Νέα έρευνα: Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα για τα παιδιά!

Νέα έρευνα: Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα για τα παιδιά!

Μια νέα μελέτη  διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών που κατανάλωναν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν φτωχότερες κινητικές δεξιότητες από τα παιδιά που κατανάλωναν λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα. Έδειξε επίσης χειρότερη καρδιαγγειακή κατάσταση σε παιδιά 12-15 ετών που κατανάλωναν περισσότερες υπερεπεξεργασμένες τροφές. Η μελέτη θα παρουσιαστεί online στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Διατροφολογικής Εταιρίας (NUTRITION 2022 LIVE ONLINE) .

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο ενηλίκων, αλλά η τρέχουσα μελέτη είναι από τις πρώτες που διερευνά τον συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων και των χαμηλότερων επιπέδων φυσικής δραστηριότητας σε παιδιά.

«Δημητριακά πρωινού, έτοιμοι χυμοί και γιαούρτια» ανάμεσα στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη περιλαμβάνονται τα συσκευασμένα σνακ, τα δημητριακά πρωινού, οι καραμέλες, τα αναψυκτικά, οι έτοιμοι χυμοί σε ζάχαρη καθώς και γιαούρτια, σούπες σε κονσέρβα και προμαγειρεμένα τρόφιμα όπως πίτσα, χοτ ντογκ, μπέργκερ και κοτομπουκιές.

Για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της φυσικής κατάστασης και των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων κατά τη διάρκεια διαφόρων σταδίων της παιδικής ηλικίας, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα για την Εξέταση Υγείας και Διατροφής (NHANES) σε ό,τι αφορά το σκέλος της Μελέτης Φυσικής Κατάστασης Νέων. Τα δεδομένα αφορούν σε 1500 παιδιά 3-15 ετών στις ΗΠΑ.

Μεγάλη προσοχή στη διατροφή των πολύ μικρών παιδιών

Για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και κάτω, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την κινητική ανάπτυξη ως μέτρο φυσικής κατάστασης. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα παιδιά με τις χαμηλότερες βαθμολογίες κινητικής ανάπτυξης κατανάλωναν 273 θερμίδες περισσότερες την ημέρα από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα από τα παιδιά με τις υψηλότερες βαθμολογίες κινητικής ανάπτυξης.

Η καρδιαγγειακή κατάσταση χρησιμοποιήθηκε ως δείκτης φυσικής κατάστασης στα μεγαλύτερα παιδιά. Η μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι με καλή καρδιαγγειακή κατάσταση κατανάλωναν 226 λιγότερες θερμίδες ημερησίως από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν υγιές καρδιαγγειακό προφίλ.

Αν και το ευκολότερο πράγμα για τον γονιό είναι να βάλει ένα έτοιμο σνακ στο σακίδιο του παιδιού για το σχολείο ή άλλες δραστηριότητες, εντούτοις οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτή η κίνηση υπονομεύει την μελλοντική υγεία του παιδιού, το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης και της καρδιαγγειακής υγείας.

Διαβάστε ακόμα:

Ελάτε στο πιο απίθανο φεστιβάλ για παιδιά στη Λάρνακα

Πίτα σαν ήλιος: Η πιο τέλεια καλοκαιρινή πίτα για το μεσημεριανό και για την παραλία!

«Tο τραγούδι των πουλιών»: Το τραγούδι του βραβευμένου παραμυθιού που θα λατρέψουν τα παιδιά!