«Το παιδί μου μιλά πολύ γρήγορα και δεν καταλαβαίνω τι λέει»: Η λογοπαθολόγος συμβουλεύει

«Το παιδί μου μιλά πολύ γρήγορα και δεν καταλαβαίνω τι λέει;»: Η λογοπαθολόγος συμβουλεύει

Η ταχυλαλία είναι μια διαταραχή ροής της ομιλίας του ατόμου και χαρακτηρίζεται από γρήγορη, χωρίς ρυθμό ροή του λόγου και με αρθρωτικά λάθη.

Ως εκ τούτου το άτομο δεν παρουσιάζει καθαρή ομιλία και δύσκολα γίνεται κατανοητό- αντιληπτό από άλλους.

Όπως εξηγεί η λογοπαθολόγος/λογοθεραπεύτρια, Άντρη Χαραλάμπους, το άτομο με ταχυλαλία, τις περισσότερες φορές παρουσιάζει και φωνολογικές διεργασίες οι οποίες κάνουν το λόγο του ατόμου ακόμη πιο δυσνόητο.

Λόγω της έλλειψης συγκέντρωσης που παρουσιαζει το άτομο με ταχυλαλία, τα ερεθίσματα που λαμβάνει από το ακουστικό κανάλι δεν εντυπώνονται αλλά ούτε υπάρχει η απαιτούμενη συγκέντρωση προς τον ομιλητή από προηγούμενος με σκοπό να γίνει η σύλληψη του μηνύματος.

Τα άτομα αυτά δεν έχουν συνειδητή τη λειτουργία του προγραμματισμού της ομιλίας ως αποτέλεσμα ο λόγος τους να μην είναι εύστοχος αλλά αφηρημένος.

Πιο συγκεκριμένα θα χαρακτήριζα αυτή τη διαταραχή ως δυσκολία αποτύπωσης της σκέψης με λόγια εφόσον δεν προλαβαίνει να εκφραστεί και ως αποτέλεσμα να υπάρχει ένας γρήγορος και αφηρημένος λόγος από μέρους του ομιλητή.

Τα άτομα αυτά συχνά μεταφέρουν τη δυσκολία τους και στο γραπτό λόγο ο οποίος τις περισσότερες φορές είναι άστατος με παραποιήσεις λέξεων και παραλείψεις συλλαβών καθώς ακόμη και γραμμάτων.

Η σωστή, εύστοχη και οργανωμένη παρέμβαση είναι το άλφα και το ωμέγα όπως και σε κάθε διαταραχή, εφόσον θα αναδείξει τη μετέπειτα πορεία του ατόμου.

Διαβάστε επίσης:

«Τι άλλαξε στη ζωή μας όταν διαγνώστηκα με καρκίνο σε τελικό στάδιο»: Συγκλονίζει η εξομολόγηση μαμάς

Ένα δώρο ζωής: Το Α’ Δημοτικό Σχολείο Κολοσσίου Απ. Λουκά απέκτησε απινιδωτή

Νοσήσατε οικογενειακώς με ήπια συμπτώματα; Τι σημαίνει αυτό για εσάς και τι για τα παιδιά σας