«Να το στείλω παιδικό σταθμό ή να μείνει σπίτι με τη γιαγιά;» H συμβουλή ενός παιδιάτρου

«Να το στείλω παιδικό σταθμό ή να μείνει σπίτι με τη γιαγιά;» Ο ειδικός απαντά

Η είσοδος του παιδιού στο σχολικό σύστημα σηματοδοτεί τον πρώτο ουσιαστικό αποχωρισμό από την οικογένεια. Είναι φυσικό λοιπόν να προκαλεί μέσα μας έντονα συναισθήματα και να αποτελεί μια φορτισμένη απόφαση.

Όπως επισημαίνει ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, ασφαλώς, δεν έχουν όλοι οι γονείς τη δυνατότητα της φύλαξης στο σπίτι από συγγενικά πρόσωπα εμπιστοσύνης.

Έτσι, συχνά η φύλαξη σε δημόσιο ή ιδιωτικό σταθμό μπορεί να αποτελεί μονόδρομο. Από την άλλη, αυτή η επιλογή μπορεί να συνεπάγεται ένα σημαντικό οικονομικό κόστος εφόσον οι θέσεις στους δημόσιους σταθμούς είναι περιορισμένες.

Ποιες συνθήκες θα ευνοήσουν περισσότερο το παιδί;

Το σπίτι είναι ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον από αυτό του παιδικού σταθμού. Έτσι, κάθε επιλογή μπορεί να ενισχύσει διαφορετικές δεξιότητες και να ικανοποιήσει διαφορετικές ανάγκες.

Στον σταθμό το παιδί θα χρειαστεί να προσαρμοστεί σε ένα νέο περιβάλλον, με νέους ανθρώπους και διαφορετικούς κανόνες.

Υπάρχει συνήθως ένα κοινό πρόγραμμα για όλους και έτσι το κάθε παιδί χρειάζεται να μάθει να το ακολουθεί, επομένως και να αντέχει να μην γίνεται πάντα αυτό που θέλει.

Αντίστοιχα, τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται τα παιχνίδια και τους χώρους και κάνουν τα πρώτα βήματα προς την κοινωνικοποίηση τους.

Από την άλλη, η παραμονή στο σπίτι με ένα οικείο πρόσωπο αποτελεί για το παιδί ένα γνώριμο περιβάλλον που μπορεί να το βοηθήσει να ενισχύσει το συναίσθημα της εσωτερικής ασφάλειας και σταθερότητας που χρειάζεται.

Εάν έχετε γιαγιά αξιοποιήστε την για τα παιδάκια κάτω των 2 χρονών. Θα είστε κερδισμένοι.

Μάριος Ανδρέου – Παιδίατρος

Διαβάστε επίσης:

Κλαίει κάθε πρωί στον παιδικό σταθμό; Δείτε πώς να βοηθήσετε το παιδί

Δεν σας λέει πώς πέρασε στον παιδικό σταθμό; Να τι πρέπει να κάνετε!

5 πράγματα που δεν μου είχε πει κανείς για τον παιδικό σταθμό