SOS: Γιατί πρέπει πάντα να παρατηρείτε τα μάτια στις φωτογραφίες των παιδιών σας

Σε μία εξαιρετική ανάρτηση προχώρησε ο παιδίατρος κ. Ανδρέας Σταυρίδης, μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, στην οποία ενημερώνει τους γονείς να προσέχουν πάρα πολύ την όραση των παιδιών τους, αλλά και τις φωτογραφίες που τα βγάζουν. Ο λόγος; Ο προληπτικός έλεγχος στα μάτια των παιδιών μπορεί να προλάβει πολύ σοβαρά προβλήματα.

Στην εικόνα της ανάρτησής στου βλέπουμε τα μάτια παιδιού που παρουσιάζουν μια ανωμαλία. Στη φωτογραφία φαίνεται μια κόκκινη κουκίδα στο ένα μάτι, ενώ στο άλλο μια λευκή. Αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι ακόμα και για καρκίνο στο παιδί, όπως στην περίπτωση της 4χρονης Λόλα (κεντρική φωτο). Η μαμά της παρατήρησε την ανωμαλία αυτή σε φωτογραφία που την έβγαλε και έτσι κατάφερε να προλάβει τα χειρότερα! Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, όμως. Ο προληπτικός έλεγχος θα έπρεπε να είναι επιβεβλημένος!

Διαβάστε τι γράφει ο ίδιος:

“Παιδί 13 χρόνων, δεν είχε καταλάβει ότι είχε ελαττωματική όραση.
Δεν θυμόταν πότε άρχισε να σφίγγει τα μάτια της στην προσπάθειά της να εστιάσει, να δει πιο καθαρά.
Όταν τελικά της έγινε οφθαλμική εξέταση, διαπιστώθηκε μυωπία και αμβλυωπία εξ ανοψίας, τεμπέλικο μάτι, που παρά τα διορθωτικά γυαλιά και εντατικές ασκήσεις μπορεί να μη διορθωθεί ποτέ.

Ο προληπτικός έλεγχος είναι απόλυτα αναγκαίος στα παιδιά που δεν αντιλαμβάνονται τί είναι το φυσιολογικό.

Χωρίς προληπτικό έλεγχο τα οφθαλμολογικά προβλήματα των παιδιών μας, παραμένουν αδιάγνωστα με επιπτώσεις όχι μόνο στην όραση του παιδιού, αλλά και στην εν γένει ανάπτυξή του.

Χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο, χαμηλές επιδόσεις στον αθλητισμό, αδεξιότητα, λανθασμένη κατάταξη στο σύνδρομο ελαττωμένης προσοχής και η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να αποφευχθούν ή και να διορθωθούν με την διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία της διαθλαστικής ανωμαλίας.

Στην πατρίδα μας, χωρίς πρωτόκολλα παραπομπής για οφθαλμολογική εξέταση, το πιθανότερο να έχουμε αρκετά παιδιά που διαφεύγουν από το δίκτυ προστασίας, ιδιαίτερα τώρα με την υπολειτουργία, λόγω COVID, της σχολιατρικής υπηρεσίας.

Υπάρχουν και τα πρακτικά προβλήματα, όπως η έλλειψη ικανού αριθμού οφθαλμιάτρων για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση και η εξ ανάγκης μακροχρόνια αναμονή.

Ίσως, ο παιδίατρος ή ο οπτικός, να μπορέσουν να συμβάλουν στην αρχική, ας είναι, μη λεπτομερή διερεύνηση.

Οι νέοι κανονισμοί για τα παραπεπτικά με την αυθαίρετη αποκοπή της “σκιώδους αμοιβής” του προσωπικού ιατρού, θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την ανίχνευση των προβλημάτων όρασης, εκτός και αν εφαρμοστεί, βάσει πρωτοκόλλων, καθολικό ανιχνευτικό πρόγραμμα οφθαλμολογικών προβλημάτων.

Και κάτι τελευταίο.
Τα γυαλιά και οι φακοί δεν είναι ευκαταφρόνητο έξοδο και καλούνται οι γονείς να το επωμισθούν.
Πολλοί θα χρειαστούν κυβερνητική αρωγή για να αντεπεξέλθουν.”

Διαβάστε ακόμα:

Η Ναυσικά νικά τον καρκίνο και χτυπά δυνατά το καμπανάκι της ζωής! (video)

Πενήντα πέντε οικογένειες και εβδομήντα δύο παιδιά στηρίζει φέτος το ΕΣΣΕΠ

“Η ζωή μου θα ήταν καλύτερη χωρίς εσένα, είπε ο γιος μου και πραγματοποίησα την ευχή του!”