Πόσο χαρούμενοι είναι οι Κύπριοι; Η θέση της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη ευτυχίας

Πόσο χαρούμενοι είναι οι Κύπριοι; Η θέση της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη ευτυχίας

Πιο ευγενικούς και καλοσυνάτους έκανε τους ανθρώπους ο κορωνοϊός, σύμφωνα με την μελέτη World Happiness Report, ή Παγκόσμιου Χάρτη Ευτυχίας, με αφορμή τη διεθνή ημέρα ευτυχίας.

Η πανδημία αν και στοίχησε την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, δεν έχει επηρεάσει την ευτυχία της ανθρωπότητας όπως διαπιστώνει η μελέτη.

Συνεντεύξεις με περισσότερους από 100.000 ανθρώπους σε 137 χώρες διαπίστωσαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα καλοσύνης σε όλες τις περιοχές του κόσμου από ό,τι πριν από την πανδημία.

Και όταν τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τη ζωή τους σε μια κλίμακα από το ένα έως το 10, οι άνθρωποι κατά μέσο όρο έδωσαν εξίσου υψηλές βαθμολογίες τα έτη που «χτύπησε» η Covid-19, το 2020-22 όπως και το 2017-19.

Τα πράγματα ήταν ελαφρώς χειρότερα στις δυτικές χώρες και ελαφρώς καλύτερα στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά συνολικά «τα αναμφισβήτητα δεινά αντισταθμίστηκαν από την αύξηση του βαθμού στον οποίο οι ερωτηθέντες μπόρεσαν να ανακαλύψουν και να μοιραστούν την ικανότητα να φροντίζουν ο ένας τον άλλον σε δύσκολες στιγμές », έδειξε η 10η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας.

Ποιες ηλικίες είναι πιο χαρούμενες

Τα παγκόσμια μέτρα «θλίψης» μειώθηκαν και παρά τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων μεταξύ των ηλικιωμένων, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών κατά μέσο όρο ανέφεραν πρόοδο στα επίπεδα ευτυχίας τους σε σχέση με τις νεότερες ομάδες.

«Είναι καταπληκτικό», είπε ο Τζον Χέλιγουελ καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και συνεκδότης της έκθεσης. «Οι άνθρωποι κατέληξαν να ανακαλύψουν τους γείτονές τους. Οι άνθρωποι έκαναν check in πιο τακτικά [με άλλες γενιές], έτσι ώστε η αίσθηση της απομόνωσης δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο θα περίμενε κανείς… Ακόμα και κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ετών, τα θετικά συναισθήματα παρέμειναν δύο φορές πιο διαδεδομένα από τα αρνητικά και τα συναισθήματα θετικής κοινωνικής υποστήριξης διπλάσια σπό εκείνα της μοναξιάς».

Πράξεις καθημερινής καλοσύνης που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την ευτυχία, όπως η βοήθεια σε έναν ξένο, η δωρεά σε φιλανθρωπικό σκοπό και ο εθελοντισμός –δραστηριότητες που υποκινήθηκαν από τις ανάγκες του lockdown– είναι πλέον πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η επίδραση της ευτυχίας του «να έχεις κάποιον να βασίζεσαι σε περιόδους προβλημάτων» αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεδομένου ότι το 80% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε κάποιον να βασιστεί, αυτό είχε σημαντική επίδραση.

Η πιο χαρούμενη και η πιο δυστυχισμένη χώρα

Στο γενικό πίνακα της ευτυχίας η Φινλανδία παρέμεινε στην κορυφή για έκτη συνεχόμενη χρονιά και το Αφγανιστάν στο χαμηλότερο επίπεδο, μια θέση που κατείχε πριν από την επιστροφή των Ταλιμπάν το 2021.

Είναι επίσης η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο πέφτει στο «δείκτη ευτυχίας». Η χώρα βρίσκεται στην 19η θέση, με τη Λιθουανία και την Τσεχία στο τοπ 15% των πιο ευτυχισμένων κρατών πριν από τη Γαλλία, αλλά πίσω από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιρλανδία και όλες τις σκανδιναβικές χώρες.

Η Κύπρος βρίσκεται στην 46η θέση με βαθμολογία 6.130, ενώ η Ελλάδα στην 58η με 5.931.

Διαβάστε επίσης:

Tι σημαίνει να είσαι μαμά – αμύγδαλο: Μία ιστορία που αξίζει να διαβάσουμε όλοι μας

Μωρό – αουτσάιντερ κερδίζει τον πιο γλυκό αγώνα δρόμου που έχετε δει ποτέ (video)

Γνωρίστε τον Tim Ream: Η συγκινητική χειρονομία του σε αυτιστικό παιδί αξίζει να γίνει σε όλα τα γήπεδα (εικόνα)