Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι όταν πέφτουμε στο τραμπολίνο είναι σαν να μας χτυπούν σφυριά!

Οι παιδότοποι είναι ένας πολύ ωραίος και γεμάτος διαφορετικές δραστηριότητες χώρος, στον οποίο τα παιδιά μπορούν να διασκεδάσουν και να παίξουν για ώρες με ασφάλεια.

Ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια στους περισσότερους παιδότοπους είναι το τραμπολίνο, το οποίο επιτρέπει στα παιδιά να πηδούν πάνω του και να κάνουν διάφορα κόλπα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, το τραμπολίνο φαίνεται να μην είναι τόσο… αθώo όσο δείχνει.

Ο Δρ. Pete Pidcoe, μηχανικός από την πολιτεία της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, εξηγεί – βάσει παρατήρησης και μελέτης – ότι τα χτυπήματα που νιώθει το σώμα μας όταν πηδάμε πάνω στο τραμπολίνο και τραυματιζόμαστε μοιάζουν πολύ με εκείνα που το σώμα μας δέχεται όταν το χτυπούν σφυριά.

Τα χτυπήματα στο τραμπολίνο είναι σαν να σε χτυπούν σφυριά

Συγκεκριμένα, ο βιοχημικός και καθηγητής πανεπιστήμιου, ανακάλυψε ότι ενέργεια μεταφέρεται μεταξύ των στρωμάτων του τραμπολίνου κάνοντάς το να μοιάζει με ένα τεράστιο κρεβάτι-τραμπολίνο και καθιστώντας το δυνητικά επικίνδυνο για όσους το χρησιμοποιούν, ιδίως για τα παιδιά.

«Ο κίνδυνος τραυματισμού επομένως είναι πολύ μεγάλος. Έχετε νιώσει ποτέ πώς είναι να επιστρέφεις από το άλμα σου και να μην προσγειώνεσαι σωστά στο τραμπολίνο; Ή έχετε ποτέ νιώσει πώς είναι να επιστρέφεις από το άλμα σου και το πόδι σου να σφηνώνει ανάμεσα στο προστατευτικό στρώμα και τη λαστιχένια επιφάνεια του τραμπολίνου;»

Ο Δρ. Pidcoe Pete εξηγεί σε συνέντευξή του στο CBS News ότι «τα κόκκαλα του παιδικού σώματος στο τραμπολίνο δέχονται τόσο μεγάλη πίεση σαν να τα χτυπούν σφυριά». 

Για να καταλήξει στο συμπέρασμά του βασίστηκε σε ένα video το οποίο δείχνει μπαμπάδες με παιδιά να πηδούν σε ένα τραμπολίνο και ένα από τα παιδιά να τραυματίζεται και διευκρινίζει: «Στο video βλέπουμε έναν μπαμπά να πηδά πάνω σε ένα τραμπολίνο μαζί με τον γιο του – χωρίς να έχουν πάρει φόρα ή να βάζουν δύναμη. Ο δεύτερος πέφτει πάνω στην λαστιχένια επιφάνεια και σπάζει τον μηρό του. Το μεγαλύτερο οστό στο ενήλικο σώμα μπορεί να αντέξει πίεση περίπου 400 κιλών πριν σπάσει. Στα παιδιά αυτό μειώνεται στο μισό ίσως και παραπάνω. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο πιο εύκολα μπορεί να τραυματιστεί ένα παιδί πηδώντας στο τραμπολίνο μαζί με έναν ενήλικα».

Στα τεστ που έκανε μιμήθηκε το σενάριο που είδε στο βίντεο και εξέτασε πόση ενέργεια και δύναμη μεταφέρονται από έναν μπαμπά στο παιδί του όταν πηδούν μαζί σε ένα τραμπολίνο.

«Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι μεγάλο ποσοστό δύναμης (ενέργειας και δονήσεων) μεταφέρεται από τον πατέρα στον γιο, αλλά το χειρότερο είναι το πόσο γρήγορα αυτή η δύναμη “περνά” στο παιδικό σώμα. Είναι σαν να χτυπούν τα παιδιά δυνατά με σφυρί! Τα τραύματα που ενδεχομένως δημιουργούνται όταν ένα παιδί χτυπά στο τραμπολίνο θυμίζουν εκείνα που συμβαίνουν μετά από ένα σοβαρό ατύχημα με το αυτοκίνητο!» , σημείωσε.

Οι ιδιοκτήτες χώρων με τραμπολίνο, σύμφωνα με το ρεπορταζ του CBS News θεωρούν την έρευνα και το συμπέρασμα του μηχανικού πολύ γενικό και αόριστο. «Είναι σαν να προσπαθούμε να προβλέψουμε και να προλάβουμε κάθε κίνδυνο. Όταν τα παιδιά παίζουν έξω ή όταν κάνουμε σκι, μπορούμε να ξέρουμε τι θα συμβεί;», αναρωτιέται συγκεκριμένα ένας ιδιοκτήτης παιδότοπου με τραμπολίνα.

Αφορμή για την έρευνα του Pete στάθηκαν τα στοιχεία που θέλουν στην Αμερική τα παιδικά περιστατικά τραυματισμών από τραμπολίνο να ξεπερνούν τα 18.000 το 2017.

πηγή: mom.me