Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη-Όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη δημιουργήθηκε το 1991 από τον IDF (Διεθνής Οργανισμός Διαβήτη) και τον WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) με στόχο την ενημέρωση και την αφύπνιση του κοινού, ως απάντηση στην αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με το διαβήτη και την απειλή που αυτός αποτελεί για την υγεία. Η Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη επισημοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2006 όπου ορίστηκε ημερολογιακά να τοποθετείται στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα γενεθλίων του Sir Frederick Banting, ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον Charles Best το 1922.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης χαρακτηρίζεται από την αύξηση του σακχάρου του αίματος και οφείλεται στην έλλειψη της ινσουλίνης, μίας ορμόνης που παράγεται από τα β κύτταρα του παγκρέατος και επιτρέπει στον οργανισμό να χρησιμοποιεί την ενέργεια που του παρέχει η τροφή.

Μορφές του Διαβήτη

Οι κύριες μορφές του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1 (ΔΤ1), ο διαβήτης τύπου 2 (ΔΤ2) και ο διαβήτης κύησης.

Ο Διαβήτης Τύπου 1 εμφανίζεται κατά κανόνα στα παιδιά και σε νεαρά άτομα και η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη. Για το Διαβήτη Τύπου 1 έχουν ενοχοποιηθεί αρκετοί παράγοντες όπως οι λοιμώξεις, το γάλα αγελάδας, συντηρητικά τροφίμων και το stress. Ο μητρικός θηλασμός φαίνεται να έχει προστατευτική επίδραση από το διαβήτη.

Ο Διαβήτης Τύπου 1 δεν κληρονομείται, ωστόσο οι συγγενείς πρώτου βαθμού ατόμων με Διαβήτη Τύπου 1  διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της εμφάνισης της νόσου του διαβήτη Τύπου 1, ιδιαίτερα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Συμπτώματα Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1

Τα συμπτώματα του Διαβήτη Τύπου 1 συνήθως είναι θορυβώδη. Κλασσικά, περιλαμβάνουν έντονη δίψα, συχνουρία- πολυουρία, νυχτερινή ενούρηση σε παιδιά που προηγουμένως μπορούσαν να ελέγξουν τους σφιγκτήρες τους, αίσθημα πείνας, απώλεια βάρους,  καταβολή δυνάμεων και αφυδάτωση. Εάν ο διαβήτης δε διαγνωσθεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε διαβητικό κώμα, μία κατάσταση που είναι απειλητική για τη ζωή.

Θεραπεία Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 

Τα άτομα με Διαβήτη Τύπου 1 έχουν απόλυτη ανάγκη από χορήγηση ινσουλίνης. Στόχος της θεραπείας είναι η ρύθμιση του σακχάρου αίματος σε επίπεδα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσιολογικό.

Η αντιμετώπιση του Διαβήτη Τύπου 1 γίνεται από εξειδικευμένη ομάδα που περιλαμβάνει γιατρό, νοσηλευτή, διαιτολόγο, και ψυχολόγο. Περιλαμβάνει τη χορήγηση ινσουλίνης, την υγιεινή διατροφή, τις συχνές μετρήσεις σακχάρου, την άσκηση, την εκπαίδευση των παιδιών και των οικογενειών τους.

Η σύγχρονη θεραπεία με το εντατικοποιημένο σχήμα (4 ενέσεις την ημέρα) ή την αντλία ινσουλίνης επιτρέπει την επίτευξη καλύτερης ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα. Προϋποθέτει συχνές (4-6) μετρήσεις σακχάρου αίματος την ημέρα.

Τα παιδιά με Διαβήτη Τύπου 1 δεν χρειάζεται να ακολουθούν ειδικό διαιτολόγιο, έχουν τις ίδιες ενεργειακές ανάγκες με τα παιδιά που δεν έχουν διαβήτη και αρκεί να ακολουθούν μία υγιεινή διατροφή.

Τα ειδικά για διαβητικούς τρόφιμα που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν προσφέρουν κανένα πλεονέκτημα, πολλά μάλιστα από αυτά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα λίπους. Για τη μείωση του σακαχάρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι γλυκαντικές ουσίες, βεβαίως με μέτρο (π.χ αναψυκτικά και παγωτά τύπου light).

Τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη ενθαρρύνονται και μπορούν να πάρουν μέρος σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες. Η συστηματική άσκηση μάλιστα έχει ευνοϊκή επίδραση στη μείωση του σακχάρου και στη ρύθμιση του διαβήτη. Έχει τεκμηριωθεί ότι η καλή ρύθμιση ελαχιστοποιεί ή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο των μακροχρόνιων επιπλοκών. Υπάρχουν σήμερα στη διάθεσή μας πολλά μέσα που διευκολύνουν τη ρύθμιση της νόσου, αλλά επίσης επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των επιπλοκών του διαβήτη.

Επιστημονική έρευνα και Διαβήτης Τύπου 1

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου όσον αφορά την οριστική θεραπεία του Διαβήτη Τύπου 1.

Οι κύριες θεραπευτικές προσπάθειες του διαβήτη συνοψίζονται στην επιτυχή μεταμόσχευση νησιδιοκυττάρων, τη βελτίωση των αντλιών ινσουλίνης με ενσωμάτωση αισθητήρα γλυκόζης (τεχνητό πάγκρεας) και τη χρήση των αρχέγονων βλαστοκυττάρων (stem cells).

Παρότι γίνονται σημαντικά ερευνητικά βήματα για την οριστική θεραπεία του Διαβήτη Τύπου 1, ο δρόμος είναι μακρύς. Εώς τότε, όλη η θεραπευτική ομάδα, οι διαβητικοί ασθενείς και οι οικογένειές τους θα πρέπει να συνεργάζονται στενά και αρμονικά με στόχο την καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση, για τη μείωση των επιπλοκών του διαβήτη, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό.

Από τον Αμπάς Καντρέ, MD, PhD, Παιδίατρος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Διαβάστε επίσης:

Σακχαρώδης διαβήτης στην εγκυμοσύνη

Τι είναι η οικογενής υπερχοληστερολαιμία; Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο για πρώιμη καρδιαγγειακή νόσο