Μωρό παθαίνει εγκεφαλικό αφού κόλλησε ανεμοβλογιά από τα αδέλφια του

Μια ακόμα δυσάρεστη είδηση που αποδεικνύει τους κινδύνους του μη εμβολιασμού των παιδιών κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες. Ένα μωρό 11 μηνών στην Αμερική έπαθε εγκεφαλικό, αφού εκτέθηκε στον ιό της ανεμοβλογιάς.

Το μωρό, το οποίο όπως και τα αδέλφια του δεν είχε εμβολιαστεί, έπαθε εγκεφαλικό έπειτα από επιπλοκή του ιού, κάτι που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν τα παιδιά ήταν εμβολιασμένα, όπως είπαν εκ των υστέρων οι γιατροί.

Σύμφωνα με τους γονείς του, όταν το μωρό ξύπνησε από τον απογευματινό του ύπνο, η μαμά του πρόσεξε ότι δεν μπορούσε να κινήσει το δεξί το χέρι. Πήγε το παιδί στα επείγοντα, όπου οι γιατροί παρατήρησαν ότι δυσκολευόταν να κινήσει τα άκρα και το πρόσωπό του.

Τελικά αποδείχτηκε, ότι το μη εμβολιασμένο μωρό, είχε μολυνθεί από τα εξίσου μη εμβολιασμένα αδέλφια του, όλα εκ των οποίων είχαν περάσει ανεμοβλογιά περίπου 2 μήνες πριν. Οι ειδικοί λένε, ότι συνήθως μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα κολλήσει ένα παιδί ανεμοβλογιά, μέχρι τη στιγμή που θα πάθε το εγκεφαλικό –τα περισσότερα περιστατικά έχουν συμβεί περί του 6 μήνες μετά.

Και παρόλο που το μωρό ήταν μικρό για να έχει κάνει το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς στους 11 μήνες, τα μεγαλύτερα αδέλφια του θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί και έτσι θα είχε αποφευχθεί αυτός ο τρομερός κίνδυνος. Δυστυχώς, όμως, πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα οικογένειας που προτίμησε να επιλέξει την αντιεμβολιαστική οδό.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern Dr. Tina Tan, «Όλοι πιστεύουν, ότι η ανεμοβλογιά δεν είναι σοβαρή ασθένεια. Μπορεί, όμως, να έχει σοβαρές επιπλοκές, γιατί μολύνει τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και προκαλεί λοίμωξη. Αν αυτά τραυματιστούν, η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο θα μειωθεί και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό.»

Τα εγκεφαλικά αυτά μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες. «Φοβάμαι, ότι το μωρό αυτό θα έχει κάποιας μορφής μόνιμη νευρολογική επίπτωση από αυτή την ασθένεια. Είναι δε πιθανό να πάθει ξανά εγκεφαλικό αν η αρτηριακή μόλυνση συνεχίσει να χειροτερεύει», πρόσθεσε η Tan.

Οι ειδικοί λένε και ξαναλένε, ότι τα εμβόλια είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να προστατευτεί ένα παιδί από τις επιπτώσεις σοβαρών ασθενειών, όπως η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, ο κοκίτης κ.α. Τονίζουν δε, ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με αναπτυξιακές ανωμαλίες, όπως συχνά κατηγορούνται. Αντίθετα, είναι αυτά που διατηρούν τις κοινωνίες υγιείς, προστατεύοντας τα πιο ευάλωτα μέλη τους.

Πηγή: scarymommy.com