Πώς μπορούμε να νηστέψουμε αλλά να μην στερηθούμε τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες

Φέτος το Πάσχα έρχεται πιο σύντομα, έτσι καλούμαστε όσοι θα νηστέψουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να αποφύγουμε τυχόν διατροφικά λάθη. Η λέξη νηστεία προέρχεται από το «Nη» που δηλώνει στέρηση και το «εσθίω» που σημαίνει τρώγω. Άρα η λέξη «νηστεία» σημαίνει απόχη από το φαγητό. Στην εποχή μας «νηστεία» σημαίνει αποχή από ορισμένες τροφές. Η νηστεία ως μια μορφή εγκράτειας μπορεί να ωφελήσει πνευματικά τους πιστούς. Παράλληλα, όμως μπορεί να επιφέρει και οφέλη στην υγεία μας.

Είναι εύκολο κατά τη διάρκεια της νηστείας να πέσουμε σε διάφορα διατροφικά λάθη όπως υπερκατανάλωση ψωμιού και άλλων αμύλων, νηστήσιμων γλυκών, πολλών ξηρών καρπών, υπερβολική κατανάλωση φρούτων και μειωμένη κατανάλωση πρωτεΐνης. Σωστό θα ήταν να κάναμε ένα προγραμματισμό από την αρχή των νηστειών για να ξέρουμε τι θα τρώμε και σε ποια ποσότητα.

Διατροφικά πλεονεκτήματα της νηστείας:

Mπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη (LDL), και να αυξήσει την καλή (HDL), μειώνοντας το κίνδυνο για καρδιοπάθειες.
Επίσης μπορεί να συμβάλει στην κάθαρση του συκωτιού. Είναι μία μορφή αποτοξίνωσης του σώματος από το ζωικό λίπος.
Επίσης, άτομα με δυσκοιλιότητα βρίσκουν την νηστεία αρκετά ευεργετική, μιας και η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών αυξάνει την δραστηριότητα στα έντερα.
Παράλληλα μπορεί να μειώσει το κίνδυνο νεφροπαθειών και υπέρτασης.
Η αποφυγή του κόκκινου κρέατος, καθώς και των ζωικών λιπών μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο κάποιων μορφών καρκίνου, όπως εντέρου κ.α.
Επιπρόσθετα, η νηστεία μπορεί να βοηθήσει και στο χάσιμο βάρους, όταν γίνεται σωστά, μιας και η διατροφή κατά τη διάρκεια των νηστειών έχει πολλά κοινά με τη μεσογειακή διατροφή.

Αποφεύγοντας το κρέας θα πρέπει να προσέξουμε τα πιο κάτω:

Να αντικαταστήσουμε την πρωτεΐνη του κρέατος με άλλες φυτικές πρωτεΐνες όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς, σόγια. Όσα άτομα θα τρώνε θαλασσινά (χταπόδι, σουπιές, γαρίδες, καλαμάρι, μύδια, στρείδια) μπορούν να πάρουν και πρωτεΐνη από αυτά.

Άτομα με έλλειψη σιδήρου μπορούν να καταναλώσουν φυτικό σίδερο από τα πράσινα χόρτα, τα όσπρια, το ταχίνι, τους ξηρούς καρπούς. Όμως ο φυτικός σίδηρος για να απορροφάτε καλύτερα θα πρέπει να συνοδεύεται με τροφές που περιέχουν βιταμίνη Γ, όπως λεμόνι, ντομάτα, πιπέρια, χυμός πορτοκάλι. Να αποφεύγεται η πρόσληψη γαλακτοκομικών ή καφεΐνης ταυτόχρονα με τις τροφές που περιέχουν φυτικό σίδερο. Σε περιπτώσεις που χρειάζεται, το άτομο μπορεί να πάρει και συμπληρώματα σίδηρου.

Άτομα με έλλειψη Βιταμίνης Β12, μπορούν να πάρουν συμπληρώματα βιτ. Β12, μιας και βρίσκεται αποκλειστικά στα ζωικά τρόφιμα.

Αποφεύγοντας τα γαλακτοκομικά θα πρέπει να προσέξουμε τα πιο κάτω:

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, πιθανώς να έχουμε κάποια έλλειψη ασβεστίου, αν και οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσκαιρη μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου κατά τη διάρκεια των νηστειών, δεν είναι επικίνδυνη, εφόσον τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου τρώμε αρκετές μερίδες γαλακτοκομικών από τα ζωικά τρόφιμα.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποιες φυτικές τροφές που μπορούν να μας προσφέρουν ασβέστιο όπως:

-πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι, μπάμιες)

-ρεβίθια, φασόλια

-πορτοκάλια, χυμός πορτοκάλι

-προϊόντα σόγιας εμπλουτισμένα με ασβέστιο (γάλα σόγιας, τυρί σόγιας)

-αμύγδαλα

-παστά σύκα

Οι τροφές που περιέχουν ασβέστιο είναι καλό να μη συνδυάζονται με καφεΐνη.

Αν θα αποφύγετε το λάδι:

Το λάδι και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο περιέχει μεγάλο αριθμό ακόρεστών λιπαρών οξέων, πολυφαινόλες, καθώς και βιταμίνη Ε, απαραίτητα για τον οργανισμό. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα διαδραματίζουν ρυθμιστικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιοπαθειών, καθώς και στη ρύθμιση ορμονών του σώματος. Η Βιταμίνη Ε είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύει τον οργανισμό από οξείδωση, συμβάλει στην υγεία του δέρματος, των ματιών, κ.α. Μπορεί να αντικαταστήσουμε το λάδι με ξηρούς καρπούς, ταχίνι, σπόρους (σησάμι, ηλιόσποροι). H νηστεία είναι ευεργετική για το σώμα αλλά και για την ψυχή. Έτσι όσοι από εμάς θα νηστέψουν ας το κάνουν με τον ορθό τρόπο, έτσι ώστε να αποφύγουν τυχόν διατροφικές ελλείψεις.

Μαρία Αττίπα

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Β.Sc., R.D.N. (U.S.A.)

Ενεργός μέλος του Αμερικάνικου και Κυπριακού Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων.

26941058, 99453027