«Μόνο τα μωρά φοράνε πάνα»: Γιατί δεν πρέπει να το λέμε αυτό στο παιδί

«Μόνο τα μωρά φοράνε πάνα»: Γιατί δεν πρέπει να το λέμε αυτό στο παιδί

Το ότι ένα παιδί πιθανόν να βιάζεται να μεγαλώσει και να νιώσει σαν ενήλικας, δεν μας δίνει το ελεύθερο να το χρησιμοποιήσουμε αυτό για να ικανοποιησουμε τους δικούς μας στόχους και επιθυμίες για το παιδί.

Η μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα είναι μια περίπλοκη διαδικασία, όχι μόνο σωματικά, αλλά και συναισθηματικά. Δεν είναι κάτι που γίνεται με το ζόρι – εκτός και αν θέλουμε να προκαλέσουμε μακροπροθεσμα προβλήματα.

Ναι, όσο μεγαλώνει ένα παιδί, είναι κι αυτό ένα σημαντικό ορόσημο. Δεν είναι όμως σημάδι ωρίμανσης και δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε έτσι. Γιατί;

Μονο τα μωρα φορανε πανα;

Για να το σκεφτούμε λίγο… Μόνο ένα μωρό φοράει πάνα; Τι γίνεται με άτομα με προβλήματα υγείας; Με ηλικιωμένους; Με μανούλες που μόλις γέννησαν; Με άτομα με αναπηρία; Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ώριμοι επειδή φοράνε πάνα;

Χρησιμοποιώντας τις παραπάνω φράσεις, ίσως άθελά μας, δημιουργούμε ένα στίγμα γύρω από την χρήση της πάνας που πάει κόντρα στην επιθυμία μας να μάθουμε στο παιδί την αποδοχή προς τους γύρω του, και προς τον εαυτό του.

Αν χρειάζεται να κάνεις το παιδί να νιώσει ντροπή και τύψεις επειδή φοράει ακόμη πάνα, με την ελπίδα ότι θα την κόψει, ίσως να πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα και να ξαναδοκιμασεις στο μέλλον.

Διαβαστε επίσης:

Το απίθανο κόλπο μίας μαμάς για να τσεκάρει αν τα αγοράκια της σηκώνουν το καπάκι της τουαλέτας

Η τρυφερή επανασύνδεση με ένα παιδί είναι πιο αποτελεσματική από την τιμωρία

Το κόλπο μιας μαμάς για να μην λερώνονται τα φορμάκια του μωρού όταν χρησιμοποιεί την τουαλέτα (εικόνα)