«Νόμιζα ότι ο γιος μου διψούσε από τη ζέστη, αλλά είχε κάτι πολύ πιο σοβαρό»

«Νόμιζα ότι ο γιος μου διψούσε από τη ζέστη, αλλά είχε κάτι πολύ πιο σοβαρό»

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο 16 μηνών γιος της άρχισε να πίνει νερό σε ποσότητες που δεν είχε ξαναπιει ποτέ.

Εκείνη δεν θορυβήθηκε αρχικά, αφού στην περιοχή που μένουν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι κάτι σύνηθες και φέρνουν πάντα επιπλέον δίψα. Όταν όμως οι βραδινές πάνες έγιναν πιο βαριές, το ένστικτο της μητέρας δεν την άφηνε σε ησυχία.

Έτσι πήγε εσπευσμένα τον μικρό της στον γιατρό και η διάγνωση την δικαίωσε: ο μικρός είχε διαβήτη τύπου 1 και η αυξημένη ανάγκη του για νερό οφειλόταν σε μια επιπλοκή που λέγεται διαβητική κετοξέωση.

«Με παίρνει ο γιατρός και μου λέει ότι ο γιος μου έχει γλυκόζη 684 και το όριο είναι 150», λέει η σοκαρισμένη μαμά, «Τρελάθηκα. Αλλά ένιωσα και τυχερή που εμπιστεύτηκα το ένστικτό μου. Αυτό να κάνετε. Μόλις κάτι σας ανησυχήσει, κατευθείαν στον παιδίατρό σας για να σας καθησυχάσει ή να το αντιμετωπίσει εγκαίρως».

Στην αρχή,  απέδωσε τη δίψα του μικρού στον καύσωνα. Και φυσικά, τις βαριές πάνες τις απέδωσε στην αυξημένη κατανάλωση νερού. Πήρε άλλη μάρκα μάλιστα για να μην υπερχειλίζουν το βράδυ, αλλά το φαινόμενο ήταν υπερβολικά έντονο για να το αγνοήσει.

«Αρπαζε το μπουκαλι με το νερο με το που ξυπνουσε»

Με το που ξυπνούσε το παιδί άρπαζε το μπουκάλι και του έδινε και καταλάβαινε. Στο μεταξύ, όλες οι αναζητήσεις της Κόρτνεϊ στο ίντερνετ έβγαζαν αποτελέσματα σχετικά με τον διαβήτη. Αυτό ήταν, πήρε αμέσως τον παιδίατρο κι έτρεξε τον μικρό για εξετάσεις.

Μια ώρα μετά την αιμοληψία το νοσοκομείο τηλεφώνησε στους γονείς λέγοντας ότι ο μικρούλης πρέπει να εισαχθεί αμέσως στα επείγοντα. Είχε διαβητική κετοξέωση, μια δυνητικά θανατηφόρα επιπλοκή που εμφανίζεται όταν ο διαβήτης δεν εντοπιστεί εγκαίρως.

«Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ανεβαίνουν επικίνδυνα και ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα συμπτώματα, από σύγχυση και λιποθυμία μέχρι πόνους και ναυτίες» λέει ο ενδοκρινολόγος Δρ. Γκρέγκορι Ντέινς, «σε χειρότερες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να πέσει ξαφνικά σε κώμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει έως και στον θάνατο».

«Δεν περιμενεις να συμβει στο παιδι σου»

Οι γιατροί στο νοσοκομείο έδωσαν υγρά στο παιδί γιατί, αν και έπινε πολύ νερό, λόγω του διαβήτη το απέβαλλε πιο γρήγορα και ο οργανισμός ήταν αφυδατωμένος.

«Δεν περιμένεις ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο στο παιδί σου», λέει ανακουφισμένη πλέον η μαμά, «αλλά όταν συμβεί πρέπει να βλέπει τις θα γίνει μέρα με τη μέρα. Προς το παρόν, έχουμε στα χέρια μας ένα αγοράκι 16 μηνών που νιώθει ξανά καλά και αν το ξεπεράσει δεν θα θυμάται τίποτα από αυτήν την δυσάρεστη εμπειρία.»

«Ο διαβήτης είναι κάτι που τα συμπτώματά του εύκολα μπορούν να αποδοθούν σε κάτι άλλο», λέει ο Δρ. Ντέινς, «όπως έγινε και στην περίπτωση του μικρού που έπινε νερό επειδή ζεσταινόταν και έβρεχε τις πάνες περισσότερο επειδή έπινε πολύ νερό».

Η μητέρα παραδέχεται ότι είχε προσέξει και μια απώλεια βάρους στο παιδί, την οποία απέδωσε στην αυξημένη ενεργητικότητά του. Μετά από αυτήν την εμπειρία ξέρει καλά πως δεν πρέπει να αμελείς τίποτα, όταν σου φαίνεται αφύσικο ή επικίνδυνο.

«Ανησυχώ για όλους εκείνους τους γονείς που μπορεί να βρεθούν στη ίδια θέση με μένα και να μην κάνουν τίποτα επειδή όλα μοιάζουν φυσιολογικά», εξομολογείται η μαμά χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου.

«Ξέρουμε πλέον πως αν επαναπαυόμουνα στις εξηγήσεις που έδωσα στην αρχή, ο γιος μας μπορεί να ήταν ακόμη και νεκρός τώρα».

Διαβάστε επίσης:

Παιδικός διαβήτης: Η απίστευτη ιστορία της ινσουλίνης που ξεκίνησε πριν από 100 χρόνια…

Έπαθε κάταγμα όταν σήκωσε αγκαλιά το παιδί της: Η ιστορία της μαμάς με Διαβήτη Τύπου 1 που συγκλονίζει

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης σε παιδιά και εφήβους: Όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Πηγή: today.com