Η παιδίατρος προειδοποιεί: 4 SOS οδηγίες αν νοσήσει με κορωνοϊό το παιδί σας

Η παιδίατρος προειδοποιεί: 4 SOS οδηγίες αν νοσήσει με κορωνοϊό το παιδί σας

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η διασπορά του κορωνοϊού στα παιδιά, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

παιδίατρος Νικολίτσα Κ. Κουτρουμάνη, με ανάρτησή της εξηγεί στους γονείς τα 4 SOS βήματα που πρέπει να τηρήσουν αν το παιδί τους διαγνωστεί θετικό με COVID.

ΓΟΝΕΙΣ, ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΑΝ ΝΟΣΗΣΕΙ

Το τελευταίο διάστημα η νόσηση από COVID-19 αυξάνεται ραγδαία και στις μικρές ηλικίες. Δυστυχώς, παράλληλα αυξάνεται και η σύγχυση για το πώς θα διαχειριστούμε τους μικρούς ασθενείς.

Οι οδηγίες έως τώρα παραμένουν οι ίδιες.

  • Τα παιδιά που διαγιγνώσκονται θετικά για COVID-19και έχουν ήπια συμπτώματα (πονόλαιμος, ρινική καταρροή, εμπύρετο, οστικά άλγη, βήχα χωρίς δύσπνοια και SO2>94%, …), παραμένουν στο σπίτι τους, με καλή διατροφή, πολλά υγρά, ξεκούραση, καθημερινή μέτρηση της θερμοκρασίας (και του οξυγόνου εαν υπάρχει οξύμετρο), στενή παρακολούθηση της κλινικής τους εικόνας από τον γονιό και καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον/την παιδίατρό τους.
  • Σε περίπτωση που υπάρξει επιμονή ή επιδείνωση των συμπτωμάτων [επιδείνωση βήχα, δύσπνοια, ταχύπνοια: <2 μηνών: >60 αναπνοές/λεπτό, 2-12 μηνών: >50 αναπν/λεπτό, 1-5 ετών: >40 αναπν/λεπτό, >5 ετών: >30 αναπν/λεπτό), πόνος σε θώρακα,έντονη καταβολή δυνάμεων, ληθαργικότητα, ..] πρέπει να γίνει κλινική εκτίμηση του παιδιού, εργαστηριακός έλεγχος και ακτινογραφία θώρακα.
  • ΔΕΝ χρειάζεται να τρέχουμε προκαταβολικά το παιδί σε γιατρούς και νοσοκομεία για εξετάσεις με το που διαγνωστεί θετικό. Χρειάζεται ψυχραιμία και στενή παρακολούθηση. Η ίωση θα κάνει τον κύκλο της και δυστυχώς προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο ειδικό αντιικό φάρμακο που θα πορούσε να αναχαιτίσει την πορεία της.
  • ΔΕΝ συστήνεται προκαταβολική χορήγηση αντιβίωσης, εισπνεόμενων ή κορτιζόνης στα παιδιά. Επίσης, δεν φαίνεται να βοηθούν ιδιαίτερα συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνη C, βιταμίνη D, ψευδάργυρος κτλ). Επί πυρετού, συστήνεται κυρίως η χρήση παρακεταμόλης (πχ Depon), ωστόσο για να μην υπάρχει υπερδοσολογία, επί συχνών πυρετικών κυμάτων μπορεί να δοθεί και ιβουπροφένη (πχ Algofren – δεν φαίνεται να σχετίζεται με επιδείνωση της κλινικής πορείας COVID-19).
  • Εύχομαι όσοι νοσείτε ή θα νοσήσετε να περάσετε τη νόσο όσο το δυνατόν πιο ήπια. Όσοι μπορείτε να εμβολιαστείτε και δεν το έχετε κάνει ακόμα, να το κάνετε. Ψυχραιμία και περαστικά!!
Η ανάρτηση της παιδιάτρου

Διαβάστε επίσης:

Μαθητής «κόλλησε» κορωνοϊό άλλα 80 παιδιά – Είχε γυρίσει από διακοπές στην Ελλάδα

Συγκλονίζουν τα τελευταία λόγια του πατέρα 4 παιδιών που «έφυγε» από κορωνοϊό

Τα παιδικά πάρτι βοηθούν στην εξάπλωση του κορωνοϊού, υποστηρίζει μελέτη του Χάρβαρντ