Όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο σχέδιο επιδότησης για την εξωσωματική γονιμοποιήση

Τον περασμένο Απρίλιο τέθηκε σε εφαρμογή το αναθεωρημένο σχέδιο περί επιχορήγησης υπογόνιμων ζευγαριών.

Το Infokids.cy σάς παρουσιάζει σήμερα όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο αυτό σχέδιο: ποιοι είναι οι δικαιούχοι, ποια τα κόστη και τα έγγραφα που πρέπει να συμπληρώσετε για να λάβετε την επιχορήγηση.

Οι αλλαγές που υφίστανται αφορούν στα ποσά της επιχορήγησης, τα άτομα που δικαιούνται επιδότηση, αλλά και το πόσες φορές θα μπορέσει κάποιος να λάβει τη στήριξη του κράτους για να προχωρήσει σε τεχνιτή γονιμοποίηση.

Ποιοι έχουν δικαίωμα επιδότησης

  • Όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου και είναι δικαιούχοι του Γενικού Σχεδίου Υγείας.
  • Ζευγάρια που έχουν τελέσει γάμο ή συνάψει Πολιτική Συμβίωση, ζευγάρια που καταφεύγουν στη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με παρένθετη μητέρα και μονήρη άτομα. Νοείται ότι όπου ισχύει θα πρέπει να εξασφαλιστεί εκ των προτέρων έγκριση του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
  • Επιδοτούνται μόνο οι θεραπείες που γίνονται στην Κύπρο

Σημειώνεται ότι, ζευγάρια που έχουν ήδη αποκτήσει παιδιά μπορούν να επιδοτηθούν μόνο δύο φορές, υπάρχει δωρεάν παραχώρηση 35 ενέσεων γοναδοτροπινών.

Επίσης, επιδοτούνται με ποσά που φτάνουν τα 2,500€ μέχρι και τέσσερις προσπάθειες που αφορούν:

  • Νέους κύκλους θεραπείας τεχνητής γονιμοποίησης, ωοληψίας και εμβρυομεταφοράς
  • Νέοι κύκλοι θεραπείας, όπου η προσπάθεια τερματίζεται πριν την εμβρυομεταφορά (είναι δηλαδή λήψη και κρυοσυντήρηση ή λήψη δημιουργία ωαρίων και κρυοσυντήρηση)
  • Εφάπαξ επιδότηση για γυναίκες που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε φύλαξη (κρυοσυντήρηση ωαρίων)
  • Εμβρυομεταφορά με έμβρυα που είχαν συντηρηθεί από προηγούμενο κύκλο και αποθηκεύτηκαν (δεν συνιστά νέο κύκλο)
  • Θεραπείες που δεν προϋποθέτουν φαρμακευτική αγωγή για την χορήγησή τους.

Δείτε αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα τα ποσά που χορηγούνται σε κάθε περίπτωση:

Υπουργείο Υγείας

Πληροφορίες για τις αιτήσεις

Η αίτηση για επιχορήγηση στο Υπουργείο Υγείας, υποβάλλεται εντός τριών μηνών από την ημερομηνία πραγματοποίησης της μεθόδου ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, και θα πρέπει να συνοδεύεται από επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Από τις 6 Απριλίου

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες για το Σχέδιο Επιδότησης για αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας εδώ.

Δείτε εδώ τα δικαιολογητικά και το έντυπο που πρέπει να συμπληρώσετε για την αίτηση για επιδότηση για σκοπούς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ο γυναικολόγος Δρ. Γιώργος Ζωττής μίλησε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση για το κόστος των εξωσωματικών αλλά και για το πότε σταματούν οι προσπάθειες.

«Το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με το κάθε περιστατικό, κυμαίνεται από 4,500 μέχρι 5,500 χιλιάδες. Ειδικά τώρα που αυξήθηκε στις τέσσερις φορές, θεωρώ ότι είναι αρκετά καλή η επιχορήγηση που γίνεται από τη στιγμή που δίνουν δωρεάν και τα φάρμακα».

Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο του Υπ. Υγείας για το σχέδιο επιδότησης υπογονιμότητας, Καρολίνα Στυλιανού, η οποία ήταν καλεσμένη στην ίδια εκπομπή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν όλες τις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.