Παράνοια: Αντιεμβολιαστές γονείς διοργανώνουν “πάρτι ανεμοβλογιάς” για να μην κάνουν τα παιδιά τους εμβόλια

Η ανεμοβλογιά είναι ένα μονοπάτι που τα περισσότερα παιδιά διένυαν πριν κάποια χρόνια στη ζωή τους -και όσοι την έχετε περάσει ξέρετε πόσο σας ταλαιπώρησε, τόσο εσάς όσο και τους γονείς σας.

Σήμερα, ωστόσο, χάρη στο σχετικό εμβόλιο, τα κρούσματα ανεμοβλογιάς έχουν μειωθεί σημαντικά. Και οι περισσότεροι γονείς προσέχουμε με κάθε τρόπο, ώστε τα παιδιά μας να την αποφύγουν.

Οι περισσότεροι γονείς. Γιατί, δυστυχώς, υπάρχουν και γονείς που διαφωνούν με την παραπάνω τακτική του εμβολιασμού και μάλιστα τόσο έντονα, ώστε αντιδρούν με τρόπο… εξωφρενικό! Διοργανώνουν «πάρτι ανεμοβλογιάς» για να εκτεθούν τα παιδιά τους στον ιό επί τούτου, μέσω της επαφής τους με παιδιά που νοσούν, επειδή προτιμούν να μην τα εμβολιάσουν!

Η διοργάνωσή τους γίνεται μέσω κλειστών ομάδων στο Facebook, αλλά πόσο ασφαλή μπορεί να θεωρηθούν αυτού του είδους οι εκδηλώσεις; Οι γιατροί, βέβαια, καταδικάζουν τη συγκεκριμένη τακτική και προτρέπουν τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά αντί να τα εκθέτουν στον ιό, καθώς οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί.

Το σκεπτικό πίσω από αυτά τα πάρτι βασίζεται στην ιδεολογία ορισμένων γονιών που είναι αντίθετη με τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Αν τα παιδιά, όμως, δεν προστατευτούν από τον ιό της ανεμοβλογιάς τότε υπάρχει κίνδυνος – ειδικά αν νοσήσουν σε πολύ μικρή ηλικία – να προσβληθούν ακόμη και από έρπητα ζωστήρα!

Οι γονείς που αποφασίζουν να πάρουν μέρος σε αυτά τα πάρτι, θεωρούν ότι αφού το παιδί τους «κόλλησε» ανεμοβλογιά  τα πράγματα δεν θα είναι τόσο άσχημα, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα «οχυρώθηκε» για μια ζωή. Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του NBC 9 Denver στην Αμερική, γονείς με μικρά παιδιά ταξιδεύουν ώρες ολόκληρες για να λάβουν μέρος σε ένα «πάρτι ανεμοβλογιάς», ενώ υπάρχουν και οδηγίες «παρακολούθησής» τους.

Τι γίνεται σε ένα «πάρτι ανεμοβλογιάς»

Φωτογραφία που εστάλη στον σταθμό από ανώνυμο τηλεθεατή έγραφε: «Αν το παιδί που νοσεί είναι εντάξει με τους κλειστούς χώρους, τότε μετατρέψτε μία ντουλάπα σε άνετη κρυψώνα ή φτιάξτε ένα φρούριο με κουβέρτες, δώστε του κάτι να απασχοληθεί και αφήστε το εκεί για περίπου μισή ώρα. Το χρονικό διάστημα αυτό είναι κατάλληλο, καθώς ο κλειστός χώρος γεμίζει με μικρόβια από τον αέρα που το παιδί εκπνέει. Μετά το πάρτι ξεκινά! Συνήθως, μισή ώρα έκθεσης στον μολυσμένο αέρα αρκεί».

Τα υγιή παιδιά, με λίγα λόγια, εκτίθενται στον μολυσμένο αέρα που άφησε στον χώρο κάποιο άλλο παιδάκι με ανεμοβλογιά. Έτσι οι γονείς είναι πιο σίγουροι ότι το παιδί τους θα νοσήσει. Αυτή η μέθοδος περιγράφεται ως “tenting method” («μέθοδος μετάδοσης σκηνής») και θεωρείται πολύ επιτυχημένη. Μάλιστα, υπάρχουν και εκείνοι που δίνουν “bonus” αν τα παιδιά καταναλώσουν σνακ από το ίδιο μπολ ή πιάτο.

