Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας: Η Φινλανδία σταθερά πρώτη στη λίστα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα, στη δημοσιότητα έρχεται η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας (World Happiness Report) που λαμβάνει χώρα με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας.

Σύμφωνα με αυτή, για ακόμα μια χρονιά, την πρώτη θέση μεταξύ 156 χωρών καταλαμβάνει η Φινλανδία (όπως είχε επίσης συμβεί το 2018 και 2019). Στην πρώτη δεκάδα φέτος ακολουθούν κατά σειρά: Η Δανία, η Ελβετία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία. Οι βόρειες και σκανδιναβικές χώρες, τον δικό μας ήλιο μπορεί να μην τον έχουν, αλλά σίγουρα έχουν πιο χαρούμενους πολίτες.

Η Κύπρος, πάντως, βρίσκεται στην καθόλου άσχημη 45η θέση.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 89η θέση, εμφανίζοντας οριακή μείωση ευτυχίας.

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στην Ελλάδα, η έκθεση επισημαίνει ότι η ευτυχία στη χώρα μας εμφανίζει διαχρονικά μια καμπύλη σχήματος U, καθώς λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης έφθασε σε ένα «ναδίρ» ευτυχίας τη διετία 2013-2014 και έκτοτε σταδιακά ανακάμπτει, προσεγγίζοντας τα προ κρίσης επίπεδα.

Μάλιστα, ενδιαφέρον έχει, σε επίπεδο πόλεων, πως οι Θεσσαλονικείς δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι από τους Αθηναίους. Για την ακρίβεια, η Αθήνα βρίσκεται [πολύ χαμηλά στη λίστα ευτυχίας, (έπονται μόνο τα Σκόπια και τα Τίρανα).

Τι είναι η Ετήσια Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας

Η ετήσια Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας (World Happiness Report), που ξεκίνησε το 2012, είναι μια έκδοση του δικτύου Sustainable Development Solutions Network (SDSN), βασίζεται σε στοιχεία της εταιρείας ερευνών Gallup και συντάσσεται από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους καθηγητές Τζον Χέλιγουελ του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, Ρίτσαρντ Λέιαρντ της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου LSE) και Τζέφρι Σακς του Πανεπιστημίου Κολούμπια και διευθυντή του SDSN.

Η κατάταξη λαμβάνει υπόψη μια ποικιλία παραμέτρων, όπως αξιολογούνται υποκειμενικά από τους πολίτες: από την υγιή ζωή, το ασφαλές περιβάλλον και τη ρύπανση έως την ύπαρξη κοινωνικών δικτύων υποστήριξης, την ελευθερία επιλογών, την κοινωνική εμπιστοσύνη και την αντίληψη για την τιμιότητα της κυβέρνησης.

Οι χώρες κατατάσσονται επίσης με βάση πόση βελτίωση ή επιδείνωση της ευτυχίας τους έχουν βιώσει κατά την περίοδο 2017-2019 σε σχέση με την περίοδο 2008-2012.

Η φετινή έκθεση για πρώτη φορά κάνει μια παρόμοια κατάταξη όχι μόνο για τις χώρες, αλλά και για τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, από άποψη ικανοποίησης των κατοίκων τους και ευημερίας τους. Γενικά, η κατάταξη των πόλεων αντικατοπτρίζει εκείνη των χωρών.