένεια είχε επιστρέψει νωρίτερα στο Μάιντς και ο Γιοχάνες έμεινε στην γενέτειρά του για κάποια χρόνια ακόμη. Δεν είναι γνωστά πολλά για τα 15 χρόνια που ακολούθησαν τον θάνατο του πατέρα του. Το 1434 ο Γουτεμβέργιος κατέληξε στο Στρασβούργο, όπου έγινε γνωστός για τις μεταλλοκατασκευές του. Υπήρξε εκεί μία μήνυση εναντίον του από μία αριστοκράτισσα, η οποία τον κατηγόρησε ότι αθέτησε την υπόσχεσή του να παντρευτεί την κόρη της. Η έκβαση της υπόθεσης είναι άγνωστη, αλλά είναι βέβαιο, ότι ο Γουτεμβέργιος δεν την παντρεύτηκε ποτέ. Γενικότερα, δεν υπάρχουν ενδείξεις, ότι παντρεύτηκε ή έκανε παιδιά.
5. Ολοκλήρωσε τη μέθοδο για τη μαζική εκτύπωση βιβλίων
Ο Γουτεμβέργιος εισήγαγε την μηχανική εκτύπωση, μία τεχνολογία που χρησιμοποιούσε κινούμενα εργαλεία αναπαραγωγής ενός εγγράφου. Αυτό το σύστημα εκτύπωσης είχε ανακαλυφθεί μεταξύ του 1041 και 1048 στην Κίνα από τον Bi Sheng. Περίπου στο 1230, Κορεάτες εφηύραν την μηχανική εκτύπωση με μέταλλο, που ήταν πιο κοντά στην διαδικασία του Γουτεμβέργιου.
Αν και ο Γουτεμβέργιος δεν ήταν αυτός που εφηύρε ο ίδιος την μηχανική εκτύπωση με κινητά στοιχεία, ήταν ο πρώτος που συνέταξε και ολοκλήρωσε τη μέθοδο για τη μαζική εκτύπωση βιβλίων. Η τυπογραφική μέθοδος του Γουτεμβέργιου θεωρείται ευρέως ως η πιο σημαντική εφεύρεση της δεύτερης χιλιετίας και το γεγονός που εγκαινίασε τη νεότερη Εποχή της ανθρώπινης ιστορίας.
6. Η Βίβλος του είναι το πιο άρτιο βιβλίο στον κόσμο
Η τελική επιτυχία για την αξιοποίηση της εφεύρεσής του ήρθε με την εκτύπωση, το έτος 1455, της Βίβλου των 42 γραμμών στα λατινικά, σε 180 αντίτυπα, τα περισσότερα σε κοινό χαρτί και μερικά σε χαρτί εξαιρετικής ποιότητας (vellum), μία αισθητικά άριστη τυπογραφική εργασία, αν και αποτελεί μόλις το πρώτο τυπογραφικό προϊόν του. Είναι ευρέως γνωστή ως η Βίβλος του Γουτεμβέργιου. Αποτελεί το πρώτο βιβλίο μαζικής παραγωγής, που για πολλούς είναι το καλύτερο και αρτιότερο τεχνικά βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ.
7. Ήταν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους όλων των εποχών
Πριν από τον Γουτεμβέργιο υπήρχαν μόνο 30.000 βιβλία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η τεχνολογία του εξαπλώθηκε σε όλη την ήπειρο και μέχρι το 1500 τα πιεστήρια είχαν τυπώσει περισσότερα από 20 εκατ. αντίτυπα. Η εφεύρεση του Γουτεμβέργιου έκανε για πρώτη φορά προσβάσιμα τα βιβλία για τους απλούς ανθρώπους, ανέπτυξε τη λογοτεχνία και έσπασε το μονοπώλιο των πλουσίων στη μάθηση. Ο Γουτεμβέργιος έπαιξε κομβικό ρόλο στην Αναγέννηση, τη Μεταρρύθμιση, τον Διαφωτισμό και την επιστημονική επανάσταση και έθεσε τη βάση για τη σύγχρονη -βασισμένη στη γνώση- οικονομία και τη διάδοση της μάθησης στις μάζες.
Ο Γουτεμβέργιος πέθανε στις 3 Φεβρουαρίου 1468, στην πόλη όπου γεννήθηκε, το Μάιντζ της Γερμανίας.
Διαβάστε επίσης:
Θα σου δοθούν πολλές ευκαιρίες στη ζωή σου, εκτός από μία: Να μεγαλώσεις ξανά τα παιδιά σου
Baby Boom: Ζευγάρι της κυπριακής showbiz απέκτησε το πρώτο του παιδί – Η πρώτη φωτό του μωρού