Το χάπι που θα σε βοηθήσει να πετύχεις εγκυμοσύνη ενώ υποβάλλεσαι σε εξωσωματική γονιμοποίηση

Ένα φάρμακο που ενισχύει τη γονιμότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση κατά 7% τις γεννήσεις μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών.

Το χάπι είναι σχεδιασμένο να δρα απευθείας στην επένδυση της μήτρας και θα μπορούσε να βελτιώσει τον ρυθμό εμφύτευσης εμβρύου

Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα καθώς και έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές μέχρι το χάπι να γίνει διαθέσιμο στην αγορά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν μέσα από την έρευνά τους ότι αύξησε τις πιθανότητες μία γυναίκα που υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονομοποίηση να καταφέρει να γεννήσει ένα υγιές μωρό κατά 6,9%. Το 42,6% των γυναικών που συμμετείχαν στη δοκιμή γέννησαν, σε σύγκριση με το 35,7% που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Το νέο χάπι είναι μη ορμονικό και δρα στην επένδυση της μήτρας, για να βοηθήσει το έμβρυο να «εισβάλει» σε αυτήν, σύμφωνα με την Oxolife, η οποία το δημιούργησε.

Το χάπι παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή (ESHRE) στο Άμστερνταμ. Τα ωάρια δωρητών χρησιμοποιήθηκαν για τη δοκιμή του χαπιού – που ονομάζεται OXO-001 – καθώς πιστεύεται ότι υπάρχει μικρότερη διαφοροποίηση στην ποιότητα των ωαρίων δότη σε σύγκριση με τα ωάρια των ίδιων των γυναικών.

Η ισπανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Oxolife σχεδιάζει τώρα μια μεγαλύτερη μελέτη σε γυναίκες που χρησιμοποιούν τα δικά τους ωάρια.

Γιατί πολλές φορές η εξωσωματική γονιμοποίηση καταλήγει σε αποτυχία
Η πρόεδρος του ESHRE, Καθηγήτρια Dr Karen Sermon, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε: «Ένα άλμα σχεδόν επτά ποσοστιαίων μονάδων είναι πολύ καλά νέα για τις ασθενείς μας και ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών».

Η Agnes Arbat, διευθύνουσα σύμβουλος της Oxolife, δήλωσε: «Οι περισσότερες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης ή ICSI εξακολουθούν να καταλήγουν σε αποτυχία. Πολλές φορές επειδή ένα βιώσιμο έμβρυο δεν εμφυτεύεται. Ένα απλό στη λήψη χάπι που βελτιώνει ουσιαστικά τις πιθανότητες επιτυχίας θα ήταν επομένως τεράστιο όφελος για όσους θέλουν να αποκτήσουν μωρό. Αυτή η μελέτη φάσης 2 αποτελεί την απόδειξη ότι η ελπίδα είναι τώρα ένα βήμα πιο κοντά».

Η ίδια πρόσθεσε: «Αυτή η μελέτη σχεδιάστηκε σκόπιμα για να συμπεριλάβει μόνο γυναίκες που χρησιμοποίησαν ωάρια δωρητών, ώστε να μπορέσει να ξεχωρίσει την πραγματική επίδραση του OXO-001 στο ενδομήτριο. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι το OXO-001 έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει εξίσου καλά και σε όσες γυναίκες χρησιμοποιούν τα δικά τους ωάρια, και ήδη σχεδιάζουμε μια κεντρική κλινική δοκιμή τρίτης φάσης».

Το φάρμακο δεν φάνηκε να έχει αρνητικές παρενέργειες και, στην παρακολούθηση έξι μηνών, τα μωρά είχαν υγιή ανάπτυξη και δεν παρουσίασαν διαφορές με το εικονικό φάρμακο.

Διαβάστε επίσης

Αυτά είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στη διατροφή των παιδιών – Δείτε πώς θα τα αποφύγετε

Μωρό με σοβαρό πρόβλημα υγείας έσμιξε με τη δίδυμη αδερφή του 11 μήνες μετά την γέννησή τους