Ομφάλιος λώρος: Η εξωπραγματική τελειότητα της γραμμής ζωής του εμβρύου (εικόνα)

Ομφάλιος λώρος: Η εξωπραγματική τελειότητά του σε μία φωτογραφία

Αυτός είναι ο ομφάλιος λώρος. Είναι ο αγωγός που συνδέει το αναπτυσσόμενο έμβρυο και τον πλακούντα. Περιέχει αρτηρίες και φλέβες.

Βρίσκονται μέσα στην γέλη του Wharton ( μια ζελατινώδη ουσία που παράγεται κυρίως από βλεννοπολυσακχαρίτες που προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία στο εσωτερικό) και όλα μαζί με έναν πανέμορφο τρόπο σχηματίζουν τον ομφάλιο λώρο.

Ο ομφάλιος λώρος αναπτύσσεται από τον λεκιθικό σάκο και την αλλαντοϊκής μεμβράνης. Σχηματίζεται στην πέμπτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αντικαθιστώντας τον λεκιθικό σάκο ως η πηγή των θρεπτικών συστατικών για το μωρό.

Δεν είναι απευθείας συνδεδεμένος με το κυκλοφορικό σύστημα της μητέρας, αλλά ενώνεται με τον πλακούντα, ο οποίος μεταφέρει υλικά από και προς το μητρικό αίμα χωρίς να επιτρέπει την άμεση επαφή.

Κατά τη στιγμή της γέννησης του μωρού έχει μήκος περίπου 60 εκ., διάμετρο περίπου 1,3 εκατοστά.

Η ροή του αίματος μέσω του ομφάλιου λώρου είναι περίπου 35 ml / min στις 20 εβδομάδες και 240 ml / min στις 40 εβδομάδες κύησης. Ανάλογα με το βάρος του εμβρύου, αυτό αντιστοιχεί σε 115 ml / min / kg στις 20 εβδομάδες και 64 ml / min / kg στις 40 εβδομάδες.

ΕΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΣΟ ΤΕΛΕΙΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ

Ο ομφάλιος λώρος εισέρχεται στο μωρό μέσω της κοιλιάς, στο σημείο που (μετά το κόψιμό του) θα γίνει ο αφαλός του μωρού.

Η ομφαλική φλέβα τροφοδοτεί το έμβρυο με οξυγονωμένο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αίμα από τον πλακούντα. Αντιστρόφως, η εμβρυϊκή καρδιά προωθεί το χαμηλό σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά αίμα μέσω των ομφαλικών αρτηριών πίσω στον πλακούντα.

Ο λώρος είναι σχεδιασμένος τόσο τέλεια, ώστε να κάνει αυτήν την πολύ σπουδαία ανταλλαγή, επιτρέποντας τα θρεπτικά συστατικά να εισέρχονται στο σώμα του μωρού και τα κακά να αποβάλλονται.

Διαβάστε επίσης:

Ο λώρος: Μια συγκλονιστική ταινία μικρού μήκους που κάθε μάνα πρέπει να δει

Γιατί δεν πρέπει να κόβεται αμέσως μετά τον τοκετό ο ομφάλιος λώρος

Περιγεννητικός στραγγαλισμός από ομφάλιο λώρο: Η τραγική εμπειρία μιας εγκύου που έχασε το μωρό στη γέννα