Μωρό λίγων ωρών επιβίωσε από 6ωρη επέμβαση στην καρδιά – Τι είναι η πάθηση TAPVC που εμφάνισε

Μωρό λίγων ωρών επιβίωσε από 6ωρη επέμβαση στην καρδιά - Τι είναι η πάθηση TAPVC που εμφάνισε

Γεννήθηκε υγιέστατο, φαινομενικά τουλάιχστον, καθότι λίγες ώρες μετά, άρχισε ξαφνικά να μελανιάζει. Ο παιδίατρος που το παρακολουθούσε υποψιάστηκε αμέσως πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην καρδιά και μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε εξειδικευμένο νοσοκομείο.

Εκεί, διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο οξυγόνου του μωρού ήταν μόλις 40% και τέθηκε υπό τη φροντίδα του παιδοκαρδιολόγου του δρ. Λέιλ.

Το νεογέννητο μωρό διαγνώστηκε με την σοβαρή καρδιακή πάθηση TAPVC (απόφραξη της υπερκαρδιακής ολικής ανώμαλης πνευμονικής φλεβικής σύνδεσης).

Το ίδιο βράδυ, υποβλήθηκε σε επέμβαση 6 ωρών για να επιδιορθωθεί το σύνθετο καρδιακό ελάττωμα. Όλα πήγαν κατ’ ευχήν και το αγοράκι πήρε εξιτήριο πριν από λίγες μέρες και βρίσκεται σπίτι με τους γονείς του.

Ο δρ. Λέιλ είπε ότι αν δεν είχε γίνει η επέμβαση, το μωρό μπορεί να μην είχε επιβιώσει. «Είναι μια συγγενής ασθένεια. Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε νεογέννητο. Το συγκεκριμένο αγοράκι θα έχει μια απολύτως φυσιολογική ζωή και μπορεί ακόμη και να συμμετέχει σε ανταγωνιστικά αθλήματα. Ωστόσο, πρέπει να παρακολουθείται μία φορά το χρόνο».

Δύο στα 10.000 μωρά εμφανίζουν το σύνδρομο TAPVC

Σε αυτή την περίπτωση, τα αγγεία που μεταφέρουν καθαρό αίμα από τους πνεύμονες αποστραγγίζονται μέσω του ήπατος.

«Μόνο 2 στα 10.000 μωρά έχει πιθανότητες να γεννηθεί με TAPVC. Από αυτά, η συχνότητα απόφραξης του υπέρκαρδου TAPVC είναι πολύ μικρότερη. Τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να χειρουργούνται το συντομότερο δυνατό μετά τη γέννηση. Αν δεν χειρουργηθούν εγκαίρως, τα μωρά δεν μπορούν να επιβιώσουν. Το μικρό αγόρι ήταν ένας μαχητής και τα κατάφερε», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι το καρδιακό ελάττωμα μπορεί να ανιχνευθεί με υπερηχογράφημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά απαιτεί εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, όπως παιδοκαρδιολόγο και ειδικό εμβρυϊκής ιατρικής.

Το περιστατικό συνέβη στο κρατίδιο Μάντια Πραντές στην Ινδία.

Πηγή: Times of India

Διαβάστε επίσης:

Η παιδίατρος προειδοποιεί: 4 SOS οδηγίες αν νοσήσει με κορωνοϊό το παιδί σας

Μυστηριώδης θανατηφόρος πυρετός «χτυπά» παιδιά – Ποια ήταν τα συμπτώματα

O ρόλος του σχολείου στη διασπορά του κορωνοϊού – Ποιες ηλικίες μεταδίδουν ευκολότερα