Μια ακόμη επιτυχημένη μέθοδος είναι εκείνη της… «δημιουργίας αντιγράφων μέσω σακούλας» (baggie back-up method), όπου ένα παιδί που νοσεί εκπνέει σε μια πλαστική σακούλα χωρίς τρύπες ή κενά και το υγιές παιδί εισπνέει τον μολυσμένο αέρα αμέσως.

Και τι θα ήταν ένα πάρτι χωρίς κάποιο δώρο; «Φέρτε στην οικοδέσποινα ένα δωράκι σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την φιλοξενία. Κάτι μικρό αρκεί», λένε οι οδηγίες στο Facebook.

Πώς μεταδίδεται η ανεμοβλογιά

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ανεμοβλογιά μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων της αναπνοής. Η νόσος,  μεταδίδεται απευθείας μέσω της αναπνευστικής οδού (βήχας, φτάρνισμα). Οπότε και οι δύο παραπάνω μέθοδοι ακούγονται πολύ αποτελεσματικές…

Πώς οργανώνονται τα «πάρτι ανεμοβλογιάς»

Οι γονείς παιδιών που νοσούν στέλνουν μηνύματα στην σχετική κλειστή ομάδα στο Facebook για το ποιες ώρες είναι καταλληλότερες για επίσκεψη. Μία μαμά δύο παιδιών που νοσούν από ανεμοβλογιά και ενός συζύγου που προσβλήθηκε και από έρπητα ζωστήρα, γράφουν συγκεκριμένα: «Γεια σε όλους. Απαντάω στις απαιτήσεις όσων θέλουν να “μοιραστούν” την ανεμοβλογιά της κόρης μου. Μπορώ να κανονίσω όσα ραντεβού επιθυμείτε. Ο 17χρονος γιος μου έβγαλε εχθές τα πρώτα του σπιθουράκια. Δεν είναι μεγάλος υποστηρικτής αυτής της ιδέας, οπότε μπορεί να μην συμμετάσχει, αλλά στο σπίτι μας κυκλοφορεί ένας πολύ δυνατός ιός, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του τον Σεπτέμβρη όταν ο άνδρας μου κόλλησε έρπητα ζωστήρα… Μπορώ να κανονίσω ραντεβού από σήμερα το μεσημέρι μέχρι της 2:45. Μετά, από τις 3:45 μέχρι τις 19:00, προτιμώ καλύτερα να έρθετε πριν τις 17:30. Μπορώ, επίσης, να δεχθώ επισκέψεις και αύριο. Αν δεν σας βολεύουν οι ώρες, παρακαλώ ενημερώστε με».

Αν και τα «πάρτι ανεμοβλογιάς» μοιάζουν ιδανικά για να κολλήσει ένα παιδί τον ιό και να αποκτήσει ανοσία, η επιστήμη δεν υποστηρίζει αυτή την τακτική. Ειδικοί επισημαίνουν ότι η «αναγκαστική» φυσική ανοσία είναι κάτι που δεν συνάδει με την φύση. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι η φυσική ανοσία είναι καλύτερη, έχει αποδειχθεί ότι και η ανοσία από τα εμβόλια είναι εξίσου αποτελεσματική χωρίς – μάλιστα – να περιλαμβάνει τόσα ρίσκα.

Σίγουρα και το εμβόλιο μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως κάποια αλλεργική αντίδραση, αλλά είναι πολύ σπάνιες. Ο ιός της ανεμοβλογιάς, ωστόσο, αφήνει τα παιδιά πιο επιρρεπή σε επιπλοκές. Η ανεμοβλογιά αυξάνει τον κίνδυνο πνευμονίας, μολύνσεων και λοιμώξεων στον εγκέφαλο, σήψης, αφυδάτωσης ακόμα και στρεπτόκοκκου. Υπάρχουν παιδιά που έχουν χάσει ακόμα και τη ζωή τους από επιπλοκές της ανεμοβλογιάς.

Η πολιτεία του Κολοράντο -όπου επιβεβαιωμένα διενεργούνται «πάρτι ανεμοβλογιάς»- και το αρμόδιο Τμήμα Υγείας και Περιβάλλοντος εξέδωσαν ανακοίνωση μέσω της οποίας προτρέπουν τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους και να αποφεύγουν αυτά τα πάρτι. «Δεν είναι πάρτι», έγραφε η ανακοίνωση. «Κάθε χρόνο πριν εμφανιστεί το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς νοσηλεύονταν 10,000 άνθρωποι και πάνω από 100 πέθαιναν από την ασθένεια. Εμβολιάστε τα παιδιά σας για την καλύτερη προστασία τους».

Πηγή: cafemom.com