Πώς άνοιξαν τα σχολεία σε όλον τον κόσμο; Δείτε τις φωτος που έχουν γίνει viral

Σε έναν κόσμο όπου το άγγιγμα έχει γίνει ό,τι πιο επικίνδυνο και οι φίλοι δεν μπορούν να αγκαλιαστούν μεταξύ τους, πώς θα είναι το άνοιγμα των σχολείων σε όλο τον κόσμο;

Αυτό το ερώτημα πλανάται στο μυαλό πολλών γονιών τον τελευταίο καιρό. Σε κάποιες περιοχές του κόσμου, για παράδειγμα στην Αμερική, τα σχολεία δεν θα ανοίξουν μέχρι τον Σεπτέμβρη, αλλού όμως γίνονται τα πρώτα μικρά βήματα επαναλειτουργίας.

Ας κάνουμε ένα μεγάλο φωτογραφικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο και ας μπούμε σε τάξεις και προαύλια. Ας δούμε πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και οι αρχές τι μέτρα έχουν λάβει.

Γαλλία

Μια χώρα που χτυπήθηκε πολύ από την πανδημία του κορωνοϊού, άνοιξε σταδιακά τα σχολεία και ο δημοσιογράφος Lionel Top μάς δείχνει εικόνες όπου τα παιδιά, χωρισμένα, παίζουν μόνα τους σε τετράγωνα που έχουν φτιάξει οι δάσκαλοι με κιμωλίες.

«Υπήρχε αυτή η θλίψη», έγραψε ο Top, αλλά το θετικό ήταν ότι αυτό το συναίσθημα εκφράστηκε κυρίως εκ μέρους των ενηλίκων. Τα παιδιά ήταν χαρούμενα, όπως αρμόζει στα παιδιά.

«Γελούσαν και έπαιζαν μαζί, αλλά από μακριά», εξήγησε ο δημοσιογράφος. «Οι μαθητές δεν το έβλεπαν σαν τιμωρία και μάλλον το διασκέδασαν».

Βανκούβερ

Στο Βανκούβερ του Καναδά, ορισμένα σχολεία έμειναν ανοιχτά για να εξυπηρετούν τα παιδιά των εργαζομένων στις δομές Υγείας, παρέχοντας φροντίδα και εκπαίδευση από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ.


Η Sandra-Lynn Shortall, διευθύντρια διδασκαλίας στη συνοικία West Vancouver, λέει ότι τα παιδιά (που προηγουμένως πήγαιναν σε διαφορετικά σχολεία και δεν γνώριζαν το ένα το άλλο) “μπόρεσαν αμέσως να συνδεθούν και να παίξουν, να χτίσουν φιλίες και να διαδώσουν τη χαρά τους, αγκαλιάζοντας αυτή την περίεργη νέα πραγματικότητα. “
Τα παιδιά πλένουν τα χέρια τους συχνά και παίζουν μεταξύ τους από απόσταση ασφαλείας. Τηρούν τους κανόνες που έχουν θέσει οι δάσκαλοί τους για να τα κρατήσουν ασφαλή.

Κεμπέκ

Στο Κεμπέκ του Καναδά, τα δημοτικά σχολεία εκτός του Μόντρεαλ άνοιξαν ξανά αυτήν την εβδομάδα αφού έμειναν εκτός λειτουργίας για δύο μήνες.

Όπως αναφέρει το CBC News, “Οι χώροι παιχνιδιού εξακολουθούν να είναι εκτός λειτουργίας στα σχολεία και τα παιδιά αναμένεται να ακολουθούν σημάδια στα πεζοδρόμια και τα δάπεδα για να διασφαλίσουν ότι διατηρούν την ασφαλή απόσταση μεταξύ τους.”

Η Ρεβέκκα Χάμελ, μαθήτρια της τάξης 5 στο Κεμπέκ, είπε στο CBC ότι πολλοί από τους συμμαθητές της δεν επέστρεψαν και μόνο οκτώ παιδιά ήταν παρόντα στην τάξη της. Οι εκπαιδευτικοί διασφαλίζουν ότι τα παιδιά παίζουν σε απόσταση μεταξύ τους, παρόμοια με το γαλλικό σύστημα.

Φινλανδία

Τα παιδιά στη Φινλανδία επέστρεψαν στο σχολείο στις 14 Μαΐου μετά από οκτώ εβδομάδες περιορισμού στο σπίτι. Τα σωματεία των εκπαιδευτικών διαμαρτυρήθηκαν για την κίνηση, αλλά τα παιδιά και οι γονείς το απόλαυσαν.

«Είναι ωραίο να επιστρέφεις στο σχολείο και να βλέπεις φίλους», δήλωσε η μαθήτρια της πρωτοβάθμιας.Λίλι Λίντγκρεν. Η μαμά της Lilli, Ραϊσα Λίντγκρεν, ήταν επίσης χαρούμενη που είδε τη Lilli και τα αδέρφια της να επιστρέφουν στο σχολείο μετά από 2 μήνες εξ αποστάσεως μάθησης.

“Στην αρχή υπήρχε λίγο σύγχυση, αλλά τα παιδιά και οι δάσκαλοι έμαθαν γρήγορα να χρησιμοποιούν διαφορετικά εργαλεία επικοινωνίας. Αλλά είναι επίσης ωραίο που τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο και συμβαδίζουν με τις καθημερινές ρουτίνες”, λέει η Lindgren.

Κίνα

Στην Κίνα, τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο από τον περασμένο μήνα και οι δάσκαλοι βοήθησαν τα μικρότερα παιδιά με τη μετάβαση, δημιουργώντας καπέλα και κοστούμια για να βοηθήσουν τα μικρά να μάθουν πώς να κρατούν αποστάσεις.

Τα καπέλα με μπαλόνια, όπως αυτά που φαίνονται παραπάνω, ήταν δημοφιλή εργαλεία όπως τα κοστούμια με μακριά φτερά, τα οποία είναι διασκεδαστικά και έτσι τα παιδιά πιο εύκολα μαθαίνουν να κρατούν την απόστασή τους από τους φίλους.

Δανία

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που άνοιξε ξανά τα δημοτικά σχολεία και τα λειτουργεί επιβάλλοντας προγράμματα πλυσίματος χεριών ανά ώρα μαζί με κοινωνικές αποστάσεις. Το προσωπικό λέει ότι τα παιδιά έχουν κατά νου την ασφάλεια τις περισσότερες φορές.

“Τα περισσότερα από αυτά είναι αρκετά συνεργάσιμα και έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει. Βέβαια, ως παιδιά ξεχνανε ξεχνάνε”, λέει ο Dom Maher, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος του σχολείου St Josef στο Roskilde, στο νησί της Ζηλανδίας της Δανίας στο BBC.