Όταν βλέπουμε τον Γουίνι το Αρκουδάκι, οι περισσότεροι από εμάς, αλλά και τα παιδιά φέρνουν στο μυαλό τους μία αθώα παιδική ιστορία για ένα αγοράκι και τα ζωάκια που είναι οι πιστοί του φίλοι.
Όμως, όταν η δρ. Sarah Shea και η ομάδα παιδιάτρων που συνεργάστηκε μαζί της προχώρησαν σε «διαγνώσεις» για τους χαρακτήρες της ταινίας της Disney δημοσίευσαν την έρευνα για λογαριασμό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου, άλλαξε τα δεδομένα, ανακαλύπτοντας ότι ο κάθε χαρακτήρας αντιπροσωπεύει και μια ασθένεια ψυχικής υγείας.
Έτσι, λοιπόν, αποκαλύπτεται, ότι αυτοί οι φανταστικοί ήρωες είναι μία εξαιρετική αποτύπωση των ψυχικών διαταραχών και πώς εκδηλώνονται ως προς τη συμπεριφορά.
Ο Γουίνι το Αρκουδάκι: Διαταραχή Υπερφαγίας. Είναι εθισμένος στο Μέλι, επίσης παρορμητικός και εμμονικός όταν πρόκειται για το μέλι.
Piglet (γουρουνάκι): Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή. Έχει άγχος, είναι πάντα νευρικό ή φοβισμένο.Τραυλίζει γιατί θα μπορούσε να έχει βιώσει ένα περιστατικό όπου η αυτοεκτίμησή του είχε αποδυναμωθεί.
Ο Eeyore (Γκαρής): Δυσθυμία. Η Δυσθυμία, που συχνά καταγράφεται και ως Χρόνια Κατάθλιψη, έχει βασικό σύμπτωμα την καταθλιπτική διάθεση στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, για τις περισσότερες μέρες, για τουλάχιστόν 2 χρόνια και παρουσιάζεται μονίμως με καταθλιπτική και πεσμένη διάθεση, και ανησυχία. Φαίνεται πως έχει αποδεχτεί την κατάσταση που βρίσκεται και δεν προσπαθεί να την αλλάξει βλέποντας τα θετικά, καθώς εστιάζει μόνο στα αρνητικά γεγονότα.
Owl (κουκουβάγια): Έχει δυσλεξία και βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης επειδή συχνά γράφει λάθος και διαβάζει λάθος λέξεις, ξεχνάει πράγματα αφού τα λέει και έχει πρόβλημα να ανακαλέσει πληροφορίες.
Ο Tigger (τίγρης) : Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ και Διπολική Διαταραχή επειδή δεν μπορεί να καθίσει ήσυχος και αλλάζει γρήγορα διαθέσεις.
Ο rabbit (λαγος): Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD). Ο χαρακτήρας αυτός θέλει να είναι όλα τα πράγματα σε μια σειρά και συμμαζεμένα, αλλιώς νιώθει ότι κάτι θα πάει στραβά. είναι πάντα σε τάξη, παρουσιάζεται συνεχώς να καθαρίζει, και πιστεύει πως όλα τα αντικείμενα έχουν μια θέση, και όταν κάποιος τα χαλάει, νευριάζει.
Η Kanga: Κοινωνική Αγχώδης Διαταραχή (Κοινωνική Φοβία). Είναι υπερπροστατευτική με τον γιο της, δεν τον αφήνει να παίρνει αποφάσεις και θέλει να τον έχει συνέχεια στο μάρσιπο για να τον «προστατέψει» από τις κοινωνικές συναναστροφές, συμπεριφορές που παραπέμπουν σε Κοινωνική Φοβία
Ο Ρου: Πάσχει από ΔΑΦ (ASD)ή διαταραχή του φάσματος του αυτισμού επειδή δεν έχει επίγνωση του κινδύνου και έχει μια περίεργη προσκόλληση στο να κάθεται στη θήκη της μητέρας του.
Christopher Robin: Σχιζοφρένεια επειδή οι «φίλοι» του εμφανίζονται ανάλογα με τη διάθεσή του.
Δεν είναι μόνο ο Γουίνι…
Η Disney οπως και άλλες εταιρείες παιδικών που μέσα από τους χαρακτήρες τους προσπαθουν να δείξουν με πλάγιο τρόπο ψυχικές ασθένειες η Disney οπως και η Pixar.
Πίτερ Παν
Είναι ο φανταστικός αυτός χαρακτήρας, ο οποίος δημιούργησε σύνδρομο με το όνομά του, το γνωστό «Σύνδρομο Πίτερ Παν». αναφέρεται σε άτομα που δεν θέλουν ή νιώθουν ότι δεν μπορούν να μεγαλώσουν. Για άτομα που ουσιαστικά νοιώθουν παιδιά φυλακισμένα στο σώμα ενός ενήλικα. Τα άτομα αυτά δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να σταματήσουν να σκέφτονται και να συμπεριφέρονται σαν παιδιά ή δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωπα με τι θλιβερή πραγματικότητα ότι μεγαλώνουν και επιβάλλεται να αλλάξουν.
