Όταν τα παιδιά ζητούν να φορέσουν φακούς επαφής , αντί για τα γυαλιά τους, οι γονείς τους απαντούν το κλασικό: «όχι, όταν θα μεγαλώσεις λίγο ακόμη»
Με τονν φόβο για τις μολύνσεις στα μάτια και της απώλειας ενός φακού επαφής, είναι κατανοητό, ότι οι γονείς μπορεί να σκέφτονται πως τα παιδιά τους δεν είναι έτοιμα να φορέσουν φακούς επαφής στα μάτια τους. Παρόλα αυτά, έρχεται η ώρα που τα παιδιά μπορούν να φορέσουν φακούς και αυτό δεν έγκειται στην ηλικία, αλλά κυρίως στην προσωπικότητά τους.
Οι περισσότεροι οφθαλμίατροι επισημαίνουν, ότι μεταξύ των ηλικιών 11-14 τα παιδιά μπορούν να φορούν φακούς επαφής. Όμως, υπάρχουν κάποιες περιστάσεις, όπου οι φακοί επαφής συστήνονται νωρίτερα από αυτήν την ηλικιακή ομάδα ή και αργότερα πολλές φορές. Εξαιτίας αυτού, όταν γίνεται συζήτηση για τους φακούς επαφής, οι γιατροί λαμβάνουν υπόψη πόσο ώριμα είναι τα παιδιά, το επίπεδο της προσωπικής τους υγιεινής και σε τι δραστηριότητες συμμετέχουν, προκειμένου να κάνουν τη σωστή σύσταση για να φορέσουν ή όχι τα παιδιά φακούς επαφής.
Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι παράμετροι που συνηγορούν στην χρήση φακών επαφής από τα παιδιά:
Είναι έτοιμα να τους φορούν χωρίς βοήθεια;
Τα παιδιά στην ηλικία των 8 ετών είναι σωματικά ικανά να φορέσουν φακούς επαφής μόνα τους, σύμφωνα με έρευνες. Όμως, δεν είναι όλα τα παιδάκια στο ίδιο επίπεδο ικανότητας για να φορέσουν τους φακούς χωρίς βοήθεια.
Έτσι, οι γονείς θα πρέπει να αντιληφθούν σε ποια ηλικία τα παιδιά τους έχουν αυτήν την ικανότητα να τοποθετήσουν τους φακούς, χωρίς να βλάψουν τα μάτια τους ή τον ίδιο τον φακό.
Το επίπεδο ωριμότητας
Όπως προαναφέρθηκε, ένας παράγοντας είναι το πόσο ώριμο είναι ένα παιδί για να φορέσει φακούς επαφής. Κι αυτό γιατί αν δεν έχει την ικανότητα να τους φορέσει σωστά, μπορεί να προκληθούν βαριές μολύνσεις στα μάτια.
Οι γονείς, λοιπόν, θα πρέπει να αναρωτηθούν, πόσο συχνά υπενθυμίζουν στα παιδάκια τους να πλένουν τα χέρια τους ή να τακτοποιούν τα πράγματά τους, γενικά να έχουν μία καλη προσωπική υγιεινή. Αν γίνεται αυτό κατά κόρον, τότε καλό θα ήταν να αποφευχθεί από τα παιδιά μια χρήση φακών επαφής. Από την άλλη, αν τα παιδιά τηρούν την προσωπική τους υγιεινή από μόνα τους, τότε άνετα μπορούν να κάνουν και αυτό.
Οι δραστηριότητές τους
Αναλόγως με τα αθλήματα που κάνουν τα παιδιά, τα γυαλιά θα πρέπει να προστατεύονται σε ειδικό εξοπλισμό . Λόγω αυτού, μπορεί να είναι απαραίτητο το παιδί να φορέσει φακούς επαφής.
Σύμφωνα με τον FDA, όταν τα παιδιά φορούν φακούς επαφής στα αθλήματα, δεν ανησυχούν αν έρθουν σε επαφή με έναν άλλο παίκτη και σπάσουν τα γυαλιά τους ή ο σκελετός τους.
Ακόμη, με τους φακούς μπορούν τα παιδιά να βλέπουν πολύ πιο καθαρά σε σχέση με τα γυαλιά.
Η ηλικία που τα παιδιά φορούν φακούς επαφής ποικίλουν ανά παιδί και ανά συνθήκη. Προτού πάρουμε μία τέτοια απόφαση για το παιδί μας, θα πρέπει να συμβουλευτούμε έναν οφθαλμίατρο, να συζητήσουμε τα υπέρ και τα κατά αυτής της επιλογής.
Επίσης, η εφαρμογή των φακών επαφής προϋποθέτει ότι έχουν γίνει οι ειδικές εξετάσεις για το έαν ενδείκνυται ή όχι η χρήση τους. Δεν πρέπει δηλαδή κάποιος που απλά έχει μια συνταγή για γυαλιά με βαθμούς μυωπίας να πάρει αυθαίρετα αντίστοιχους φακούς.
Με πληροφορίες από moms.com
Διαβάστε επίσης:
Πέθανε ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο λίγο πριν κλείσει τα 113
Απίστευτες εικόνες: Γεννήθηκε μωρό με 4 χέρια και 4 πόδια
4χρονος έγινε δωρητής για να σωθούν τα δίδυμα αδερφάκια του: «Θα τους σώσει; Θα το κάνω!»