Φίμωση: Πότε πρέπει να παρέμβει γιατρός και πότε όχι; Ο παιδίατρος απαντά

Η φίμωση είναι το στένωμα της δερματικής πτυχής που βρίσκεται στην άκρη του πέους (ακροποσθίας), έτσι ώστε να μην μπορεί να αποκαλύπτεται η βάλανος του πέους. Είναι μια κατάσταση πολύ συχνή κυρίως στα μικρά αγόρια και σπάνια παθολογική.

Οι γονείς, μην γνωρίζοντας πώς ακριβώς να χειριστούν το θέμα και ανησυχώντας για την υγεία του παιδιού τους, βιάζονται να την αντιμετωπίσουν. Ο παιδίατρος, κος. Ντζούνας Αλέξανδρος, όμως, τονίζει ότι η φίμωση δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζεται πάντα με ιατρική παρέμβαση.

Τι πρέπει να ξέρουν, λοιπόν, οι γονείς για αυτή την κατάσταση και πότε πρέπει να παρέμβει ειδικός;

Διαβάστε την απάντηση του γιατρού σε ένα σύνηθες ερώτημα των γονιών.

«Γιατρέ το παιδάκι μου είναι 4 ετών και το πουλάκι του είναι ακόμα κλειστό. Πότε να σας το φέρω να το ανοίξετε;»

Απάντηση:

Τα προηγούμενα χρόνια – πολλοί το κάνουν ακόμα και σήμερα (κακώς) – «ανοίγαμε» τα πουλάκια των αγοριών γύρω στα 2-3 έτη. Αυτό, όμως, είχε σαν αποτέλεσμα τα πουλιά αυτά συνήθων να «κλείσουν» χειρότερα προκαλώντας δευτεροπαθή φίμωση (ουλώδη ιστό).

Οι νέες οδηγίες είναι ξεκάθαρες.

Αν δεν πρόκειται για δευτεροπαθή (παθολογική) φίμωση (η οποία θέλει παρέμβαση ενωρίς), αφήστε τη φύση να λειτουργήσει.

Η φυσιολογική βαλανοποσθική σύμφυση λύεται αυτόματα περί την εφηβεία με τη βοήθεια των στύσεων και του ίδιου του αγοριού με την καθοδήγηση του πατέρα και του παιδιάτρου.

Η συσσώρευση σμήγματος κάτω από την ακροποσθία (πετσάκι) ή ο σχηματισμός μπαλονιού κατά την ούρηση δεν χρήζουν παρέμβασης πριν την αυτόματη λύση, εκτός αν υπάρχουν επεισόδια βαλανοποσθίτιδας ή υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων.

Πότε πρέπει να παρέμβω;

Αν ο παιδίατρος σας σας διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται για κάποια παθολογική κατάσταση, τότε η φύση στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα δώσει λύση.

Η έλξη της ακροποσθίας προς τα πίσω αυξάνεται με με την ηλικία με πλήρη αποκάλυψη στο:

  • 10% των αγοριών ηλικίας 1 έτους
  • 50% των αγοριών ηλικίας 10 ετών
  • 99% των αγοριών ηλικίας 17 ετών

Διαβάστε την αρχική ανάρτηση του γιατρού