Scar («Ο Βασιλιάς των Λιονταριών»)
Όλοι θυμούνται τον κακό αδελφό και ανταγωνιστή του βασιλιά Μουφάσα και θείο του Σίμπα. Κι αυτός, όπως φαίνεται πάσχει από ψυχική ασθένεια και ειδικότερα είναι κοινωνιοπαθής. Κοινωνιοπάθεια ονομάζεται επισήμως η αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας και επηρεάζει τον τρόπο σκέψης, την αντίληψη και τις σχέσεις του ατόμου με τους ανθρώπους γύρω του. Το άτομο είναι δυσλειτουργικό και φέρεται καταστροφικά, χωρίς να έχει αίσθηση «σωστού» και «λάθους» και συχνά παραβλέποντας τα δικαιώματα, τις επιθυμίες και τα συναισθήματα των άλλων.
Elsa (Frozen)
H Elsa, ένας από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες μίας από τις πλέον επιτυχημένες ταινίες της Disney, το Frozen, έχει κι αυτή το δικό της ζήτημα ψυχικής υγείας. Γεννήθηκε με την μαγική ικανότητα να παράγει και να χειρίζεται τον πάγο και το χιόνι. Η ανικανότητά της, όμως, να διαχειριστεί τις δυνάμεις της, οδήγησε σε μερικά… φρικτά γεγονότα, ήτοι παραλίγο να σκοτώσει την αδελφή της. Αποτέλεσμα ήταν να αναπτύξει διαταραχές, όπως η αγοραφοβία, κάτι που την έκανε να αποφεύγει να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους, προκειμένου να μην βλάψει και κάπιον άλλον. Φυσικά, όταν έμαθε ότι η αγάπη ήταν το κλειδί για να διαχειριστεί και να ελέγξει τις δυνάμεις της, ξεπέρασε κάθε διαταραχή.
Μπελ («Η πεντάμορφη και το τέρας»)
Στην άλλη πολυαγαπημένη ταινία της Disney, «Η πεντάμορφη και το τέρας», η όμορφη Μπελ φαίνεται, ότι πάσχει από το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης». Πρόκειται για μία ψυχολογική διαταραχή, κατά την οποία οι όμηροι εμφανίζουν θετικά συναισθήματα για τους απαγωγείς τους. Στην περίπτωση της Πεντάμορφης, το σύνδρομο εκδηλώθηκε όταν η ίδια ερωτεύτηκε το αποκρουστικό τέρας.
Μητριά της Χιονάτης ( «Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι»)
Από το αγαπημένο παραμύθι, αλλά και την ταινία, όλοι θυμόμαστε τη φράση «Καθρέφτη, καθρεφτάκη μου, ποια είναι η πιο όμορφη του κόσμου;». Κλασική περίπτωση ναρκισσιμού. Η μητριά της Χιονάτης έχει ενστερνιστεί την ιδέα, ότι είναι η πιο όμορφη στο βασίλειο, πράγμα που της επιβεβαιώνει και ο καθρέφτης της. Όμως, όταν εκείνος αποκαλύπτει, ότι η Χιονάτη είναι πιο όμορφη από εκείνη, τότε η ζήλεια της την οδηγεί σε ακραία συμπεριφορά μέχρι που θέλει να την σκοτώσει.
Αλίκη ( «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων»)
Η αγαπημένη Αλίκη φαίνεται, ότι πάσχει από σχιζοφρένεια. Μία σοβαρή ψυχική διαταραχή που έχει να κάνει με την ικανότητα του ατόμου να σκεφτεί λογικά, να διαχειριστεί συναισθήματα, να πάρει αποφάσεις και βασίζεται σε άλλους. Στα συμπτώματα της σχιζοφρένειας συγκαταλέγονται οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες.
Χαρακτηριστική είναι η σκηνή, όπου η ίδια φωνάζει στον εαυτό της λέγοντας «Τρελάθηκα;» Μέσα από το ταξίδι της, η Αλίκη μιλά σε ζώα και σε μία κάμπια που καπνίζει ναργιλέ. Φαντάζεται ένα μαγικό ποτό που σε μικραίνει σε μέγεθος, ενώ βλέπει ταυτόχρονα μία ενχολητική γάτα που μπορεί να χαμογελάσει και βασανίζεται από τη Βασίλισσα των Καρδιών που θέλει να της κόψει το κεφάλι. Οι ψευδαισθήσεις της Αλίκης χτίζουν έναν μαγικό κόσμο, αποκαλύπτοντας, ωστόσο, τη διαταραχή της.
Διαβάστε επίσης:
Οι ζωγραφιές στους τοίχους αυτού του σχολείου είναι έμπνευση των παιδιών και σκέτη μαγεία (εικόνες)
«Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες» έρχεται στην Κύπρο – Για πρώτη φορά και για κωφά παιδιά